Kenyérsütős kenyerek XVI. – Napraforgóbél lisztes + szőlőmaglisztes kenyér

Utólagos javaslat, melyet feltétlenül fogadjatok meg: Keverjetek szőlőmaglisztet a tésztához, mondjuk 1/3-ad arányban, mert a szőlőmagliszt a napraforgóbél liszt oxidációját meggátolja!

Napraforgóbél liszt – NaturCookta

Kattints a linkre, és megtudsz sok mindent a liszt tulajdonságairól és beszerzésének módjáról!

Hozzávalók és elkészítés egyben:

A kenyér sütése gyakorlatilag a többi kenyérsütős kenyérhez hasonlóan készül,

De – az alapanyagot azért ki kell ismerni!

  • 6 tojást üss fel, és tedd a sütőedénybe
  • 4 púpozott evőkanál napraforgó maglisztet /pelletet/ (10-12 dkg) szórj szintén az edénybe
  • Egy egy késhegynyi sót, továbbá egy evőkanál zsírt (pl. libazsírt) tegyél az alaphoz
  • Kerüljön a tésztába egy kávéskanálnyi sütőpor és evőkanálnyi citrom
  • Kezd el a basic programmal keverni a tésztát, és annyi kókusztejet (a zsírossága miatt választottam, de lehet, hogy a víz is jó lenne) önts a masszához, hogy a lassan duzzadó pellet és tojások állapota kellően híg, de semmiesetre sem sűrű legyen!
  • Az én gépemen a basic (legrövidebb program) 1 óra 20 percig dolgozik.
Print Friendly, PDF & Email

23 thoughts on “Kenyérsütős kenyerek XVI. – Napraforgóbél lisztes + szőlőmaglisztes kenyér”

  1. Rávilágítottál egy régi kérdésemre.
    Régen, mikor kevert magokból próbáltam kenyeret sütni előfordult, hogy a 2 napos kenyéren zöld foltok jelentek meg. Úristen, már penészedik vagy penészes volt az alapanyag! -gondoltuk és szomorúan a pazarlástól kidobtuk. Aztán leszoktunk róla, mandulából készítettük, stb.
    Hát most megkaptam a választ tőled. Köszi. 🙂

  2. Kedves Márti,

    Annyira megihlettek ezek a kenyérsütős kenyerek, hogy tervezem egy kenyérsütő beszerzését. De fogalmam sincs hogy paleo kenyerekhez, milyen programmal rendelkezőt vegyek. Tudnál nekem ebben tanácsot adni? Mire figyeljek oda vásárláskor? Nekem kifejezetten csak paleo kenyerek sütéséhez kellene. A tied milyen típusú?

  3. Köszönöm a receptet, nálunk is nagyon aktuális már. A szövegben azonban elírást gyanítok, kávéskanálnyi vagy késhegynyi a só ?, vagy esetleg valami más kimaradt a második só helyett?

  4. hát köszönöm ezt a receptet. az eddigi egyetlen paleo mizériát, a jó kenyér hiányát megoldotta. én nem gépben csinálom, hanem 4 tojás, 4-5 kanál napraforgóliszt, kis só 5 dkg kemény sajt reszelve, víz. sima keverőgéppel összekeverem, talán kicsit hosszabban, a vizet fokozatosan hozzáadva, majd egy hablapáttal felkenem sütöpapírozott sütőlapra. 25-30 percig 200 C-on sütöm, utána tenyérnyi téglalapokra vágom fel ollóval. nagy kedvenc.

  5. A napokban vásároltam én is szőlőmag lisztet,és az van rá feltüntetve,(vastagon szedett betűkkel) hogy a napi adag nem haladhatja meg az 1 teáskanál mennyiséget,és a receptben megadott lisztnek 3-5%-át lehet helyettesiteni vele.Csak mert a fenti kenyér receptje a lisztadag 1/3-át ajánlja a szőlőmaglisztből.

    1. Kedves Kata! A szőlőmagliszttel kapcsolatban annak idején hasonló kételyeim voltak. Megkérdetem a bioboltosokat, és ők meggyőztek, hogyha pl. egy kenyérben x mennyiségű szőlőmaglisztet használsz, az egy szeletre elosztva elenyésző mennyiség lesz. BB

      1. Igen, tökéletesen megértettem a szőlőmagliszt szerepét, azért is kezdtem úgy a hsz-t, hogy engem személy szerint egyáltalán nem zavar a zöld szín, igaz, nem voltam ennyire konkrét. 🙂
        Másnak persze jól jöhet az ötlet, tehát szuper!

        Viszont azt sosem értettem meg (és nem kötözködni akarok, hanem tényleg érdekel), hogy miért jobb a kenyérsütőre várni majd másfél órát, amikor sütőben ugyanez megvan bő fél óra alatt, mosogatással együtt.

        1. Kedves Panki! Személy szerint leginkább kenyérlapokat sütök sütőben:-); de pl. a múlt héten iszonyúan fáradt voltam, de nem volt kenyér a fiúknak. Fogtam magam, és bedobtam egy kenyeret a gépbe, majd lefeküdtem délután egy órácskára aludni. Én is helyre jöttem, és vacsorára a kenyér is készen volt. Egyébként olyankor is jól jön a gép, amikor szimultán pl. ötféle dologgal foglalkozik az ember:-) Szuper kenyeret sütöttél, gratula, megnéztem a blogodat. Willson receptjeit úgy szoktam átvenni, hogy az olvasókat a blogjára irányítom. Ha van ehhez kedved, akkor a te receptjeiddel is csinálhatjuk ezt?! -, hiszen vannak nálam korábbi receptjeid. Nyugodtam elzárkózhatsz ettől, nem veszem egyáltalán zokon, mint ahogy azt sem, hogy a kérdésedet feltetted:-))) szia, Márta

  6. Szia, köszönöm a válaszodat!

    Így már értem, és igazad van, valóban adódhat olyan szitu, amikor jól jön a felügyelet nélkül hagyható kenyérsütés! 🙂 Örülök, hogy nem vetted zokon a kérdést, mert mint írtam is, valóban érdekelt a motiváció!
    Egy kérdés ezzel sütési móddal kapcsolatban:
    Nem lesz más a kenyér állaga úgy, hogy a tojásfehérje habbá verés nélkül kerül a masszába?
    Én próbáltam úgy is sütni többféle kenyeret, hogy csak simán összekutyultam habverővel különválasztás nélkül a tojásokat, de sokkal tömörebb lett az eredmény, nem olyan szép levegős, hanem majdnem olyan bodag (mint egy elrontott élesztős kenyér :)), vagy a hosszabb sütési idő miatt másképp viselkedik a tészta és jobban van ideje levegősödni? Valami ilyesmit sejtek, mert a képen látható kenyerek nagyon jó állagúnak tűnnek.

    Természetesen átveheted a receptjeimet, ha találsz olyat ami nincs meg Nálad, bár az én repertoárom jóval szegényesebb! 🙂
    Üdv:
    Pan

  7. Kedves Márti!

    Olyan kenyérsütős recepted nincs, amiben nincs tojás? Azt hiszem, mindet végignéztem, nem találok, vagy csak mafla vagyok 🙁
    Tojás helyett mit gondolsz, más lazítóanyaggal működne? Szódabb. vagy esetleg sütőpor (bevállalom). Persze tudom, próbáljam ki. Te már próbáltad?
    Köszi:
    Macskacicó

  8. Mártáska! (Willson után, nagyon tetszik, mikor így szólít :))

    Köszönöm, ez jól néz ki, szóval a szódabikarbóna jól fellazítja. Már csak annyit kérdeznék, hogy (neked van tapasztalatod), mit tudsz/gondolsz, ha a kenyérsütő gép 0,7 kg-os és 0,9 kg-os kenyereket tud elvileg, és ha én kevesebb alapanyagot töltök bele, pl. ezt a 3×6 kanalas cuccot, ez ugye nincs meg 70 deka, és beállítom a legrövidebb programra, akkor szénné fogja égetni? Érted, szóval lehet-e kisebb kenyeret sütni benne, a hozzávalók csökkentésével, ez érdekelne.
    Most tervezek venni, és amit kinéztem, ezt a két méretet „tudja”.
    Köszi a segítséget.
    Cicó. 🙂

    1. Cicmic, Mást nem tudok javasolni, minthogy próba – szerencse. Alapból inkább az előírás szerinti mennyiséget sütném, és ami felesleges, azt mélyhűtőben várakoztatnám. Azért egy próbát a te kisebb mennyiséges elképzelésed is megér. Csak ennyit tudok segíteni. puszi

  9. Drága Márti!
    Köszönöm, ez is nagy segítség volt, én is gondoltam a mélyhűtésre.
    Valószínűleg igazad van, nem kell külön vacakolni kis mennyiséggel, időt, energiát spórolok, és van kész kenyérkém.
    Köszi, további szép nyarat (már ami még van).
    Ölellek : Cicó.

  10. Bocsi , megint én vagyok . Megsütöttem a kenyeret , az állaga jó lett , csak „alacsonyka” . Csak 4 tojásból csináltam , mert kicsi a sütőkosár (12×13 cm) , de a 4 ek.lisztet beletettem , mert még így is híg lett a tészta . Amikor megsült , csak 3cm „magas” lett . De az íze jó !

    1. Mártikám, a lényeg, hogy ízlett 🙂 Ez a recept ezek szerint egy elvarázsolt hatású recept 🙂 Egyébként tapasztaltam, hogy a citromlevet némi késéssel, a tészta forgatása végső idejében érdemes a kenyérhez önteni, akkor jobban fog a szóda hatni. Bocsánat a recept pontatlanságaiért, ismét köszönöm, hogy szóltál. Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.