Szendi blogos érdekességek – Az Omega3 és az Omega6 helyes arányai – Joe

mass-effect-3-omega-dlc-uk-release-date-1810

A kép a Google images-ről való

Kiegészítem 2016-ban az alábbi beszélgetést a Dr. Fung blogján olvasottakkal:

„A megfelelő mennyiségű omega-6 zsírsav előnyös az emberi egészségre , mert bioaktív molekulák , különösen azok, amelyek részt vesznek az immunválaszban és a kardiomiocita (izom sejtek) összehúzódásában. Az omega-6 zsírsavakból gyakran van túlkínálat , míg az omega-3 zsírsavakból is a modern nyugati étrendben használatos olajok miatt. A sok omega-6 hiperimmun válaszokat szül, és zavarja a az omega-3 zsírsavak megfelelő funkcióját, a káros hatások krónikus kardiovaszkuláris betegségeket és a gyulladásokat okoznak.”

„639.  Joe

2012.01.12. 18.04

  •  A legjobb megoldás szerintem, ha alacsonyan tartjuk az omega-6 bevitelünket (10 g/nap alatt, 5-6 g tűnik optimálisnak) és állati eredetű omega-3-ból (EPA+DHA) min. 2 g/nap veszünk magunkhoz.
  • A növényi eredetű omega-3-at (ALA)  messziről elkerüljük!
  • Ha az omega-6 fogyasztásunk optimális, akkor a növényi omega-3 kifejezetten ártalmas! (Kivéve SDA, de az csak az echium olajban van sok, ami beszerezhetetlen és arany árban van).
  • Ha az omega-6 bevitelünk magas (min.10g), akkor érdemes csak növényi o3-at (ALA-t) is fogyasztani az állati mellett (pl. 1ek lenmagolaj/nap).

Kifejtem bővebben, hogy miért:

A növényi és állati o3-ak közt nem a hasznosulásokban van a lényeges különbség:

  1. A növényi o3-ból (Alfa-linolénsav = ALA) a szervezetben egy enzim hatására (delta6desturáz) SDA keletkezik, abból meg EPA. Ez az ALA -> SDA konverzió az, ami kb. 10% hatékonyságú, ezért szokták a hasznosulást hozni fő különbségnek az állati- és növényi- o3-ak közt. Ugyan ez az enzim alakítja át az omega-6-ot (LA = linolsav) egy gyulladásfaktorrá (ARA = arachidolsav). Egyrészt káros: Ha sok o6-ot fogyasztunk, ebből a gyulladásfaktorból is sok lesz, ettől káros a sok O6. Másrészt hasznos:
    1. Ugyanakkor az O6-ból gamma-linolénsav (GLA) is keletkezhet a szervezetben, annak alakulásában is ugyan ennek az enzimnek van szerepe. Ez a GLA egy gyulladás-csökkentő hatású, az EPA/DHA-hoz hasonlóan fontos zsírsav.

A növényi o3 (ALA) és az állati o3-ak (EPA/DHA) különböző módon fejtik ki hatásukat:

  1. Az ALA verseng az enzimért a omega-6-tal (LA), így az ALA és LA arány fogja megszabni, hogy mennyi gyulladáskeltő hatású ARA tud képződni.
  2. Az állati eredetű o3 nem verseng az o6-tal, viszont képes az ARA-t a káros tevékenységében megakadályozni (nem engedi érvényesülni a receptorjainál)

Mivel a növényi omega-3 verseng az omega 6-tal, így nem csak az ARA képződését, de a GLA képződését is visszaszorítja!

Az állati eredetű o3-ak nem szorítják vissza az GLA-t, viszont a fölöslegben képződött ARA-t hatástalanítják.
Azt is fontos megemlíteni, hogy ARA-ra is szüksége van a szervezetnek!, csak nem túl sokra. Gyermekeknél fontos különösen az ARA, főleg csecsemőknél, ezért fontos, hogy ők ne kapjanak lenmagolajat és egyéb növényi O3-at!!!

Ha magas az O6 bevitel, jól jön a növényi O3, de ha nem csak annyit érünk el vele, hogy csökken a GLA szintünk és a még szükségesnél is kevesebb ARA lesz a szervezetünkben. Szóval a növényi O3 kétélű fegyver!

Az állati O3 viszont csak segíteni tud, ártani nem! - Nem csökkenti a GLA-t és az ARA-t is csak fölöslegben kezdi gátolni.

Összefoglalva:

  • Növényi O3-at mértékkel (és csak ha sok O6-ot fogyasztunk), állati O3-at bőséggel.

Az omega-6 bevitelt 10 g alatt tartani nem nehéz:

  • Zsiradéknak használjuk alacsony O6 tartalmú zsiradékot (kókuszzsír/pálmazsír/teavaj/ghee)
  • Olajos magokból csak a mandula/törökmogyoró és kesu tartalmaz relatíve kevés o6-ot (100g-ban 10g), a többi ezek többszörösét, illetve a makadámi dióban csak 2 g/100 g van, ez a legjobb (illetve pár hét múlva kijövök egy új termékkel az omegamaggal, ami egy csupán 1% omega-6 tartalmú nagyon jó ízű speciális napraforgómag)

Amikor az olajokat és magokat nézzük, hogy mi mennyire paleo, ne az o6:o3 arány érdekeljen, kizárólag csak az o6 tartalom! Minél kevesebb benne az o6, annál jobb. Az arány teljesen mindegy! (a föntiekben kifejtettek miatt) A diónak 4:1-hez az aránya, így tök jónak tűnik (kis mennyiségben jó is), mégis 100g-jában (ami nem sokkal több, mint 1 marék) van közel 50 g omega-6!!!

Remélem érthető, amit írtam és segít rendet tenni a témában …”

644.  Joe
2012.01.12. 19.32

Jaj, amit elfelejtettem írni, hogy pár gramm omega-6-ra azért szükség van naponta! Nehéz megmondani mennyire, de átl. napi kb. 5g lehet az optimális.

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Szendi blogos érdekességek – Az Omega3 és az Omega6 helyes arányai – Joe”

    1. Kedves Andi! A kérdésedet felteszem szengab blogjára, valaki biztosan tud majd adni egy jó választ: mondjuk Joe, Bruce, Desc., Willson?!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.