Pavlova tortája

A képen az alap 4 db tojásfehérjéből készült! Liszt és cukormentes édesség.

Hozzávalók:

A habcsókhoz:

  • 4 db M-es tojás fehérje
  • Csipetnyi só
  • 1 ek. almaecet
  • 2-3 ek. eritrit (ízlés szerint)
  • 4 ek. tápióka liszt

A „tejszínhabhoz”:

  • 2 db M-es tojás fehérje
  • 1 mk. citrom
  • 1 kk. tápióka keményítő
  • 1 ek. eritrit
  • 1 ek. kókuszkrém

Elkészítés:

Habcsók elkészítése:

  •  Verjünk fel kemény habbá tojásfehérjét úgy, hogy felverés előtt csipetnyi sót tegyünk hozzá, továbbá 1 ek. almaecetet. Az almaecet és a keményítő kölcsönhatásba fog lépni egymással a sütés idején és így képződik majd a habcsókon egy keményebb hártya. A hab felverése közben adagoljunk hozzá eritritet.
  • A habba tápióka lisztet szórunk és kanállal, laza mozdulattal elkeverjük, hogy a hab ne essen össze.
  • Melegítsük forróra a sütőt.
  • A már kemény a habot egy enyhén kizsírozott formába öntsük (pl. csatos nagy tortaforma), majd minimális hőfokon – lassan süssük meg a nagyméretű habcsókot. Ránézhetünk a süteményre – kb. 15-20′ alatt megsül.
  • A tésztát süteménylapáttal szedjük le a sütőlapról – Óvatosan dolgozzunk!
  • Az éppen otthon lévő lévő gyümölcsökből – pl. mélyhűtött ribizli, mandarin, kiwi vagy erdei gyümölcs keverékből (25 dkg) lehet tenni a torta tetejére.

„Tejszínhab” elkészítése:

  • Verjünk fel tojásfehérjét – citromlé hozzáadásával – kemény habbá.
  • A habverés folyamatában tegyük hozzá az édesítést is.
  • Amikor a hab kész, akkor a tápióka keményítőt lazán szórjuk rá, majd kanállal könnyedén keverjük a hozzá.
  • A kókuszkrémet is hasonlóan lazán keverjük a „tejszínhabhoz”.

Paleo tejszínhabot – a link alatt lévő más módszerekkel is lehet készíteni!

Az alábbi óriás habcsók 10 tojás fehérjéjéből készült. Ha nagyobb sütit készítünk, akkor arányosan növelni kell a hozzávalókat!

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Pavlova tortája”

  1. Kedves paleós Társaim!
    Ez egyszerűen mesés. Biztosan nagyon finom. Ki fogom próbálni, és meg fogom tanulni. Hol lehet nyílgyökérlisztet venni? Bár ezt valószínűleg ki tudom deríteni, ennél sokkal fontosabb a következő kérdésem. Mit lehet kezdeni 10 tojássárgával, ha az ember lánya egy ilyen habcsók-típusú költeményt gyárt?
    Előre is köszönöm a tanácsokat. Üdvözlettel: Rozslay Ida

    1. Kedves Ida! Keress rá, van egy másik Pavlova receptem is, ahol a 10 db sárgájából csináltam egy „piskótát”. Másik felhasználási mód: majonézt, vagy tartármártást készíts, ezeknek a paleos receptjét is megtalálod, és csinálj francia salátát paleo módra. A nyílgyökérliszt a Culinaris boltjaiban kapható, és szinte biztos, hogy a nagy csarnoknál lévő ázsiai boltban is. BB

    1. Valamit kell tenni a tojások fehérjébe az eredeti receptben lévő sok-sok répacukor helyett. A nyílgyökérliszt ázsiai boltokban korlátlan mennyiségben kapható, DE kompromisszumként használhatsz tápióka lisztet, valamilyen „keményítőt” viszont muszáj használni. Tápióka liszthez könnyebben hozzájutsz. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.