Egy nagyszerű felfedezésemet osztom meg veletek:
- A szezámliszt és a makadámdió lisztje – 2:1 arányban, szinte mindig majdnem teljesen azonos eljárással használható kenyérlapok és pogácsák készítésére.
Hozzávalók és elkészítés egyben – 1 tepsire való:
- 20 dkg szezámliszt
- 10 dkg makadámdió liszt
- 3 db nagy méretű tojás
- 2 púpozott evőkanál lágy sertészsír
- 2 dkg (lapos evőkanál) szódabikarbóna
- 2 evőkanál citromlé
- Só és őrölt köménymag – ízlés szerint
- Víz:
- Natúr kenyérlapnál a tészta legyen kicsit folyós – kb. 1,5 dl
- Craker készítésénél a massza könnyen kenhető, de ne folyós legyen – kb. 1 dl
- Pogácsánál inkább több zsír, és nagyon kevés 0,5 dl víz
- A hozzávalókból készült tésztát egy zsírpapírral kibélelt tepsiben vagy elkenve, vagy pogácsákat szaggatva rakd le
- Sajtos esetében – szórd meg reszelt parmezánnal, vagy más kemény sajttal
- Előmelegített sütőben süsd közepes lángon kb. 20 percig – Nézz rá!
Tojás nélküli kenyér receptet keresek
http://paleovital.hu/?p=3702 Sárgarépás lenmagkenyér – tojás nélkül, http://paleovital.hu/?p=4318 6 kanalas lenmagkenyér – tojás nélkül BB
Honnan lehet beszerezni makadámdió lisztet?
A http://biobolt-e-tar.hu-nál biztosan, illetve paleora specializálódott bioboltokban. BB
Kedves BB!
A receptből kimaradt a citromlé, ami pedig a videóban elhangzott, hogy fontos a szódabikarbóna „beindításához”.
Sajnos, nekem a paleo kenyérreceptek eddig nem ízlettek, rengeteg kenyérfélét kipróbáltam és ki kellett dobnom. Bár betartottam pontosan a recepteket, vagy kőkemény lett, vagy olyan rossz ízű, hogy senki nem ette meg a családban. (Ráadásul nem volt olcsó, általában sok tojás kellett hozzá)
Most a videót azért néztem meg, mert gondoltam, hogy én valamit rosszul csinálok. Lehet, hogy itt a citromlén múlt?
Üdvözlettel: Krisztina
Kedves Kriszti, Köszi, hogy szóltál. Kellenek a lektorok. Egyébként a citromlé nélküli sütésre is valamennyire meg fog emelkedni, de kétségtelen tény, hogy kell bele. Egyébként meg kell találnod a te kenyeredet. Nekünk ez a kenyérlap és a pogácsák válnak be igazán – kenyér gyanánt. BB Márta
Kedves BB.! Köszönöm a receptet, egészen finom kenyérlapot sikerült belőle készítenem. Viszont szeretném jelezni, hogy a videóban illetve a fenti receptben is 2 evőkanál szódabikarbóna szerepel, szerintem az inkább két kávéskanál lenne?!
Üdvözlettel:
Ági
Kedves Ági, Én ‘sten biza 2 lapos evőkanál – 4 dkg szódát teszek bele 😀 Lehet, hogy különben is jó lenne, de én már így szoktam meg. BB Márta
Kedvs Márta,
A videoban mandulaliszt szerepel, itt makadámdió liszt. Nekem mandula lisztem van. Most bizonytalanná váltam, kipróbáljam-e, mert lehet, hogy mandulalissztel nem lesz jó? Köszi a segítséget előre is. Andrea
Kedves Andi, Teljesen mindegy – mindkét liszt jó, a két liszt nagyon hasonlít egymásra. Márta