Fasírt golyók – tepsiben sütve

Hozzávalók és elkészítés egyben – 20 főre (vendégségi előkészület!):

Az előre megsütött fasírt golyókat két nap múlva egy kicsit át fogom melegíteni úgy, hogy a porcelántálat berakom rövid időre a sütőbe!

  • 2 kg darált húsba keverjünk bele 3 nagy fej masszává csépelt vörös hagymát, legalább egy fej fokhagymát, vagy ennek a mennyiségnek megfelelő szárítottat, továbbá sózzuk, borsozzuk, keverjünk a húsmasszába őrölt piros paprikát és őrölt köménymagot – mindenből bőségesen; keverjünk ebbe a mennyiségbe 6 evőkanál napraforgóbél lisztet (lehet más liszt is – pl. mandula, szezám, makadám, tápióka – de azok jóval drágábbak); végül 5 db tojás hozzáadásával alaposan keverjük át a masszát; amennyiben liszt helyett útifűmaghéjat keverünk a húshoz, akkor ketogén diétába is illeszthető az étel!; Amennyiben az Autoimmun Protokoll szerint készül a fasírt, akkor a darált pulyka vagy csirke húsba keverj (0.5 kg-onként 1 ek.) tápióka vagy nyílgyökér lisztet tegyünk (ezt a mennyiséget emelhetjük a hús vizességétől függően!, az AIP I. szakaszában tojáspótló zselatint+vizet (2 ek. zselatin 1.5 dl vízben feloldva = 1 db tojás); AIP II. szakaszában 5-6 db L-es tojás sárgáját.
  • Formázzunk golyókat – Ez a mennyiség 2 nagy tepsire való!
  • Béleljük ki a tepsit sütőpapírral, mert a hús hiába zsíros, könnyen odaég (a mai tapasztalat és a hozzászólás hatására módosítottam!)
  • Tegyük a fasírtot sütőbe és közepes lángon süssük legalább 25 percig, hogy jól átsüljenek; látni fogod, hogy mikor lett kész:-)

Print Friendly, PDF & Email

15 thoughts on “Fasírt golyók – tepsiben sütve”

    1. Kedves Erzsi, Nagyon szívesen, mármint a recepteket. Az oldalamon találsz jobb oldalon beszerzési forrásokat. A legjobb a biobolt-e-tar.hu, majd következik Budapesten személyes vásárlásra a Bio-Barát biobolt. BB

    1. Kedves Ila, A hűtőben lapul az előre elkészített – 2 óriás tepsi „Csirketorta”, meg a mélyhűtött banán-csokis óriás torta. A csirketortát az aktuális napon fogom megsütni, a tortát kiveszem a mélyhűtőből, és csinálok rá egy kókuszkrémes kemény habot. A crakerek sütése folyamatban van. Remélem, hogy nem felejtek el az asztalról képet készíteni:-) szia, BB

  1. Sziasztok,

    nagyon jól hangzik, de azért csak egy halk (nem kötekedő) megjegyzés: én nyers sertéshús kóstolására nem nagyon buzdítanék senkit. Más a marha, de a sertést még a kutyának sem szabad nyersen adni. Ez komoly.

    üdvözlettel

    1. Oké:-))) Akkor senkit nem buzdítok. Kitörlöm a receptből. Köszi,hogy szóltál, de én továbbra is kóstolom:-))) Azért írtam oda, mert elképedek, ha valaki azt írja pl., hogy neki valami túl sós volt, ha engem követ, ha pedig azt írom, hogy egyéni ízlés szerint, akkor meg megkérdezi, hogy mennyi az annyi:-))) BB

      1. …igaz, igaz…meg azt is írják, hogy miért nem írsz kalória értéket az ételreceptek után :)))))) tényleg, miért nem írsz, igazán :)))))
        Na jó, most én csak vicceltem…meg kóstolni is szoktam!

  2. Mártika, isteni a húsgolyó recept, ki van próbálva. Én tettem bele elkaparva kínai erőspaprikát,
    ami sós lében volt eltéve, nincs benne tartósító, mert felbontás után hűtőben tárolandó.
    Csípősen isteni a fasírtgolyó! alias Magdi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.