A kemény sajtok az én megítélésem szerint beleférnek a paleoba, mert a hosszú érlelés során fermentálódnak. Nálam okosabb emberek, mint Szendi Gábor vagy Paul Jaminet véleménye is egyező erre vonatkozóan. „… támadják a sajtokat is. A sajt nem paleo, de az érett sajtok okozzák a legkevesebb problémát, ezért egészséges (nem autoimmun beteg) embereknek olykor elfogadható. A sajt és a zab az az ütközési terület, ahol eldől, a paleo vallás-e, avagy a reális életbe beilleszthető életmód akar-e lenne. Én a realista paleora szavazok, azaz nem eredendő bűn olykor elfogadni egy sajttal meghintett rakott zöldséget, megenni egy tányér zabkását, vagy horribile dictu, nem a sarkában járni a szakácsnak, vajon nem olajban sütötte-e a húst (étteremben nincs is más). Kell tudni kényszerű kompromisszumokat elfogadni, s erre az képes, aki tudja a szürke árnyalatit is, azaz fel tudja mérni, mit kockáztat azzal, ha ezt vagy azt melléeszik. …” http://www.tenyek-tevhitek.hu/a-paleo-mozgalom-harom-eve.htm
Ementáli
Kedves BB!
Valahol egy hírportálon, a neten, azt olvastam hogy a Pannónia sajt is érett sajt, bár nem kemény. Használható, ehető szerinted számunkra?
Köszönöm válaszod!
Őszintén megmondom, nem tudom. Azt kell megnézni, hogy mennyi a sajt érlelési ideje. A Pannónia valóban a jobbak közé tartozik, és megfizethető. BB
Köszönöm!
A Pannóniát 1,5-2 hónapig érlelik csak.
A sajtra ráírják, mennyi ideig van érlelve? Szégyelem magam, eddig nem vettem volna
észre?
Őszintén mondom, hogy ha a boltunkban – ahol elég nagy választék van sajtokból –
rákérdeznék melyik sajt meddig érlelődött, néznének bután!
Írd be a keresőbe, hogy „kemény sajtok”. Találsz egy posztot, ahol felsorolom azokat. Sajnos néha a dolgok után való járás némi nyomozó munkát igényel. Javaslom a lengyelektől importált parmezánt, melyet egyes piacokon lehet kapni. 3.000 Ft/kg, 6.000 helyett! BB
Milyen hosszú érlelési idő számít már jónak paleo szempontból?
Legjobb tudomásom szerint 2-3 évig érlelik a kemény sajtokat. BB
Uh, az hosszú idő. Köszi.
A Pannónia sajtra az van írva, hogy laktózmentes és 8 hétig érlelt. Az érlelési idő nem hosszú. De a laktózmentessége miatt korlátok nélkül bátran fogyasztható a paleolit táplálkozás elvei szerint. Jól gondolom?
A sajtokban van más összetevő is, mint a laktóz, ami káros a szervezetre. Ilyen pl. a kazein is. A tej a bél áteresztő képességét növeli, és ezáltal gyulladások keletkeznek a szervezetben. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy fogyaszt-e egyáltalán sajtot? – a Pannónia „elmegy”. Én szoktam használni sajtot, lengyel Parmezánt -, melyet legalábbis nálunk a piacon 3e Ft/kg áron lehet kapni. BB
Értem. Köszönöm.
Én ma Coburger Cheddar-t vettem kétezerért. Valószínűleg ez sem igazi hosszú érlelésű sajt.
Ha jol tudom a laktozmentesseg nem azt jelenti, hogy valamit elvonnanak, hanem egyszeruen hozzaadnak laktaz enzimet, ami a laktoz erzekenyek szervezeteben keves / hianyzik es ezzel segitenek a szervezetnek boldogulni az adott termekkel.
Kedves Tibor, Ebben a kérdésben enyhén szólva – nem vagyok professzor. Várjuk, talán valaki tudja. BB
A kemény sajtok pl cheddar és parmezán esetében, mi a helyzet a növekedési faktorral az IG1-2 vel illetve a kazein fehérjével magával, mely a másik okozója a magas és folyamatos inzulintermelésre késztetésnek?
Örömmel válaszolnék teljes szakszerűséggel a feltett kérdésre, de én Szendi Gábortól csak annyit tudok, hogy minél jobban fermentált egy sajt, annál kevésbé okoz bármiféle problémát. Jómagam nem vettem észre, hogy a kemény sajtok nagy inzulinválaszt váltanának ki. Sajnos cukorbeteg vagyok. Az igaz, hogy amióta idősödöm, miután az inzulinérzékenységem romlott, újabban én is tartózkodom a sajtféléktől. Többet nem tudok válaszolni, esetleg fordulj Szendihez, biztosan szívesen válaszol a fb.-oldalán. Márta