Szendi blogos érdekességek – A vadhús minősége

Rever küldte

Érdekességek Szendi Gábor blogjáról

  • 2955.  burry
    2011. 10. 14. 9:50

    Szerintetek a vadhús bio?

  • 2957.  willson
    2011. 10. 14. 10:01

    2955. burry:
    Én úgy tudom, hogy nagyon nem bio!!! Általában a növényevő állatok a mezőgazdasági terményeket legelik (nyulak, őzek, de még a vaddisznók is sokszor) Nemigazán tudják értelmezni a „Frissen permetezett!!!” feliratokat :-)))) A vadgazdaságokban nevelt fácánok, fürjek és egyéb madarakkal pedig ugyanolyan tápot etetnek, mint a csirkegyárakban. Talán, mivel szabadon tartják őket, több napfényt kapnak és több zöldet meg rovart csipegetnek fel kiegészítésként. Ezért értékesebb (és jóval drágább!!) a fácánhús, mert nem mély-almos tartású.

  • 2958.  Kistörpe
    2011. 10. 14. 10:11

    2955. burry

    Nemrég olvastam egy könyvet, a „Halál a konyhában” címűt. Ez, a neve ellenére nem krimi, hanem úgy 10-15 évvel ezelőtti németországi élelmiszer-ipari helyzetről írták. Nagyon átfogó, minden élelmiszerkörre kiterjedő vizsgálatokról van benne szó, arról, hogy milyen vegyszermaradványok, adalékanyagok, szennyeződések, hormonkészítmények gyógyszerek találhatóak az egyes élelmiszerekben. Ennek a könyvnek a nyomán kezdődött több olyan vegyszer felülvizsgálata, amikre korábban nem figyeltek, és az élelmiszer-biztonság kérdésének alaposabb szabályozása. Csak erős idegzetűeknek ajánlom, mert az jön ki belőle, hogy gyakorlatilag minden élelmiszerünk potenciális mérgek gyűjtőhelye, és aki elolvassa, utána már nem tud nyugodtan megenni egy szelet sertéshúst , vagy egy adag zöldséget sem.

    Na szóval a könyv többek között kitér a vadhúsra is, és azt mondja, hogy a vadhúsok közül elég sok még több mérgező anyagot tartalmaz, mint a tenyésztett állatoké. Több állatra kitér, pl a mezei nyúlról ezt írják, idézem: „Egyáltalán nem ritka, hogy a vadak májában és veséjében a kilogrammonkénti 10 vagy 20 milligrammnyi ólom, kadmium, vagy higany. A csúcsot a mezei nyúl vesék tartják, kilogrammonként 120 milligramm kadmiummal. A folyamat emelkedő tendenciát mutat.” A fácánról: „Egyes példányok a megengedett növényvédőszer 24 szeresét tartalmazzák, sok vegyület ugyanis illékonysága és egyenesen legendás stabilitása következtében jóval alkalmazási területe határán túl terjed. Még a magas hegyekben honos zerge se jelent kivételt. Minden ötödik állatban túl sok dieldrin, vagy hexaklór-benzol található.” „Méréseink alapján – a vadon élő állatokban- nem ritka a legmagasabb elfogadható érték nyolcszorosa sem.”

  • 2959.  burry
    2011. 10. 14. 10:45

    Igen, ezért kérdeztem, mert nem köztudott, hogy a vadhús a legrosszabb minőségű a húsok között.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.