Céklás-mákos torta

A torta tésztája a céklától hab-könnyű lesz,

a fűszerektől pedig karácsonyi illatokkal lesz teli a lakás:-D

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 8 evőkanál mákliszt (pellet), vagy 8 evőkanál darált mák
  • 10 dkg jászvaj (ghee) mákliszt használata esetén; darált mákhoz nem kell vajat tenni
  • 1 kávéskanálnyi szódabikarbóna
  • Citromlé
  • Citromlé vagy narancslé (ízlés szerint)
  • Stevia vagy xukor – egyéni ízlés szerint, de legalább 3 evőkanállal; xukor0stevia használata esetén 1 evőkanállal
  • Vanília vagy vanília aroma
  • Mézessütemény  fűszerkeverék – fahéj, szerecsendió, koriander, édeskömény, gyömbér, szegfüszeg, szegfűbors, ánizs, csillagánizs, bors, kardamon – Amennyiben nincs otthon fűszerkeveréked, akkor a felsoroltakból használj néhányat
  • 45 dkg előfőzött bébi cékla – készen kapható!; természetesen lehet otthoni főzéssel egy nagyobb darab céklát, vagy néhány kisebbet megfőzni
  • A mázhoz: 10 dkg keserű csoki + 5 dkg jászvaj (ghee)

Elkészítés:

  • Kevés citromlé hozzáadásával verd fel a 6 tojás fehérjét kemény habbá
  • Keverd a habba a tojások sárgáját
  • Ezután a 8 evőkanál mákpelletet + a felolvasztott vajat, vagy a mákot óvatosan add hozzá
  • Keverd a tésztába fűszereket, az édesítést, és legalább 1 teáskanálnyi további citromlevet vagy narancslevet
  • Reszeld le az előfőzött céklákat, és laza mozdulatokkal elegyítsd a tésztával
  • Egy zsírpapírral kibélelt sütőformába öntsd be a tésztát, és előmelegített sütőben süsd a sütit tűpróbáig – kb. 25 perc alatt kész
  • 10 dkg étcsokoládét olvassz fel 5 dkg jászvajjal, és a tálcára rakott torta tetejét kend be csokimázzal
  • Csokoládé helyett megszórhatod a torta tetejét porxukorral

Az előfőzött bébi cékla a Tesco-ban általában,

és ha jól emlékszem, akkor az Aldiban is kapható!
Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Céklás-mákos torta”

    1. Kedves Edina, Kiegészítettem a receptet a xukor mennyiségének ajánlásával. Az eritrit, a xilit édesítő értéke alacsony, ezért abból többet kell a tésztába tenni. A steviás keverékből jóval kevesebb kell. A nyers tésztából csippentsél egy falatnyit, hogy ellenőrizd az édességet, mert ebben az esetben a cékla is édesíteni fog. Amikor felvágod a sütemény, akkor a végekből kóstolhatsz, és mielőtt ráöntenéd a sütire a csokit beszórhatod még xukorral, illetve a krémet elkészítheted édesebbre. A paleos sütik soha nem olyan édesek, mint a nem paleosok, de még közrejátszik egyéni ízlés is, mert személy szerint én nem is szeretem a túl édes dolgokat. Jó konyhatündérkedést kívánok, BB Márta

      1. Kedves Márta, köszönöm szépen a választ,így már nyugodtabban kezdek neki! ( :
        kezdö konyhatündérként nagyon sokat segített nekem a kenyérlapsütö-video is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.