A receptet E. Zsuzsa küldte 2012.07.27-én; Ma, azaz 2016.09.06-án elkészítettem kis változtatással, de hasonlóan. A saját változatom a magasabb ch-értékű hagyma elhagyásával - ketogén!
Hozzávalók:
- 2 db 16-20 cm hosszú, 3-4 cm átmérőjű cukkini; lehet kisebb méretű 3 db is
- 25-30 dkg darált hús (ne túl sovány)
- 1 közepes fej vörös hagyma – csak az egyik változatban!
- 2-3 cikk fokhagyma; fokhagyma por, paprika por
- Só, bors
- Ketchup házilag
- 1-1,5 dl Cocomas tejszín
- 5 dkg reszelt sajt
- Jászvaj, vaj v. kacsazsír
Elkészítés:
- A cukkinit alaposan megmossuk, nem kell hámozni.
- Vágjunk 2,5-3 cm széles karikákat.
- Karalábéfúróval (v. kiskanállal) fúrjuk ki, hogy a tölteléknek legyen hely; avagy, ha zsenge kisebb cukkinit használunk, akkor nem kell kivájni a belsejét!
- A karikákat sózzuk be és a kifúrt gömböket is, majd tegyük félre; a zsenge cukkinit csak karikázzuk fel.
- A hagymákat vágjuk apró kockákra és keverjük a darált húsba, sózzuk, borsozzuk; vagy fokhagymaporral, sóval, borssal, piros paprika porral ízesítsük.
- A fűszeres húst helyezzük a besózott gyűrűkbe/avagy a kicsi karikákra, amit rakosgassuk vajjal v. zsírral kikent tepsibe vagy jénai tálba, majd közé szórjuk a befűszerezett gömböket is.
- Az egészet fóliával takarjuk le. Lehet fólia nélkül is sütni – én így csináltam.
- Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig süssük.
- Fólia nélkül ne legyen 180 fokos a sütő, inkább csak 160.
- Közben a Cocomasba keverjünk 2-3 evőkanál ketchupot.
- A fólia eltávolítása után borítsuk be az ételt a masszával, és hintsük meg valamilyen kemény reszelt sajttal. A Cocomast a képen látható saját verziómban elhagytam és a cukkini karikákra reszelt sajtba forgatva tettem rá a fűszeres darált húst.
- Ha fóliázva sütöttük és Cocomassal nyakon öntve, akkor tegyük vissza a sütőbe, és 200 fokon 10 -15 perc alatt pirítsuk meg.