Az eredeti kép olyan kicsi lett, hogy kénytelen voltam egy fotót a Google images-ről letölteni.
Zabot olyanok használhatnak, akiknek nincs allergiájuk a zabban található aveninre. A gluténérzékenyek egyértelműen erre is érzékenyek lehetnek, különösen a gyerekek. Mérlegelni kell érzékenység alapján, miután a zabnak is vannak kiváló tulajdonságai, melyről olvashattok egy Mezei Elmíra által nemrégen forított cikket Szendi Gábor oldalán. Keressetek rá! (2018)
Hozzávalók:
- 25 dkg lenmagliszt (pellet)
- 25 dkg szezámmagliszt (pellet)
- 25 dkg zabkorpa
- 2 evőkanálnyi hántolt tökmag
- 0,5 dl víz
- 6 db tojásfehérje
- Késhegynyi szódabikarbóna
- Só, őrölt kömény, bors – ízlés szerint
Elkészítés:
- A liszteket és a zabkorpát és a fűszereket keverd össze fél liter vízzel (kézzel csináltam), és keverj hozzá késhegynyi szódabikarbónát is
- A tészta lazítására verj fel 6 tojás fehérjét, só hozzáadásával, kemény habbá
- Bélelj ki egy mély nagyobb méretű kenyérsütő formát
- A tésztát kézzel keverd össze a tojásfehérjével, óvatosan, hogy minél kevésbé törjön össze
- Egyengesd a formába a tésztát, és szórd meg a tetejét hántolt tökmaggal
- Előmelegített sütőben 45 perc alatt teljesen át fog sülni a kenyér
Kedves Márta!
Döbbenten olvasom, hogy a zab nem paleo, csak áttéréskor megengedett. Én már 2 éve paleózok (az áttérés már jó ideje megtörtént) a Paleovital illteve előtte a Paleoihlet receptjeit használom 100%-ban. Rendszeresen zabcsánkát sütünk. A maglisztekkel (napraforgó, tökmag) bajban vagyok, mert sütéskor megzöldül az étel és úgy már nem kívánatos. (Vörösszőlő magot se könnyű beszerezni a zöldülés ellen.) Mandulával, dióval nem győzném, az egy vagyonba kerülne. Kíváncsi lennék, hogy Te és más paleóstársak hogy oldjátok meg a kenyér helyettesítését. Én már 2 éve egy falat kenyeret se ettem. Mindig húst se lehet enni.
Kedves Heni, a Paleolihlet a kompromisszumok blogjává vált már legalább másfél éve. A zabban nincs ugyan glutén, de magas a Ch-ja. Szengab rájött idővel, hogy nem szabadott volna paleonak ajánlania. A magam részéről 3 éve nem eszem kenyeret, de a fiamnak és a férjemnek – elsősorban crakereket sütök. BB
Márti!
Melyik az a kenyér , amit a fiad és a férjed is megeszik, vagy szeret?
Jaj…talán ez a legnehezebb nekem, nagyon kenyeres vagyok, de most csak a húsokhoz
ennék valami hasonlót, mint az igazi kenyér. Vajon, ha ezekhez az alapanyaghoz
tennék pici cukrot, élesztőt, felemelné a tésztát? lehet, hogy nem, mert nincs sikér benne…
Szerintem a paleo lisztekben nem működik az élesztő, de ki lehet próbálni. Nálunk a kenyérlapok, crakerek váltak be a legjobban, mert a paleo kenyerek mindig kicsit vizesek maradnak. A sütőben sültek közül talán a Kenyér tojásfehérjéből a legjobb?!, a sütőgépesek közül az I. változat. BB