A receptet Bubu küldte 2012.01.17-én
Fehérje rész hozzávalói:
- 6-8 szelet mangalica karaj (vagy borjúhús)
- 2 szál újhagyma 5 cm-es darabokra vágva, vagy durván szeletelt negyed fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma zúzva
- 2 szem friss/szárított cseresznyepaprika, magozva, apróra vágva
- 1 dl olivaolaj,
- fél biocitrom leve és lereszelt héja
- 1 db babérlevél
- 1-2 szál rozmaring, vagy kakukkfű apróra vágva, de bármilyen húshoz illő zöld fűszernövény (most pl. egy kis saját mélyhűtött zárzellert raktam hozzá)
- Frissen őrölt durva bors, pici só – AIP-ban borsot nem használunk!
Zöldséges rész hozzávalói:
- 20 dkg padlizsán, végei levágva, karikára vágva (idényben, ill. vidéki háztartásban)
- 20 dkg cukkini (idényben, ill. vidéki háztartásban)
- 1-1 db sárga, piros és zöld kaliforniani paprika, csíkokra vágva – AIP-ban a paprika fogyasztása tilos!
- 3 db nagyobb paradicsom (padlizsán felvágva) kimagozva, kockára vágva (paradicsom konzerv is lehet) – AIP-ban a paradicsom és padlizsán fogyasztása tilos!
- 2 fej hagyma félbe-félbe vágva
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- 1 dl olívaolaj
- Só
- Frissen őrölt durva bors – AIP-ban borsot nem eszünk!
- 1 dl száraz fehérbor (amiből a szesz el fog főni!) – AIP-ban ezt hagyjuk el!
- 1 szál petrezselyem zöld apróra vágva (mélyhűtött, szárított is lehet)
- Kevés rozmaring és/vagy kakukkfű apróra vágva (zacskós is lehet)
A húsos rész elkészítése:
A húsok fűszerezéséből AIP-ban elhagyjuk a borsot, a csípős paprikát!
- Egy tálban elkeverjük az olajat, a citromlevet-héjat, a zöld fűszernövényt, a babérlevelet, a sót, borsot.
- Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, csípős paprikát, és beleforgatjuk a hússzeleteket.
- Lefedjük, és hűtőben egy éjszakát pácoljuk, természetesen ez több napra is elegendő lehet.
- Mindig az adott mennyiséget sütjük ki kontakt grillen, vagy bármilyen grill sütőn, ill. kevés olajban. (Én 3 napig is érlelem a húst , ilyenkor minden nap más zöldség a köret)
A zöldségek elkészítése:
Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a padlizsánt (nem AIP!), a cukkinit, a paprikákat (nem AIP!) és a paradicsomot (nem AIP!) és kissé megpirítjuk.
- Sózzuk, borsozzuk aláöntjük a fehérbort (a bors és a fehér bor elmarad AIP-ban!), megszórjuk petrezselyemmel és a többi zöld fűszerrel, majd mérsékelt tűzön 5-6 percig pároljuk.