Hozzávalók:
-
- 1 kg zeller1 nagy fej vöröshagyma
- Néhány gerezd fokhagyma vagy fokhagymapor
- 1 evőkanál zsír (kacsa-, liba-, vagy sertészsír)
- Víz
- Só, őrölt bors, paprika por
- 1-2 db erős paprika (elhagyható!)
- Kolbász – opcionális! Nekem sikerült adalékmentes kolbászt vennem a Spar-ban – „Békéscsabai Pároskolbász”-t
Elkészítés:
-
- Tisztítsd meg a zellergumókat, és vágd nagyobb „burgonya-szelet” formára
- A zellert lepje el a víz a lábasban, és így főzd puhára
- Készíts apróra vágott hagymából valamilyen zsíron pirítva-dinsztelve hagymás alapot, majd erre a már puhára főtt és leszűrt zellerdarabokat dobd rá
- Fűszerezd ízlés szerint a fenti fűszerek felhasználásával; karikáztam bele erős zöld paprikát is
- Öntsd fel a hagymás-fűszeres zellert vízzel, akár a főzővizet is használhatod; az egészet rottyantsd össze, és kész
Miután csak egy 25 dkg-os patisszonom és egy kb. 0,5 kg-os sütőtök maradékom lapultak a spájzban, a hűtőben pedig találtam egy kis házi kolbász darabkát (kb. 5 dkg), így hirtelen felindulásból ezekből az alapanyagokból készítettem “paprikás krumplit”. Ha a kolbász nem teszed az ételbe, akkor egy vegetáriánus finomság lesz az étel. Ha batáta van otthon, akkor készülhet abból is.
Ez a zellerpöri csodás lett! Muszáj volt rögtön megcsinálnom, pörimániás vagyok:)))) (Ugyanez kelbimbóval, a végén néhány főtt tojást belekockázva is nagyon finom!)
Amúgy: Gábor blogja nem megy, vagy csak nekem nem jön be valamiért…??
Kedves Robin! Szerintem is isteni a zellerpöri. Akinek nagyon átütne a zeller íze, annak ajánlom, hogy semmiképpen ne használja a felöntéshez a zeller főző levét.
A freeblog egyébként tegnap összeomlott. Csak részben tudták helyreállítani. Az én Ihletem és a diétás blogom is hiányos. Van olyan blogozó, akinek a teljes blogja elveszett:-( RSS csatornáról állítólag esetleg vissza lehet állítani a blogokat. Eddig nekem nem sikerült. Augusztus közepéig állapot lett mindenütt helyreállítva! Szia, BB
Kedves BB!
Én nagyon béna számítógépes vagyok:))), hogyan kell azt a bizonyos visszaállítást csinálni?
Szia!
Robin
A blog gazdájának kell visszaállítania a blogját, a fórumozóknak ehhez nincs hozzáférésük. Én se vagyok ebben nagy spiller, de majd pl. az Ihlettel, és a diétás naplómmal próbálkozom. BB
Ja, bocsi. Mondom, hogy nem vagyok „gép-ész”:)))
Akkor sok szerencsét!
Szerencsére nekem a zeller bejön! Képes vagyok zellerkrémlevest és „szalmakrumpli-zellert” zellerpürével ebédelni…
Amikor a lányom pici volt (jaj, már 17 éves), a krumplipürét szétköpködte, hát hamar rászoktunk a zellerpürére, ha mindennap azt kapott valamivel, akkor se unta meg. A védőnő meg rossz anyaként reklámozott (a többiek előtt), hogy „szenvedtetem” a gyereket a markáns ízű „szörnyűséggel, ahelyett hogy rákényszeríteném az egészséges krumplipürére (majd megszereti alapon)…
Üdv: Robin
A naplót sikerült helyreállítani. Az Ihletet most állítottam rá a gugli keresőre. Még gondolkodik:-) Meglátjuk. BB
Én tegnap petrezselymes zellert csináltam, mint az újkrumpli. este megkóstoltam, alig tudtam leállni. (tudnillik, mai ebédre van)
Na akkor meg vagyok nyugodva blog-ügyben, hogy a hiba nem ez én készülékemben van.
Javasolnám a csicsókát,is a zeller helyett,vagy akár vele együtt is. Nagyon finom,és a burgonyát tökéletesen kiváltja,sőt szerintem finomabb annál.Minden módon elkészíthető.
A csicsókát van olyan paleos irányzat, mely nem tartja elfogadhatónak. A csicsókának nagyon sok jó tulajdonsága van, szengab blogján a többség a csicsóka iránt viszonylag megengedő. Annak még utána kell néznem, hogy pontosan mi is volt ellene a kifogás?! BB
Én megnéztem mi a gond a csicsókával. A keményítőt tartalmazó zöldségek listáján szerepel, ezért nem ajánlott.
Hát ha a zeller pörköltet a főzőlével is fel lehet önteni,akkor már egyszerűbb mindjárt a zellert nyersen rátenni a hagymára,és vizzel felöntve együtt megfőzni,nem?
Mindenki másként csinálja 😀 Természetesen a te variációd is jó 😀 BB
Isteni finom, én nem főztem külön semmit, sztem teljesen felesleges, ugyan úgy kell csinálni mint egy paprikás krumplit és valami fantasztikus 🙂 jó csípősen, nyami 😀
Egyetértünk 🙂 Márta