A kép a Google images-ről való
2012.01.27.16:10
1270, 1271 BB, Paleolga
A kókuszzsír/olaj ugyanaz. Paleolga jól írtad (24,5 fok felett folyékony, azaz olaj, egyébként szilárd, azaz zsír). Annyit helyesbítenék, hogy nem csak az extra szűzre igaz ez, a finomítottra is (kivétel a trendavites, ami ahogy Des. bebizonyította, hidrogénezett).
A finomított és extra szűz kókuszolaj/zsír közt annyi az észrevehető különbség, hogy az utóbbinak kókusz illata és íze van, a finomítottnak nincs, mert vákuum alatti felgőzöléssel szagtalanítják (és sajnos gyakran még hexánnal is átmossak, de ezt nem jelölik rajta…).
Amúgy a trendavites kókuszzsírok közül is van amelyik olvad 24,5 fokon, így szerintem a finomítottak esetében picit zsákbamacska, hogy melyik hidrogénezett és melyik csak finomított.
A tuti az az, ha szűz kókuszolajat használunk, de annak kókusz illata/íze van, így pörkölthöz talán nem a legjobb… és az ára is borsos. Itthon sok szűz kókuszolajam van és majdnem mindent abban sütök, nekem kifejezetten tetszik ez a kókuszos íz, a legtöbb ételhez illik szerencsére.
Hamarosan (kb. 1 hónap) lesz is belőle termékem, aminek barátságosabb ára lesz, azaz nem 10x csak kb. 2x annyiba fog kerülni, mint a finomított.
Sütéshez a legpaleóbb szerintem a kókusz- vagy pálmazsír, de jó a paleolaj (az olajessimo nem!) és a teavaj illetve a ghee is, mert ahogy korábban kifejtettem, sütésnél a fő szempont, hogy minél kevesebb legyen benne az omega-6. Az, hogy nincsen benne omega-3 nem számít, azt nem a sütőolajjal kell bevinni…
Szia BB!
Megint bombázlak egy kérdéssel! Akkor ami vödrös, és trendavites, nem okés? A biobolt.e-tar.hu-nál vettük, és nem láttam, hogy lenne különbség! A Barco jobb? Arra azt hiszem, rá van írva, hogy „szűz.”
Köszönöm!!!
Üdv:
Helga
U.i.: Kedden fogom megsütni a „mosolyos” kenyeremet! 🙂 Ha sikerül, már küldöm is a recit, képekkel persze! 🙂
Jaj, majd kikeresem neked szengab blogján, hogy a többiek melyikre szavaztak. Szerintem tényleg a Barco jobb, úgy emlékszem?! BB
Én Herbavital-osat használok, az nem tudja valaki, hogy jó-e? Mármint, hogy nem-e hidrogénezett. Mondjuk szerintem nem, mert úgy tűnt rendesen olvad de gondolom a biztonság kedvéért megkérdezem azért.
A Goldpack finomított pálma étolajat használom. Holland, s a Metróban vettem. Tud valaki erről valamit? köszönöm
Szia,
A kakaóvaj mennyire jó paleo alapanyag? Tudom, hogy drága, de vállalkozásunk folytán havonta több kiló kakaóvajat használunk, és gondoltam, csenek belőle valamennyit a konyhába is, mert állítólag sütéshez remek, stabil, és ebből sem keletkeznek káros anyagok.
A paleoval még csak egy hónapja próbálkozom, így sok még az ismeretlen terület 🙂
Előre is köszönöm válaszodat!
Kriszta
Kedves Kriszta, a kakaóvaj teljesen paleo. Használd nyugodtan. BB
Én még nagyon kezdő vagyok, de annal lelkesebb. Kérdésem a liba zsír is paleo?
Köszönöm a választ
Hj.
Kedves Judit, igen:-))) Ezt olvasd el: http://paleovital.hu/?page_id=3900 Paleo alapanyagok, egyébként a legfelső sorban lettek elhelyezve a legfontosabb információk. Jó tanulást:-) BB