A receptet Robin küldte 2012. május 8-án
A receptet aktualizáltam az AIP szerint – 2018. november 16-án!
Hozzávalók:
- Egy nyúl kicsontozva
- 25 dkg füstölt kolozsvári szalonna vagy erdélyi szalonna az AIP-osoknak
- 5-6 szál új fokhagyma (vagy ua. gerezd régi)
- Kb. 1 kg vegyes zöldség – sárgarépa, hagyma, karfiol (akár gomba is mehet!)
- Só
- Pirított mandula – AIP-ban nem!
Elkészítés:
- A nyúlhúst apró kockára vágjuk (mint a raguhoz).
- A szalonnát is összekockázzuk, üvegesre sütjük, a kisült zsírból egy evőkanállal félreteszünk
- A szalonnára tesszük a kockára vágott húst és a fokhagymát, ízlés szerint sót (kevés tárkonnyal is megbolondítható), fedő alatt annyi levet ereszt, hogy 20-25 perc alatt megpuhul, majd zsírjára sütjük
- Vokban vagy bármi más megszokott módon a zöldségeket a félretett zsíron megpirítjuk, vagy pároljuk, ki mit szeret jobban
- A végén a húst a zöldségekkel összekeverjük, 1-2 perc múlva vesszük le a tűzről. A fenti mennyiség négy főre elég (kb. 1,5 kg-os egész nyúltest).
- A tetejét meg lehet szórni pirított mandulával. A zöldségek egy részét turmixolva nyakon is lehet önteni. (az én ötletem!)
„Én a zöldségeket „kopogósabban” – félig nyersen – szeretem, a gyerekek viszont puhábban, szaftosabban… Más „zöldekkel” is bátran lehet kísérletezni. A szalonna és a zöldségek miatt nem lesz száraz az egyébként nagyon kevés zsírt tartalmazó nyúlhús, valamint ebben a formában nem kell sokáig főzni (mint a nyúlpörköltet) vagy sütni (mint a szalonnával tűzdelt nyulat), a nyers(ebb) ételt kedvelőknek is megfelelhet.” Robin
Én megcsináltam és Isteni lett, köszi a receptet.
Aki nem szereti a nyulat nem is tudja mit eszik.