Sütőben sült édes gombóc – “túrós” és gyümölcsös

AIP-os változat képe – 2017. december 15.

AIP-os változat:

  • A lisztek aránya: kókuszliszt 1 ek. + bambuszrost 2 ek.
  • A tészta hígítása: –  annyi víz, hogy ne legyen folyós a tészta!

Ha egy tepsivel sütünk, akkor a következő az adag, és a következőképpen készítjük el:

  • 12 ek. kókuszliszt
  • 24 ek. bambuszrost
  • Víz – langyos és annyi legyen, hogy óvatosan, lassan öntve figyeljük, hogy a lisztek hogyan szívják meg magukat. Ne legyen száraz, de ne legyen folyós sem, legyen jól formázható!
  • A fentieket összeöntjük.
  • 1 ek. kókuszzsír az egész masszába, jól eldolgozva!
  • 2 ek. glicin, de maga a kókuszliszt is édes, tehát el is hagyható!
  • Csipetnyi vaníliát szintén gyúrjunk bele a tésztába.
  • 2 citrom leve fogja a “túrós” ízt adni, lehet kevesebb citromot csavarni, csak enyhe ízesítésre.
  • A tésztából tetszőleges nagyságú gombócokat formázzunk. Lehet üresen és lehet a gombócba szilvát, bogyós gyümölcsöt, sőt még magozott datolyát is tenni.
  • A tepsit úgy kenjük be kevés zsírral, hogy minden egyes gombóc alatt kenjünk egy piciny kókuszzsír alátétet.
  • Egyik oldalát süssük előmelegített sütőben, 160 fokra visszavéve kb. 20 percig,
  • majd a másik oldalára forgassuk a gombócokat és süssük további 15 percet.
  • A gombócok mennyiségétől függően – állandó keverés mellett – pirítsunk földi mandula lisztet vagy prézlit, nem kell hozzáadni semmilyen zsiradékot, mert a földi mandula elég zsiradékot tartalmaz. Ügyeljünk arra, hogy oda ne kapjon!
  • A fenti képen látható, hogy bogyós gyümölcsökből készült gyümölcsvelővel tálaltam.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Az alábbi paleos recept Ilona nővérének

ötlete alapján készült

Paleo gombóc képe – 2011. február 11.

Paleo változat

Hozzávalók:

  • 8 evőkanál kókuszliszt (pellet)
  • 2-3 db tojás (méretfüggő)
  • Stevia – késhegynyi vagy méz a TED-szerint, illetve valamilyen szirup
  • 2, 2,5 citrom leve (méretfüggő) – karakteres citrom íze legyen a tésztának
  • 5-8 dkg jászvaj (ghee), vagy akár liba- vagy kacsazsír, nem fog érződni. A kókuszzsír megkeményedik, azt ne!
  • Porxukor, vaníliás porxukor – a végső szóráshoz
  • Őrölt mag – pl. mandula, dió, mogyoró stb. – a képen mandula látható!
  • Kókusztej 2-3 dl
  • Nincs szükség szódabikarbónára!
  • 1 evőkanál zsír (elhagyható!)

Elkészítés:

  • 8 púpozott evőkanál kókuszliszthez üss hozzá 2-3 egész tojást, annyit, hogy a lisztet nagyjából a tojások felszívják; ha vajat is teszel a tésztába, akkor a 2 db is elég lesz; önthetsz továbbá némi kókusztejszínt is hozzá, hogy könnyebben formázhass
  • Tegyél ízlés szerint édesítést bele, majd az alapanyagot jól gyúrd össze, és formázz belőle gombócokat
  • Zsírpapírral kibélelt tepsibe helyezd el a “túrógombócokat”
  • Melegítsd elő a sütőt legalább 180 fokra, majd teljesen visszavéve a lángot süsd a tésztát 10, maximum 15 percig – Lényeges, hogy ne barnuljanak meg a gombócok, hiszen itt csak arra van szükség, hogy a tésztához hozzáadott tojások megsüljenek
  • Őrölt magot kis lángon, lehetőleg teflonban, akár hozzáadott zsiradék nélkül, állandó keveréssel piríts meg
  • Amikor a mag egy picit megbarnult, akkor vedd le a tűzről, és helyezd rá a sütőben sült gombócokat
  • Tálalhatod pl. vaníliás vagy natúr porxukorral, ráöntött kókusztejszínnel, vagy valamilyen gyümölcsvelővel
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Sütőben sült édes gombóc – “túrós” és gyümölcsös”

  1. Kedves Márti,
    rengetegszer merítettem már ötletet tőled, amit ezúton is nagyon köszönök!
    Nem tudom, ismered-e a Paleocentrumban kapható ToTú-t, azaz tojásfehérjéből készült túrót, azt, amit egyébként te is kikísérleteztél 🙂 Na, én ma abból túrógombócot csináltam, és isteni lett! Komolyan, mint az igazi, senki nem tudta, h nem igazi túróból van, meg is ették az egészet.
    0,5 kg ToTú-t villával összetörtem, elkevertem 2 tojást vaníliával, eritrittel, egy egész citrom levével, és meghintettem kókuszpellettel, h ne legyen folyós (kb 4-5 csapott evőkanál kellett hozzá). Kifőzni ugye nem lehetett, de megsütöttem, mint te, aztán pirított mandulamorzsában megforgattam. Ebből a mennyiségből kb 20 darab nagyon finom, puha, omlós, de nem széteső gombóc lett.

    1. Kedves Betti, Köszönöm a dicséretet. Majd veszek ToTu-t, és én is kipróbálom. Remélem, hogy nem horribilis az ára?! Kösz, az elkészítés ötletét; ha tudnál küldeni képet, akkor a neved alatt feltétlenül feltenném ezt a receptet is. BB Márta

      1. A következő adagról csinálok és elküldöm. Van a hűtőben még egy doboz “túró”, a család kérte, hogy abból is gombóc legyen 🙂 Szóval hamarosan küldöm a képet.

        Az a baj, hogy nem emlékszik a férjem az árára – ő vásárolt ott, vett még egy csomó mást is. Van 300 és 600 grammos kiszerelés. A rendes túró 400-600 Ft körül van (450 gramm), annál sajna biztos drágább, de a gastroyalosnál tuti olcsóbb – ott a 150 gramm (!) 800(!) Ft körül van.

        Sajnos rendelni nem lehet, csak személyesen megvenni a lőrinci piacon 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.