Omlós ropogós zabkeksz – Zabos

zabkeksz

A kép a Google images-ről való.

Hozzávalók:

  • 3 db nagyobb méretű tojás
  • 12,5 dkg zabkorpa (25 dkg-os zacskó fele!)
  • 6-8 evőkanál zabliszt (amennyit a “folyadék” felvesz, úgy, hogy a tészta még kevéssé folyós maradjon!)
  • 1 lapos evőkanál – 2 dkg szódabikarbóna (Tudom, hogy meglepően sok!)
  • 1 púpozott evőkanál sertés-, kacsa- vagy libazsír; sertészsírral készítettem
  • Ízlés szerint só (ajánlok pl. 1 lapos evőkanállal)

Elkészítés:

  • A fenti hozzávalókat alaposan keverd össze, majd egy zsírpapírral kibélelt tepsibe öntsd bele a tésztát
  • A kezedre húzz egy kisebb méretű nylon zacskót, vagy nylon kesztyűt, azt enyhén vizezd be (ezt ismételni kell!), és lapogasd szét vékonyra a tésztát a tepsiben
  • Késsel vágj tetszés szerinti kockákat, rombuszokat, avagy mint a fenti képen látható lapogass előre korongokat a tésztából …, ki hogyan szeretné, majd előre melegített sütőben, a lángot teljesen visszavéve süsd-szárítsd meg a tésztát
  • Kb. 20-25′ alatt megsül, de ajánlatos ránézni, hogy nehogy odaégjen

 

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Omlós ropogós zabkeksz – Zabos”

    1. Igazán sajnálom. Receptet soha nem írtam le úgy, hogy ne próbáltam volna ki. Figyelmesen olvasva a receptet, láthatod, hogy egy lapos ek. só, azaz 2 dkg = 2 lapos teáskanál, ezt én egyáltalán nem tartom soknak!!! A vizessége az ami eldönti, hogy elkészíthető-e?! 2013-as receptem, mely 100%, hogy akkor sikeres sütés volt. Mai tudásommal – a tészta korongoknak meglehetősen laposaknak kell lenniük és a sütődet ismerned kell. Amennyiben a receptben jelölt 20-25 perc szárítva sütés nem elég, akkor még tovább kell sütni. Nem mentegetőzni akarok, mert igazán sajnálom a kudarcot, csak azt szeretném elmagyarázni, hogy minden apróságra oda kell figyelni. Ha bizalmad a receptjeimben megrendült, akkor azt sajnálom, de tudomásul veszem. 4 évvel ezelőtt még sokszor olyan balga voltam, hogy nem készítettem képeket. Márta

        1. Kedves Tünde, Sorry, eredetileg is lapos ek. volt, csak a hozzászólás hatására pontosítottam a magyarázatot. Már egyszer kifejeztem sajnálatomat a rontás miatt.
          Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.