Uborka savanyítása – Kovászos és vizes uborka

Willson blogjáról való recept – 2012.06.24.

Kovászos ubork kovász nélkül!

Hozzávalók:

  • A kisebb méretű uborkákat (kb. annyi kiló, ahány literes az üveg), körömkefével kétszer megmossuk, a két végét levágjuk (hátha keserű), villával vagy hústűvel alaposan megszurkáljuk (vagy hosszában bevágjuk, de akkor nem lehet télire eltenni)

További hozzávalók:

  • Némi babérlevél (esetleg pár meggylevél)
  • Torma gyökér (hosszúkás szeletekre vágva),
  • Egy nagy csokor kapor,
  • Köménymag, szemes bors,
  • Koriander, mustármag, fokhagyma, csöves paprika)
  • Fél dl ecet, pici szalicil

Végső műveletek:

  • A fenti módon előkészített uborkákat jó szorosan berakjuk az üvegbe, közé a kaprot, babérlevelet, tormát (esetleg erős paprikát, fokhagymát) majd fölöntjük tiszta vízzel (ez csak azért kell, hogy tudjuk, hogy mennyi vizet kell majd beízesíteni)
  • Ezután egy fazékba visszaöntjük a vizet
  • Elkeverünk benne – öt literes üvegre számítva bő fél marék sót, és fölforraljuk
  • Szedőkanállal óvatosan ráöntjük az uborkákra, ilyenkor tehetünk bele fél deci ecetet is
  • A tetejére a biztonság kedvéért tegyünk egy csipet szalicilt!
  • Lefedjük, meleg helyen, akár napra is,  félretesszük
  • Másnap újra leöntjük róla a sós vizet, amit  ismét felforralunk
  • Mielőtt  visszatöltenénk, szórunk az üvegbe szemes borsot, köménymagot, (koriandert, mustármagot…), hogy a forró sós víz bemossa az uborkák közé
  • Jól megrázogatjuk az üveget, hogy a légbuborékok nehogy bennmaradjanak!
  • Tetejére egy csipet szalicilt kell tenni, majd celofánnal lekötjük, és
  • 4-8 napon át erős  reggeli napon tartjuk***(pl. a konyha-ablakban),
  • a tetejére egy naponta többször váltott  vizes  ruhát  teszünk.
  • Ezalatt az idő alatt tisztul és kiforr, amikor már nem tisztul, megállt a forrás, kibontjuk és fogyasztható

***Megjegyzés: egész nap ne legyen a tűző napon, csak reggel, keleti ablakban v. oldalon a kertben, hogy ne tudjon fölmelegedni 50 fok fölé, mert leáll a forrás és megfő az uborka. Ebben a melegben a 8 nap is sok, nekem 4 nap alatt elkészült. 

Ajánlások:

  • Ha nem bontjuk fel, akár eltehetjük így a kamrában télire is.   (ez  a  “Vizes uborka“)
  • A felbontott üveget érdemes betenni a hűtőbe. – Először is, mert hidegen finomabb, másodszor meg azért,  mert a levegő hatására újra dolgozni kezd.  Mivel általában nem fogy el egy nap alatt, előfordulhat, hogy puhulni kezdene az uborka; hogy ezt megelőzzük, plusz egy kanálnyi sót oldjunk meg még idejekorán a levében.

Megjegyzés: 

Ráér még most a téli eltevésre gondolni. Ősszel már jóval olcsóbb az uborka, és kevesebb a valószínűsége, hogy keserű, és a hűvösebb napok miatt könnyebb tárolni is. Nálunk, akármennyit raktunk el, általában Karácsonyig elfogyott.

Néha majd át kell nézni,  hogy a teteje nem habosodik vagy “bördősödik” e, mert némelyik levegőt kaphat és újra elkezd forrni. Ezeket kibontjuk, levét leöntjük, a fölső ubikat, ha nem puhultak meg, kiszedjük és tiszta vízzel megtakarítjuk. Majd tiszta, felforralt sós vízzel újra felöntjük. (Ha csak leapadt rajta a lé, akkor egyszerűen annyi forralt sós vizet töltünk rá, hogy újra jól ellepje). Kicsi szalicil, majd lekötjük és tovább tároljuk.
Ha a fölsők elkezdtek puhulni, ezeket kidobjuk, a többit tiszta sós vízben a hűtőbe tesszük és mielőbb elfogyasztjuk.

Print Friendly

3 hozzászólás a(z) “Uborka savanyítása – Kovászos és vizes uborka” bejegyzéshez

  1. Mártáska! Aktivizáld a cikk mellé kérlek a linket, vagy hozd át a hozzászólásokat is, mert nem győzök válaszolni priviben mindig ugyanazokra a kérdésekre (szalicil, tartósítás, hűtés stb) Köszi!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>