A módszer leírását és képeit Bubu küldte 2012.08.10-én
Az érett házi termésű (paleo) paradicsomokat nagyságtól függően felezzünk el, harmadoljuk, vagy negyedeljük, tepsibe rakjuk, és légkeveréses villanysütőben résnyire nyitott ajtónál 5 órán át 60 fokon aszaljuk
- A tartósítás: olíva olaj, meg egy kis bazsalikom (elhagyható) –> extra szűz olíva olajjal kell felönteni az üvegekbe rakott aszalt paradicsomot
Én még nem aszaltam paradicsomot, de szoktam vásárolni olyat, amit vékony fokhagymaszeletekkel ízesítettek. (olasz termék).
Két-három db szárított, fokhagymás paradicsomot felaprítva a tepsiben sűlt húsokhoz szoktam keverni, isteni ízt ad nekik.
Sziasztok,
Gyakorlott „sun-dried-tomato” készítő vagyok 🙂
Ha elfogadtok egy jó tanácsot, akkor lucullus paradicsomból készítsétek.
A paradicsomokat félbe kell vágni, a hüvelykujjunkkal „kikanalazzuk” belőle a magokat és a lét (így tud majd kiszáradni!). Szépen egyesével sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét olivaolajjal megloccsantjuk és provanci fűszerkeverékkel (vagy oreganó, bazsalikom, kakukkfű) megszórjuk. Én zárt ajtók mögött aszaltam, 90-100C-on és bizony 8 óra hossza, légkeveréssel.
De megéri, nagyon!!!!
Eltevése: na most jöhetnek a fokhagymagerezdek, az olivaolajba tesszük, a paradicsomokkal együtt. Egy-egy rozmaring ágacska is mehet bele 🙂
Kb. 20kg paradicsomot szoktam eltenni, de mindig előbb elfogy, minthogy kitavaszodna…
…az előbb elflejetette, hogy úgy tegyétek a tepsibe, hogy NE érjenek össze, mert ott nem tudnak kiszáradni. Tehát egymástól kellő távolságra.
Félidőben pedig át kell fordítani.
Ufff
sziasztok!
én aszalógépbe szoktam paradicsomot aszalni, felszeletelem 1 centi vastag szeletekre, néhány napon keresztül éjszakára elindítom és kész is. sütőt nem próbáltam, de nekem egyszerűbben hangzik mint a sütő, és nem túl drága egy masina, és hamar megtérül, főleg ha az ember paleózik 🙂
én úgy raktam el, hogy beleraktam egy lazán záródó műanyag edénybe egy marék aszalt paradicsomot, tavaly nyár óta megvan, néha bekapok egyet, de még mindig nincs baja…