A leves hozzávalói – 2 személyre:
- 1 doboz vegyes gomba (ez 400 g volt abban a szokványos bolti kék dobozban)
- 1 nagyobb fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- Petrezselyem
- 1 deci kókusztejszín vagy több deci magtej (ez utóbbi nem TED-es szemlélet)
- Só, fehér bors; AIP-ban kizálólag sózzál, illetve apróra metélt petrezselymet tegyél a lébe!
- Kb. 5 dkg jászvajon (ghee) párold üvegesre a hagymát. Ha kész, dobd hozzá a fokhagymát, és kicsit együtt kevergesd.
- Tedd bele a kockára darabolt gombát (2-3 szemet tegyél félre szeletekben).
- Annyi vízzel öntsd fel, hogy a fazék feléig érjen, és párold puhára.
- Turmixold az egészet össze
- A tejszínnel, és ízlés szerint vízzel még engedd fel, a szeletelt gombát tedd bele, és főzd a levest készre; szórd meg apróra vágott petrezselyemmel.
- Közben az ételt ízesítsd.
Csipetke a levesbe – Ezt AIP-ban hagyd el!
- 1 tojás sárgáját 1 púpos kiskanál gesztenyeliszttel és 1 púpos kiskanál napraforgóliszttel, pici sóval keverj ki. (Nekem elsőre kicsit sűrű lett, de egy kk. vizet tettem hozzá, így pont egy terülős, de sűrű masszát kaptam.)
- Forrásban lévő vízbe kiskanállal szaggasd bele, pár perc alatt készre fő.
- Nem ázik szét, sőt eddig a legjobb állagú volt, és nosztalgikus ízű lesz.
Kedves Márti!
A csipetkét külön vízbe főzöd, nem mindjárt a forrásban lévő levesbe?
Üdv.
Jetti
Kedves Jetti, Ez Hazsu receptje. Szerintem a gesztenyéből készült galuska miatt főzi külön, mert emlékeim szerint a gesztenyeliszt egy kicsit szétmállik. …, de majd Hazsu, ha látja a bejegyzést, akkor kiigazít. BB
a recept alapján én úgy értelmezem, hogy külön főzi: „Forrásban lévő vízbe kiskanállal szaggasd bele, pár perc alatt készre fő”