Szendi blogos érdekességek – A kemény sajtokról

333.  BB Boldogbuldog

2011.11.08.10.59

318. Botao megjegyzésére reagáltam
„nincs egy trappista sajtos recept sem, mert az meg aztán minden, csak nem érett sajt.”

Köszönöm, de tényleg:-D, hogy a kritikáddal rávilágítottál arra, hogy a sajtok vonatkozásában „érzékenyebbnek” kell lennem. A trappista sajtot egyébként az ára miatt kultiválom, mely valóban nem kemény sajt, de se nem ömlesztett, se nem gyúrt.

A megjegyzésed hatására most jobban megnéztem a netet, és még számunka a leginkább elérhető ár az Ementáli, mely KEMÉNY SAJT! A jövőben ezt fogom ajánlani, és miután FB-os oldalamon elő szoktam venni még az ősrégi receptjeimet is, így ezentúl Ementáli és Parmezán sajtokat fogom előtérbe helyezni, illetve erre fogom a sajtok ajánlását javítani!

hu.wikipedia.org/wiki/Sajt

Hegyi sajt jellegű

Ementáli Jellemzője az érés közben kialakult nagy lyukak.

Grana jellegű (reszelni való sajtok)

Parmezán Erős íze van, jól reszelhető

Cheddar jellegű

Cheddar Savanykás ízű, olvadékony sajt.

Cheshire Angol, enyhén sós ízű sajt.

Ementáli sajt
Parmezán sajt
Cheddar sajt
Chesire sajt

A blogodon ajánlod, mint kemény sajtot a svájci Gruyère-t, melynek szintén eléggé húzós ára van.

Le Gruyère
Print Friendly, PDF & Email

14 thoughts on “Szendi blogos érdekességek – A kemény sajtokról”

  1. Az Eidami is kemény sajt és árban nagyjából ott van, ahol a trappista. A sparban mindegyik mellé ki van írva, hogy kemény, félkemény, vagy lágy. Én így szoktam szelektálni.?

  2. Eidami sajt – sajnos nem kemény sajt:-(((
    https://www.groby.hu/termekek/etel-ital/36028-eidami_sajt_40__zsirtartalommal.html
    Termékleírás:
    A félkemény, más néven vágható sajtok kategóriájába tartozik, amelyekre jellemző, hogy kevesebb szárazanyagot, ennek megfelelően több vizet tartalmaznak, mint kemény változataik.
    45 % zsírtartalmú sajt, kiváló szendvicsekre, sültekre, rakott ételekhez, valamint önmagában fogyasztva.
    Összetevők: pasztörizált tehéntej, tejkultúra, étkezési só.

  3. Hmm, akkor nem értem miért írják rá…Ezek szerint a klasszikus kemény sajtok számítanak csak annak? Amit nagyon sokáig érlelnek?

    1. Igen, csak az igazán kemény sajtok:-( Látod, hogy én is a pénztárcám szerint némelykor tettem engedményt, de most javítom a receptjeim kb. 10%-ában szereplő nem klasszikus kemény sajtokat szigorúbb ajánlásra. BB

      1. Az állag csak nagyjából segít. Azért kemények ezek a sajtok, mert sokáig érnek és közben kiszáradnak.
        Van eu-s rendelet a edámiról, ott említik, hogy az eredetvédett edámi érlelési ideje 28 nap. Tehát közel sem éri el az elvárt fél évet.
        Az idehaza gyártott edámikról végképp nem tudjuk, hogy érlelik e egyáltalán.
        Hivatalosan a Trappista is 4-6 hétig érik. Aha.
        Viszont van Rokfort, ami fél évig érik. Pedig gyakorlatilag krémsajt.
        Van Parmezán, amit 3 évig érlelnek. Na, az tuti.

  4. Lehet ,hogy későn szólok hozzá,de 4 napig nem volt netem.Több féle sajtot próbáltam a
    SPÁR-ból. Az utóbbi időben ha reszelni akarom nagyon bevált, kemény és jó árban van a PROFI lengyel tégla alaku keménysajt

  5. Hát akkor azt hiszem száműznöm kell az étrendemből a sajtokat, mert az igazi kemény sajtok sajnos számomra megfizethetetlenek, a félkemények pedig nem paleok, még félig sem :S

  6. Kedves BB!
    Érdeklődnék, hogy mi a véleményed a LIDL-ben kapható Milbona 400 g-os előre csomagolt ementáliról. Erre félkemény van írva.
    Köszi, Grizabella

    1. Kedves Veronika! A Lidl-ben kapható Emmentáli sajt isteni finom, illatban is „gazdag „. Én effektíve szendvicsekre szeletelem, de reszelni is kiválóan lehet ☺ Én már csak ezt veszem, ár ide vagy oda,sajtos dolgot csinálok. Ja,és én rántott sajtként is megcsináltam. Nem „rosszabb ” a trappista sajtnál. Dupla panír, és annyi

  7. Most akkor az ementáli végül kemény vagy félkemény? 🙂 Mert fent a posztban keményként szerepel (egyébként a wikipediás szócikkben is).
    Köszi a bejegyzést, nagyon hasznos, jó, hogy hozzáértők véleményét is olvashatjuk itt, mert magam, aki most keresgélek megfelelő sajtot, nagyon nem voltam képben. A feliratok meg megtévesztőek lehetnek, pl. én is láttam SPAR-ban edamit keményként árusítva.

    1. Kedves Smirgli, Szigorúan véve http://paleovital.hu/?p=15560 poszt alatt találod meg a kemény sajtokat, DE olyan irdatlanul drágák, hogy amennyiben a sajtok felé engedményt teszel (tudom, hogy elhatároztad!), akkor az irány leginkább az ementáli. Egyébként képzeld el, hogy múlt héten láttam olyan trapista sajtot, melyre rá volt írva, hogy hosszan érlelt. Természetesen így sem kemény sajt a trapista, de mindenesetre gyártója válogatja még az érlelési időt is. BB Márta

      1. köszi, megfontolom. alighanem spéci sajtboltban kell érdeklődni, lehet, ott is vannak időnként olcsóbban kemények, mindenesetre legalább pontos infót tudnak az érlelési idejükről…
        a legutóbb vett edami viszont alaposan átvert, mert se nem kemény (ahogy írva volt rajta), se nem volt hosszan érlelt, mert jópár pattanásom lett tőle…. 😛

        1. Javaslom, hogy keressél lengyel sajtokat – elsősorban piacon. Nálunk lehet elérhető áron vásárolni a csarnokban lengyel parmezán sajtot. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.