Töklekvár; Cukkini lekvár

Willson receptje és képei – 2012.07.28.

„Talán fából vaskarikának látszik, de teljesen valódi dolog!
Nagyon régóta hiányoljuk a palettáról a gyorsan felszívódó cukrokat nélkülöző lekvárt. Ez vonatkozik a hozzáadott cukor nélkül készült gyümölcskészítményekre is, hiszen a bennük
lévő fruktóz és egyéb cukrok feltáródnak a főzés során.
Én ahhoz a paleo-kaszthoz tartozónak tudom magam, akik a gyümölcsöt csak nyersen fogyasztják vagy fagyasztva, maximum gondosan, alacsony hőfokon aszalva, és semmiféle főtt, sült gyümölcsszármazékot nem tartanak egészségesnek, még a sütikben sem. Ezért aztán sem a kompótok, sem a gyümölcslevesek és szószok, sem a lekvárok nem szerepelnek az étlapon.
Sokat hallottam emlegetni régen az un. töklekvárt és azt hittem, hogy ez egyik művészneve a gyümölcssajtnak. Amikor aztán utána néztem, meglepve tapasztaltam, hogy a töklekvár tényleg tökből készül! A tök semleges ízét nagyon egyszerűen megbolondíthatjuk úgy, hogy magsütibe, paleocsintába kiváló és mégis paleós lekvár kerülhessen. Nem vagyok nagy sütibolond, de néha kellene egy kis „jóféle gyümölcslekvár” a piskótára, palacsintába, zserbóba.
Szóval megtaláltam a receptet és csináltam is egy kis adagot, ha beválik, akkor a tökszezon vége felé befőzök többet, hogy legyen tartalékban. (A boltban kapható mirelit erősen kaporillatú, lekvárnak nemigen alkalmas…. bár ki tudja!?)” Willson

Hozzávalók:

  • 1 kg főzőtök; vagy 1 kg hámozott cukkini (BB)
  • 1 egész biocitrom
  • 20-25 dkg Xukor0
  • Eltevéshez egy kis tartósítószer

Elkészítés:

  • A tököt meghámoztam, magjait kikapartam és lereszeltem; a cukkinivel ugyanezt tegyük!
  • Rátettem a Xukrot, a lereszelt citromhéjat és a földarabolt citromot
  • Amikor levet eresztett, föltettem főni
  • Mivel a  citrom savanyúsága miatt nem tud szétfőni, egy idő után levettem, kihűtöttem és leturmixoltam
  • Ezután addig főztem, amíg besűrűsödött
  • Üvegbe raktam és tettem rá egy kis szalicilt

Tényleg finom!

 

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Töklekvár; Cukkini lekvár”

  1. Kedves Willson!

    Remek ötlet,ki fogom próbálni.
    Tanácsolnám,hogy hagyd el a tartósítószert.
    Már 4 éve e nélkül teszek el mindent télire,mégpedig úgy,hogy a forrón megtöltött üveget fejtetőre állítva teszem száraz dunsztba.
    Ha előtte csírátlanítottad az üveget,garantálom,hogy semmi nem fog megromlani.
    Arra kell ügyelni,hogy felbontás után hűtőben kell tárolni,és lehetőleg 1-2 hét alatt elfogyasztani.

  2. Most lettem kész a töklekvárral, mert 3 nagy tököm érett be éppen a kertben. Az egyikből megfőztem a lekvárt, és tök finom lett. A férjem igen szkeptikusan nézte, hogy mit alkotok, de a végén a maradékot megkóstolta, és meglepően jónak találta.
    Úgyhogy még főzök többet is.
    Köszi a receptet!

    1. Zseniális! Gratulálok!! Nem mindenki meri kipróbálni!
      Ha sok a kertben a tök, próbálkozz meg a pitével is. Úgy is finom! (Ha nem árulod el, hogy tökből van, almás pitének fogja gondolni :-))

      1. Nagyon klassz recept, megcsináltam! Igaz, másodszori próbálkozásra lett jó, az első alkalommal nagyon darabos maradt. Mivel nem igazán levesedett, a turmixolásnál egy kis ásványvízzel hígítottam, így már teljesen sima állagú lett. Plusz reszeltem bele gyömbért, így nagyon pikáns lett, édes-csípős karakterű, akár ázsiai szószhoz is használható. Ja, és nem volt elég zsenge tököm, így patisszont is tettem hozzá. Szóval, kicsit ez már más recept, de ezer hála neked, Willson, az ötletért!:-)

  3. Tényleg nagyon jó ötlet, köszi, egy nagy problémámat oldottad meg ezzel 🙂
    Én még nagyon kevés céklalét tettem bele, színezéknek 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.