Kelkáposzta főzelék napraforgóbél lisztes rántással

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • 25 dkg paszternákot vagy pl. csicsókát vágj fel apró kockákra, és úgy, hogy a víz ellepje, kezdd el főzni
  • 0,5 kg-os kelkáposzta fejet vágd fel kockákra, illetve a leveleit kisebb méretű darabokra, és kb. 15 perc elteltével tedd a már félig megfőtt paszternák mellé, és az egészet öntsd föl vízzel, hogy a zöldséget ellepje; a főzelék alapot sózzad, borsozzad, tegyél a lébe köménymagot és fokhagymát (port)
  • 2 evőkanál libazsírt hevíts fel, és piríts meg rajta 1 evőkanál napraforgóbél lisztet, majd szórj rá egy teáskanálnyi paprika port, de ügyelj, hogy meg ne égjen
  • A rántást öntsd fel kevés vízzel, és öntsd a főzelék alapba
  • Rottyantsd össze az alapot a rántással, és kész
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Kelkáposzta főzelék napraforgóbél lisztes rántással”

  1. Én annak idején alaposan tanulmányoztam a paleolit étrend előnyeiről szóló cikkeket, és meg is jegyeztem az ártó ételek sokaságát. Köztük a paprika, paradicsom, és a káposzta is tiltó listán volt. Kutatásokkal igazolták káros hatásaikat a mérgező lektinjeik végett. Itt mégis ott vannak a paleós receptek között. Most akkor hogy is van ez? Így az ember elbizonytalanodik, nem tudja mit csináljon…

    1. Kedves Kata,
      A lektinek a paradicsom és paprika esetében csak annak árt, akinek nem jó az immunrendszere, a bélfal áteresztő képességével problémája van.
      Például a pajzsmirigybetegeknek, a pikkelysömöröseknek, és minden autoimmun betegségben szenvedőknek.
      A káposztafélék – keresztes virágúak az alulmüködő pm-eseknek nem való, mert akadályozza a pajzsmirigy hormontermelését, kivételt képeznek azok, akiknek már nincs pajzsmirigyük és hormonpótlással élnek.
      A paradicsom és a paprika még saponinokat is tartalmaz, ami szintén autoimmun betegségek esetén nem jó.
      A paradicsomfélék – paradicsom, padlizsán -, ezért mindig „Nagyrész paleo”-nak vannak jelölve.
      Teljesen egészséges paleosok bármit ehetnek a paleo elvein belül.
      Arra már képtelen vagyok vállalkozni, hogy a receptek mellé orvosi tanácsokat is adjak, mert ebben nem is vagyok felkészült.
      Számomra is két lehetőség van: 1. Vagy utánanézek szengab könyvében, 2. Vagy megkérdezem egy felkészült barátnőmet:-) Most is ezt tettem:-D
      Mindenkinek magának kell ügyesen utánaolvasnia, ahogy Te is tetted:-) Sok sikert kívánok, és okos döntéseket, BB

      1. Köszönöm a választ, én is gyakran kutakodom a témával kapcsolatban, mert érintett vagyok különböző emésztési problémákban. Sajnos vannak olyan paleós ételek, amik engem betegebbé tesznek, ezért csak a bevált hozzávalókat használhatom…. vagy még nem regenerálódtam eléggé ahhoz, hogy mindent elfogadjon a szervezetem. De majd idővel ez is kiderül. További szép napot! Kata.

  2. Nagyon klassz a blog! 1 éve vagyok paleós és imádtam a krumplit, számomra a paszternák volt a megmentő, tényleg képes „kitölteni az űrt”, amit a burgonya hagyott maga után 🙂 Ajánlom figyelmetekbe a saját anyagával sűrítést, szerintem egyszerűbb és bizonyos esetekben finomabb is a végeredmény. Egyik kedvenc gasztrobloggerem – minden magyar gasztrobloggerek anyukája 🙂 – Chili és vanília kelkáposzta receptjének mintájára a fenti, amúgy nagyon klassz paleofőzelék is elkészíthető: http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2011/01/kelkaposztafozelek-konfitalt.html …így még a speciális magliszt is elhagyható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.