Zsóka ötletét továbbgondoltam – 2012.10.05-én
Hozzávalók:
- 1 kg marhamáj
- 2 nagy fej vörös hagyma
- Egy fej fokhagyma, vagy legalább 2-3 teáskanál fokhagymapor
- Őrölt fehér vagy fekete bors – legalább 1 teáskanállal/AIP-ban a bors kerülendő!
- 20 dkg vékonyra szeletelt kolozsvári szalonna; lehet használni – sőt! – füstölt szalonnát is, de nekem kolozsvári volt itthon
- Amennyiben nincs éppen füstölt szalonnád, akkor 2 evőkanál házi sertészsírra is szükséged lesz.
Elkészítés:
- A borjúmájnak mind a négy oldalára egy serpenyőben, nagyon kevés zsír hozzáadásával – kérget piríts.
- Egy mély tűzállótál alját béleld ki szalonnával (vagy kolozsvári vagy füstölt), továbbá karikára vágott hagymával, és a kolozsvári szalonna esetén egy evőkanálnyi zsírt is tegyél az alaphoz.
- A máj valamennyi oldalát alaposan fűszerezd.
- A fűszerezett májat helyezd a kibélelt tálba.
- A máj tetejét is pakold meg hagymakarikákkal és kolozsvári szalonna esetén 1 evőkanál zsírral.
- Végül borítsd be a fűszeres májat szalonnával.
- A tűzálló tálat a fedelével zárd le – és így süsd fél órát; ezután vedd le a tál tetejét, és még kb. 20′-ig süsd, hogy a szalonna ropogósra piruljon.