Egy blogozó és BB receptje
1. Kesudió tej – első változat
- 1 liter tejhez 10 dkg hántolt kesudió szükséges, ez két bőven tele marok -dió
- 7 dl készítéséhez egy bő maroknyi -diót beledobok a turmixgépbe
- Öntsd fel 1 dl vízzel, és a legmagasabb fokozaton addig őröld, míg a magok elporladnak
- Egészítsd ki a folyadékot további 6 dl-rel
- Ezután turmixolj tovább a legmagasabb fokozaton még legalább 3 percig
2. 1,5 l kesudiótej – második változat
- 20 dkg natúr kesudió előáztatva
- 1-1,5 l szűrt víz
- 1 evőkanál xukor vagy eritrit
Elkészítés:
- Tegyük a legalább 3 órát – 2 dl szűrt vízben – előáztatott kesudiót egy éles pengéjű cséplő- vagy turmixgépbe
- Kezdjük el turmixolni, míg a folyadék ki nem fehéredik és selymes állagúvá nem válik
- Ekkor tegyünk bele édesítést – pl. 1 evőkanál xukrot, és szép lassan, fokozatosan adagolva–turmixolva–adagolva öntsük az alaphoz a további szűrt vizet
- Amikor az összes víz belekerült, még turmixoljunk 1-2 percig -, és a tej elkészült!
Ez a tehéntejhez leginkább hasonlító tej használható:
- tejeskávéhoz
- kakaóhoz
- vaníliás italként
- fagyi alapként
- a sűrűje tejszínként
Elkészítés:
- A kesudiót a 2 csésze vízbe áztatjuk egy éjszakára
- Másnap éles késsel felszerelt cséplő- vagy turmixgépben összeturmixoljuk, apránként hozzáadva az olajat
- A végén a pici sóval ízesítjük
Felhasználási területe:
- Főzelékek ízesítésére: tökfőzelék, spenót, paprikás-hagymás magyaros ételek stb.
- Krémlevesek sűrítésére tojássárgájával kikeverve
- Salátaöntetekhez használható (ugyanúgy mintha majonézhez használnánk)
4. Mandulatej
- 10 dkg héjától megtisztított mandulát meg kell őrölni, és 3 deci vízzel jó alaposan összeturmixolni
- Lehet édesíteni xukorral, eritrittel
- A gyerekeknek pl. banánturmixként adható édesítés nélkül
3. Dió, mogyoró, mák – magtejek
- 1 pohár magot 4 pohár vízzel és 2-3 evőkanál gyümölcspéppel (mazsola, datolya) turmixold össze
- Érdemes leszűrni a keveréket, úgy finomabb
- A sűrűjét külön meg lehet enni, vagy krémet lehet készíteni belőle
4. Lavande kókusztej és „kókuszliszt” készítési módja:
- 20 dkg kókuszreszeléket önts fel 2 liter vízzel (Egy hozzászólás alapján én javaslom az apróbb szemű kókuszreszelék használatát, vagy annak átdarálását.)
- Forrald fel, és még főzd kb. 5 percig
- Hagyd teljesen kihűlni, majd turmixold össze, és ruhán keresztül alaposan nyomkodd ki – Érdemes jó erőnléttel bíró férfi embert megbízni ezzel a házi munkával! 😀
- 1,5 l tej lesz belőle
- A maradék reszeléket szárítsd meg, daráld le, ebből lesz a „kókuszliszt”
5. A tökéletes kókusztej Timitől – A linkre kattintva eljutsz Timi receptjéhez, melynek a tejkészítés egyik képét látod itt!
- Hasonlóan készül, mint a tej, csak sokkal kevesebb vízzel, mondjuk 5 dkg kesu 2,5 dl-rel
- Ha megsavanyodik a tejed, ne dobd ki, mert tejfölként ragyogóan használható!
II. Kesudió tejföl paleosan
Hozzávalók:
- 1 és 1/3 csésze kesudió (nálam 2dl-nyi a csésze), kb. 10 dkg
- 2 csésze víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 csipet só
Übersetzer: Beatrix Nagy
Paleo Cashew-Rahm
ein Rezept von http://bionatura.blog.hu
Zutaten:
- 1 und 1/3 Tasse Cashewnüsse (2dl, ca, 10 dkg)
- 2 Tasse Wasser
- 1 Esslöffel Olivenöl
- 1 Prise Salz
Zubereitung:
- Die Cashewnüsse über Nacht im Wasser (2 Tasse) einweichen.
- Alle Zutaten werden in einem Mixer gut durch gemixt. Dazu werden Olivenöl und Prise Salz gegeben.
Verwendung von Cashew-Rahm:
- Man kann Cashew-Rahm für Gemüse (Kürbis, Spinat), ungarische Speisen, Cremesuppen (mit Eigelb gut vermischt) und Salatdressing verwenden.
Rapunzel kókusztej vehető a Mediline-ban, nincs benne adalékanyag, nagyon finom.
Hamarosan paleo csokik is lesznek itt.
Kókusztejet készíteni is lehet! Kicsit pepecses meló, sok maszattal jár, de megéri.
Ahol én lakom, talán olcsóbban is jön ki, mintha boltba venném.
Kókuszzsírt is nyerek vele, amit fel lehet használni süteményekhez stb. 🙂
Köszi az ajánlatot. A te verziód fenn van a PaleoVitalon is:-))) BB
Bizony, bizony. 1 kókuszdió 199.- Ft az Auchanban; a turmixgépünk 1 literes, így 1 dió = 1 liter tej. A lecsöpögtetés / kifacsarás után megmaradt „kókuszreszelékből” nagyon finom kókuszkenyeret varázsolok. Sok kókuszreszelékünk van, mert a tejet egy szoptatós rokon kismamának is készítem.
Kedves Zsolt, Örömmel venném, ha a kókuszkenyér receptjét elküldenéd nekem, lehetőleg képpel együtt. Boldogan felteszem a blogomra. kelpatmar@gmail.com BB Márta
Szia BB ! Azt szeretném kérdezni , h a kesudiót,
csak magában hagyod állni a turmixgépben ?
Márti, Igen – csak magában. Arra jöttem rá, hogy még várni se nagyon kell, inkább a cséplésnél legyél türelmes -, úgymond „feledkezz meg az őrlésről”, s hagyd a gépet dolgozni legalább bő 3 percig. Szuper lesz:-) BB
Sziasztok,
Az lenne a kérdésem, hogy a kesudiótejföl hűtőben meddig áll el?
Előre is köszönöm!
Tündi
Kedves Tündi, azt javaslom, hogy tedd mélyhűtőbe, mert 2-3 nap alatt megsavanyodik. BB
Megsavanyodott magtejből hogyan csinálok tejfölt?
Írd be a keresőbe, hogy tejföl. Ki fog dobni neked egy megoldást. BB
Szia. Érdeklődöm, hogy nem 1,5 liter kókusztej lesz inkább a 2 liter víz+20 dkg kókuszreszelék elegyéből? A 1,5 dl-t nem tudom elképzelni.
Igazad van, köszi, hogy szóltál – elírás! BB Márta
nyersoldalon olvastam, hogy aki olyan türelmetlen, mint én, áztatás helyett le is forrázhatja a magokat, és akkor fél óra is elég (gondolom, amíg kihül a víz 🙂 )
Kedves BB!
Karácsonyra kértem,-s kaptam Chufamix-et. Csináltam vele diótejet, és most azon tűnődöm, hogy vajon tejszín ill. tejföl készíthető e vele. Esetleg Te szoktál?….Mik az arányok?
Köszönöm, Edit 🙂
Kedves Edit, A Chufamix-szel minél több magot vagy kókuszreszeléket használsz, arányosan minél kevesebb vízzel – annál sűrűbb tej vagy tejszín lesz a végeredmény. Nagyon jó állagú és sűrű tej készíthető a Chufával. BB