Nagyon elterjedt a paleos használata, pedig szerintem nem igazán kellene használni. Nagyon keveset és nagyon mértékkel, mert igen magas a szénhidráttartalma! Kizárólag állományjavítónak ajánlom.
Ezt a cikket ajánlom elolvasásra:
http://pocakpanna.blogspot.hu/2016/01/oriasi-tevhit-rezisztens-kemenyitokrol.html
A trópusokon mindenütt termesztik. A manióka a világ legfontosabb tápláléknövényei közé tartozik. A föld alatti gumóiból lisztet, kenyeret, keményítőt és alkoholtartalmú italt készítenek.
A legtöbb maniókafajtában különböző mennyiségű cianidot képező cukorszármazék fordul elő. A természeti népek bonyolult finomítási eljárást dolgoztak ki a méreg eltávolítására, amelynek során a gumókat reszelik, préselik és hevítik. A növény mérgét (hidrogén-cianid) dárdákhoz és nyilakhoz használják. Évelő, feltűnő levelei tenyeresen tagoltak, 5-9 karéjból állnak. Húsos gyökérzete a dália koloncos gyökérzetére emlékeztet. A fajták termete az alacsony lágyszárútól a dúsan ágas, 1 m magas cserjetermetűn át a karcsú, el nem ágazó, 5 m magas fáig terjed.
Tápiókaliszt – 10 dkg
Energiakcal | Fehérjegramm | Zsírgramm | Szénhidrátgramm |
---|---|---|---|
340 | 0.0 | 0.0 | 84.0 |
A manióka/tápióka fehér lisztje kompromisszumként néha megengedett lehet, de igen magas a szénhidrát tartalma. Paleos „Eckler” torta.
Pont ma olvastam erről Cordain, Paleolit válasz című könyvében. GL-je a gyökér és gumó kategóriában messze a legmagasabb!
1 Manioka: GL: 26,6 (GI: 70)
2 Sültkrumpli: 21,4 (85)
…
Szerencsére nálunk nem anyira ismert, így senkinek se kell róla lemondania 🙂
Nálam néha belefér egy főzelékbe 1-2 ek. tápióka keményítő, és nem az alacsony Ch-s, hanem az egyszerű, olcsóbb változat.Egy főzelékben ez eloszlik, nem rögtön eszem meg az egészet.