A hajdináról -, … paleo szempontból hogy is állunk vele?

Hajdina mag és liszt

Healthy Chef oldaláról egy kenyér recept található a link alatt!

Hiába keserűfűféle, és nem gabona, ha ilyen sok a keményítő benne, nem paleo étel, maximum kompromisszumként néha fogyasztható.” (2013.) – írtam a jelzett évben!

2015-ben mit gondolok minderről?!

2015. augusztus 7-én megnéztem a Pete Evans ausztrál paleo chef hajdinából és chia magból készült kenyerét. …, és elgondolkodtam azon, hogy vajon helyes-e a hajdinát a paleomból kizárni?! A keserűfűfélékről mindig azt olvastam, hogy áztatás után nyugodtan fogyaszthatóak. Miután nem gabona – miért is ne ehetnénk. A fentiekben olvasható, hogy nagy a keményítő tartalma. A keményítő tartalom ellen a hazai low carb irányzat szól. A keményítők mértékkel való fogyasztása egyáltalán nem haszontalan dolog.  

A hajdina, Fagopyrum esculentum, más néven pohánka, tatárka a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes szilikát tartalmú magját a búzához hasonlóan fogyasztják. Magjainak színe fekete vagy barnás. Az íze is kellemes, de lássuk a gyógyhatásait!
 

GLUTÉNÉRZÉKENYEKNEK LISZTPÓTLÓ

hajdina jellemző tápanyaga, a többi gabonaféléhez hasonlóan, a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz.

  • Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás és antioxidáns, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza.
  • Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek pl. egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak.
  • Magas rutintartalma (P-vitamin) miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták. Rutin hatóanyagának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert – az erek kötőszövetes állományát – azáltal, hogy részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamataiban. A rutin fő felhasználási területe a vénás betegségek kezelése.
  • Kiemelkedően magas élelmirost-tartalma miatt, a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül, jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (pl. vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.
  • hajdina alkalmazható a Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is, mivel itt az étlapon nem szerepelhetnek fehér lisztből készült kenyerek, pékáruk, kelt tészták. Ezek kiváltására a teljes kiőrlésű lisztből előállított készítmények mellé a hajdinából készült termékek is felsorakozhatnak. A kórképben megnőtt B-vitamin- és nyomelemszükséglet fedezésére is jól felhasználható a hajdina.
  • krónikus májbetegségekben a máj elzsírosodási folyamatának megelőzésében a kéntartalmú aminosavak (pl. metionin) fogyasztása jótékony hatású. Magas metionintartalma a hajdinát alkalmassá teszi a gyógyétrendbe történő beépítésre.

A hajdinából régebbi korokban leggyakrabban kását főztek. A legtöbben napjainkban is csak ebben a formában ismerik, pedig a hajdina ennél lényegesen sokoldalúbban felhasználható.

 

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “A hajdináról -, … paleo szempontból hogy is állunk vele?”

  1. Szia, igen sajnos tényleg nem paleo a keményítő miatt, viszont ami érdekes, hogy az orosz/ukrán területen előszeretettel fogyasztják és a versenysportolóiknak szinte kötelező. Van egy legenda, miszerint az ukrán férfi válogatott (nem tudom milyen sportágban) Párizsban addig nem ment el aludni, amíg nem talált egy olyan éttermet, ahol hajdinát szolgáltak fel…….Ha jól meggondolom, a vodkát is előszeretettel fogyasztják ugyanitt, fertőtlenítés céljából és hát ez sem paleo…..(sajnos) 🙂

  2. Kedves BB!
    A hajdina kenyér nagyon finom! A többi fajta kenyér mellett 2-3 hetente változatosságnak jó. Én magam egy rész (kávédarálóval) őrölt amarantból, 5 rész őrölt (nyers – világos színű) hajdinából, 1-2 evőkanál egész lenmagból sóval, darált köménymaggal készítem. Sok vizet szív magába a vízzel való összekeveréskor. 10-15 percig forrón kell sütni, majd 30 percig 180 fokon. Sütőport használok hozzá, ami nem paleo, de a szódabikarbónával is elkészíthető, vagy utifűmaghéjjal is. Én magam már nem használom az utifámaghéjt, mert meghajtja az embert.
    Persze azoknak, akik fehérkenyéren élnek, és agyoneszik magukat szénhidráttal nem ízlik, az igazi péksütemény ízével nem veszi fel a versenyt. De azoknak, akik gluténmentesen étkeznek, és mindig kicsit éhesek, azoknak isteni finom az íze. Így nekem is!

    1. Kedves Ági, Köszönöm a recept ötletet. Egyelőre csak a Paprika TV paleo műsorának hatására kezdtem el gondolkodni arról, hogy a hajina nem ördögtől való. Biztos, hogy majd ki fogom próbálni. Legközelebb, ha sütsz hajdina kenyeret, akkor ha készítenél egy fényképet is róla, akkor máris lenne egy hajdina kenyér recept. Előre is köszönöm, ha nem probléma. BB Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.