A receptet és a képeket MW küldte
2012. június 28-án; a kép a Google images-ről való
Hozzávalók:
- 1 db kisebb patisszon (az eredeti receptben krumplit használnak) – a receptben lévő patisszont lehet helyettesíteni sárgarépával, édes krumplival, zellerrel stb. az idénynek megfelelően
- 1 db nagy fej hagyma
- 1 db piros kápia vagy kaliforniai paprika
- Petrezselyem zöldje
- Némi szeletelt bacon (ez nem része a „hivatalos” receptnek, de én nem akartam kihagyni)
vagy:
- Karikára szeletelt kolbász – ha ez Chorizo, akkor még spanyolosabb az étel:-); A húsféléket el is lehet hagyni
- Evőkanálnyi reszelt kemény sajt – pl. ementáli (eredetileg nem része a receptnek, és ez a sajt határeset az érlelési folyamata miatt!)
- 5 egész tojás
- Só
- Kókuszzsír
Elkészítés:
- A hagymát, paprikát és a patisszont kis kockákra szeleteljük, a kolbászt – ha van – karikára, vagy a bacont kockákra
- A felszeletelt hozzávalókat egy nagy átmérőjű serpenyőben, kókuszzsíron puhára sütjük/pároljuk
- Ízlés szerinti mennyiségben megszórjuk vágott petrezselyem zölddel
- Az öt tojást felütjük és felverjük
- Amikor a töltelék megpuhult, ráöntjük a tojásokat. Kicsit elkeverjük, szétterítjük a serpenyőben, majd hagyjuk, hogy az alsó fele megsüljön
- Ezután egy spatula segítségével felemeljük az omlett oldalát, és megnézzük, megsült-e már az alja?!
- Az omlettet egy hirtelen mozdulattal nagy, kerek tálra vagy fedőre borítjuk, majd visszaügyeskedjük a serpenyőbe úgy, hogy most a másik fele legyen alul (lehetőleg ne törjön össze)
- Lehet egy kis sajtot is a tetejére reszelni, de ez elhagyható
- Amikor ez is megsült, kész a tortilla
- Úgy szeletelhetjük, mint a tortát
Tenerifén élek, gyakran készítünk a spanyol barátommal tortillát. Mindenféle zöldséget lehet bele rakni, meg sonka kockát is. Különösen finom, ha sárgarépa is van benne. Egyszerűbb elkészíteni, jobban összekeveredik, ha a kissé meghűlt, párolt anyagot keverjük a felvert tojásba. A fordítást pedig könnyedén megoldhatjuk egy lapostányérral, ráhelyezzük a sütőedényre, átfordítjuk a tányérra, s visszacsúsztatjuk. Lassú tűzön jól átsül, és nem ég meg. Jó étvágyat hozzá!