Szendi blogos érdekességek – Pálmaolaj, pálmazsír

Pálmaolaj, pálmazsír

A képek a Google images-ről valók

225. botao 2011.11.06.18.30

Bruce írta valahol, hogy a kókuszolaj és a pálmaolaj/zsír nem ugyanaz.

Tudunk valamit a pálmazsírról? Jó az nekünk? … tavaly bevásároltam belőle, csokibevonatokhoz. azóta is itt áll egy csomó a hűtőmben,  és most nem tudom, hogy paleo-e és jó-e, vagy kukázzam ki az egészet?

247.  Bruce 2011.11.06.22:36

245. willson 246. smirgli

Akkor félreérthető voltam:) Kókuszolaj oké, Pálmaolaj valószínűleg oké:) Csak ugye van Gábor oldalán az az ominózus táblázat… amire már ő is írta emlékeim szerint, hogy bele kell nyúlni.

249.  szengab 2011.11.06. 23:09

235 Bruce Jaj, azt már rég törölni akarom, csak soha nincs időm. Én már nem hiszek semmiféle olajban, csak kókuszban és olivában.

257.  Joe 2011.11.07.10.27

225. Botao

Pálmaolajból 2 féle van:Az egyiket a pálma gyümölcsének a magjából csinálják, ennek az összetétele megegyezik a kókuszzsíréval (2% alatti omega-6 tartalom, 50% körüli MCT-olaj tartalom, kb. 15% olajsav, maradék telített zsír). Ez mindig finomított, mint az ízetlen/szagtalan kókuszzsírok is és ugyanolyan olcsó is. – A másikat a pálma gyümölcsének a húsából préselik, ennek omega6 tartalma már 10-20% körül mozog, ellenben teli van karotinoidokkal, likopinnal, tokotrienolokkal, sőt még q10-et is tartalmaz keveset. A színe sötét vörös a sok karotinoidtól/likopintól, kivéve ha finomítják, akkor halovány sárga. A gyümölcshúsból préselt pálma olaj drágább, pláne ha finomítatlan.

Az előbbi tehát ugyan olyan jó kell legyen, mint a kókuszzsír, az utóbbi meg olyasmi, mint az olívaolaj (az omega6-ot nézve) csak több benne a hasznos cucc (karotin).

235. Bruce

„Kiemelhetném az olajessimót is, mint keverék olajat… 170 fok lenne a smoke pointja? Melyik összetevőjének? És mi benne a finomított…”

Az olajessimo nem más, mint finomított magas olajsavas napraforgóolaj (=Paleolaj) keverve lenmagolajjal. Ennek az olajsavas (vagy alacsony omega-6-osnak is hívható) napraforgóolajnak a smoke-pointja 160-200 fok közt van(típustól és mérési módszertől függ), a lenolajnak meg 105 fok… Hogy az a 170 fok hogy jön ki…? Én olajessimót nem használok sütésre, hisz a benne lévő lenolajnak 105C a smoke-pointja és miért viselkedne keverékben máshogy? Paleolajat viszont használok néha, attól nem félek sütéskor, nincs benne len.

Megjegyzés: Sütésre a mások és saját tapasztalatom alapján leginkább a kókuszzsírt ajánlom! BB

 

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Szendi blogos érdekességek – Pálmaolaj, pálmazsír”

  1. Sziasztok!

    Feltételezem, amit a szupermarketekben árulnak fémdobozban, az azért nem az igazi, ugye?
    (fritőzolaj néven fut)
    redi

    1. Szerintem meg kell nézni a dobozon az összetevőket – magból vagy húsból készült-e. Megjegyzem – nem értek hozzá. Joe-t kellene megkérdezni szengab blogján. BB

  2. Sziasztok.

    Én eddig olajessimot használtam, mert reggel kényelmesebb abból egy pár cseppet tojás alá rakni mint kókuszzsírt kanalazni. De már ez sem jó??? Láttam Medilinében Paleoolat akkor ezek szerint az jobb??? Megbízhatóbb??? Szeretném kérdezni hogy maglisztes Joe-nak mi az előrhetősége? Küldtem email a magliszt@gmail.com-ra De nem ír vissza. Se őt, se a Budapesti hölgyet nem érem el akitől személyesen átvettem mindig amit rendeltem. Forgalmaz még egyáltalán olajat és lisztet? Hogyan tudom elérni? Telefonszámot nem tud valaki vagy valami e-mailt amit olvas naponta?

    1. Kedves Attila,
      Joe néha eltűnik, néha felbukkan:-D – nyilván, némelykor be van havazva. (Persze nem tisztem helyette nyilatkozni.) Joe szakmájánál fogva nagyon ért az olajakhoz és magvakhoz, tehát érdemes neki hinni. Tudod, folyamatosan valamennyien „műveljük” magunkat, és ezáltal fejlődünk. A beszerzéshez azt tudom ajánlani, hogy vásárolj a biobolt-e-tar.hu-tól (az oldalamon is eléred őket), mert újabban ők is forgalmazzák Joe halolaját és lisztjeit. Joe is foglalkozik még ezzel, de mint látod, módjával. Joe emilkéje változatlan. BB

  3. Mártika! Gábor hozzászólása lemaradt!
    249. szengab
    2011. 11. 06. 23:09

    235 Bruce

    Jaj, azt már rég törölni akarom, csak soha nincs időm. Én már nem hiszek semmiféle olajban, csak kókuszban és olivában.

  4. Szia Attila !
    Én most rendeltem Joe-tól magliszteket és olajat.A múlt héten érkezett meg a rendelésem.
    Megymag és sárgabarack lisztje is van. A megymaglisztből igazi marcipán izű édességeket varázsoltunk.
    Igaz elég sokat vártam rá ,mert elég elfoglalt.
    A synergytech.hu honlapon lehet rendelni is. Az ott található telefon számon elérhető,mert én is beszéltem vele. Az email cím amit írtál az is jó .

    1. Kedves Dius! Határozottan nem tudok állást foglalni a csírákkal kapcsolatban -, de mondjuk fogyasztásukkal kapcsolatban, a bennük lévő tömény vitamin-koncentrátum miatt, én megengedőbb vagyok. Biztosan lesz hozzáértő, aki érvekkel is alá tudja támasztani az érveket és az ellenérveket. A karobról határozottan tudom, hogy nem paleo, mert hüvelyes növény. BB

  5. Sziasztok!

    Napok óta akadozik a blog „idő túllépés” miatt. ma már egyáltalán be sem jött. más is tapasztal ilyet v. a hiba az én készülékemben van? 🙂

    1. Kedves Redi! Nem vagyok egyáltalán informatikus szakember, de szerintem nálad van valamilyen hiba. Azért megkérdezem az oldalt üzemeltető barátomat Heat-ot. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.