Tökmagos zabos óriás kenyér

Az eredeti kép olyan kicsi lett, hogy kénytelen voltam egy fotót a Google images-ről letölteni. 

Zabot olyanok használhatnak, akiknek nincs allergiájuk a zabban található aveninre. A gluténérzékenyek egyértelműen erre is érzékenyek lehetnek, különösen a gyerekek. Mérlegelni kell érzékenység alapján, miután a zabnak is vannak kiváló tulajdonságai, melyről olvashattok egy Mezei Elmíra által nemrégen forított cikket Szendi Gábor oldalán. Keressetek rá! (2018)

Hozzávalók:

  • 25 dkg lenmagliszt (pellet)
  • 25 dkg szezámmagliszt (pellet)
  • 25 dkg zabkorpa
  • 2 evőkanálnyi hántolt tökmag
  • 0,5 dl víz
  • 6 db tojásfehérje
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • Só, őrölt kömény, bors – ízlés szerint

Elkészítés:

  • A liszteket és a zabkorpát és a fűszereket keverd össze fél liter vízzel (kézzel csináltam), és keverj hozzá késhegynyi szódabikarbónát is
  • A tészta lazítására verj fel 6 tojás fehérjét, só hozzáadásával, kemény habbá
  • Bélelj ki egy mély nagyobb méretű kenyérsütő formát
  • A tésztát kézzel keverd össze a tojásfehérjével, óvatosan, hogy minél kevésbé törjön össze
  • Egyengesd a formába a tésztát, és szórd meg a tetejét hántolt tökmaggal
  • Előmelegített sütőben 45 perc alatt teljesen át fog sülni a kenyér
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Tökmagos zabos óriás kenyér”

  1. Kedves Márta!

    Döbbenten olvasom, hogy a zab nem paleo, csak áttéréskor megengedett. Én már 2 éve paleózok (az áttérés már jó ideje megtörtént) a Paleovital illteve előtte a Paleoihlet receptjeit használom 100%-ban. Rendszeresen zabcsánkát sütünk. A maglisztekkel (napraforgó, tökmag) bajban vagyok, mert sütéskor megzöldül az étel és úgy már nem kívánatos. (Vörösszőlő magot se könnyű beszerezni a zöldülés ellen.) Mandulával, dióval nem győzném, az egy vagyonba kerülne. Kíváncsi lennék, hogy Te és más paleóstársak hogy oldjátok meg a kenyér helyettesítését. Én már 2 éve egy falat kenyeret se ettem. Mindig húst se lehet enni.

    1. Kedves Heni, a Paleolihlet a kompromisszumok blogjává vált már legalább másfél éve. A zabban nincs ugyan glutén, de magas a Ch-ja. Szengab rájött idővel, hogy nem szabadott volna paleonak ajánlania. A magam részéről 3 éve nem eszem kenyeret, de a fiamnak és a férjemnek – elsősorban crakereket sütök. BB

  2. Márti!
    Melyik az a kenyér , amit a fiad és a férjed is megeszik, vagy szeret?
    Jaj…talán ez a legnehezebb nekem, nagyon kenyeres vagyok, de most csak a húsokhoz
    ennék valami hasonlót, mint az igazi kenyér. Vajon, ha ezekhez az alapanyaghoz
    tennék pici cukrot, élesztőt, felemelné a tésztát? lehet, hogy nem, mert nincs sikér benne…

    1. Szerintem a paleo lisztekben nem működik az élesztő, de ki lehet próbálni. Nálunk a kenyérlapok, crakerek váltak be a legjobban, mert a paleo kenyerek mindig kicsit vizesek maradnak. A sütőben sültek közül talán a Kenyér tojásfehérjéből a legjobb?!, a sütőgépesek közül az I. változat. BB

Hozzászólás a(z) BB bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.