Csokis kocka

A receptet Paleolga küldte 2012.02.17-én

 A kép a Google images-ről való

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 30 dkg darált dió
  • 5 dkg darált hántolt mandula
  • 1 evőkanál gesztenyeliszt
  • 1 púpozott evőkanál mazsola
  • 1 púpozott evőkanál aszalt vörös áfonya
  • 6 szem felkockázott datolya
  • 2 közepes alma
  • xilit/xukor
  • Kakaópor
  • Szódabikarbóna
  • Vaj/ghí
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • Fűszerek: fahéj/őrölt szerecsendió/mézeskalács fűszerkeverék

 Elkészítés:

  • A mazsolát, vörösáfonyát, datolyát áztasd be 1 órára
  • 3 egész tojást keverj össze 1,5 evőkanál xilittel, 1 lapos kávéskanál szódabikarbónával, 1 kávéskanál fűszerrel és 3 púpozott evőkanál kakaóporral
  • Nagy lyukú reszelőn reszelj bele 2 darab almát, önts hozzá kb. 10 dkg olvasztott vajat és 1 evőkanál olíva olajat – A sült gyümölcs cukorként fogyasztandó!
  • Keverd ebbe az alapba az aszalt gyümölcsöket és annyi darált diót, mandulát, gesztenyelisztet keverj hozzá (kb., mint a hozzávalók felsorolásában), hogy közepesen kemény állagú, kenhető, de nem túl folyós masszát kapj
  • Ezt öntsd egy kivajazott jénai sütőedénybe és kb. 1,5-2 cm vastagságban terítsd szét
  • Előmelegített sütőben, alsó rácsra helyezve 150 fokon 25 perc alatt fog megsülni
  • A kész süteményt kihűlés után a jénai edényben egy éjszakára hagyd a hűtőben, majd másnap csoki bevonatot önts rá, amit ízlés szerint, kb. 1,5 kanál xilitből, 2 púpozott kanál kakaóból 5-7 dkg vajból és a lassú tűzön való főzés során folyamatosan hozzáadott pici vízzel készíthetsz. Az arányokat készítés közben lehet változtatni, a lényeg, hogy sűrű, sima, krémes állagú legyen. 2 óra hűtés után a süteményt apró kockákra lehet szeletelni, ha nagyon krémes, akkor egyesével muffin papírkosárkákba teheted.

Natúr kakaóport használtam: http://vitamintippek.blogspot.com/p/termekek.html. Ez kevésbé keserű, ezért másmilyen kakaóporral készítve a süteményt, valószínűleg több édesítésre lenne szükség.

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Csokis kocka”

  1. Soha nem mertem jénait előmelegített sütőbe tenni, attól tartottam, ha nem fokozatosan melegedik, hanem beteszem a forró rácsra, szétapattan. Mindig tanul az ember valamit. 🙂

  2. Én 100 g aszalt vörös áfonyával és egy marék mazsolával készítettem el. Megvettem hozzá a datolyát is, de amikor megkóstoltam nélküle, akkor jobban ízlett. 🙂
    Isteni finom az illata, amikor elkészül! Az egész lakásban kellemes dió-mandula illat volt.
    Nagyon jó!
    Köszönöm a receptet! 🙂

  3. Hogy értsem azt, hogy egy leveses kanál? Ezzel a mértékegységgel még nem találkoztam 🙂 Merőkanál, evőkanál…?

    1. Isten bizony átnéztem a receptet, – evőkanál van mindenütt írva 😀 Szerintem valahol másik receptben láthattad. Szólj és javítom. Mindig megköszönöm a lektorálást 😀 BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.