Ez a kenyér nem 100% paleo, de olyanok, akik néha kivételt tesznek, vagy a paleozni nem akaró családnak szinte „igazi” kenyeret akarnak sütni, nos, azoknak ajánlom.
A felső képet a Google images-ről illesztettem ide, mert megnemtudommondanihogymiért 🙁 a saját sütésről anno csak egy apró kép sikerült.
A kenyérsütős kenyerek hagyományosan is sütőben süthetőek!!!
Hozzávalók és elkészítés egyben:
Az elkészítéskor a felsorolás szerinti sorrendben dolgozz!
- 6 db tojást üss bele a kenyérsütő gép edényébe
- A tojáshoz a következő liszteket adagold hozzá:
4 evőkanál zabliszt
2 evőkanál lenmagliszt (pellet)
2 evőkanál mandulaliszt (pellet)
Megjegyzés: A liszteket egyéni ízlés szerint választhatod; lehet más pelletet is használni. A lényeg, hogy a gépben lévő tészta állaga inkább folyós, mint túlságosan sűrű legyen!
- Lehet önteni kevéske vizet is az alaphoz
- Fűszerezés: só, egyéb fűszerek lehetnek bors, kömény (utóbbiak elhagyhatóak)
- Tegyél késhegynyi szódabikarbónát és egy löttyintés citromlevet az alapba
- Basic (a legrövidebb sütőprogram, mely nálam 1 óra 20 perc) programmal (gépenként változó) süsd meg a kenyeret
Kedves BB!
Véleményed szerint sima sütőben sütve is hasonló eredményt kaphatok? Illetve kisebb formám van és felezném a hozzávalókat!
Válaszodat előre is köszönöm!
Ági
Kedves Ági! A sütőgépes kenyerek mind süthetőek sütőben is. BB
Kedves BB,
nem értem én mit rontok el, de nekem ez nem sikerült. Mindent beleraktam a gépbe, elindítottam a legrövidebb (1:25) programot, de csak az alján összekevert tészta lett belőle, lapos, kenyérre a legkevésbé emlékeztető. 🙁
Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült. Most különben is kell kenyeret sütnöm a pasiknak, akik 80%-os paleosok. Leellenőrzöm, hogy mi lehetett a hiba, bár az a kenyér, amit a képen látsz, szintén saját sütés. Alaposan össze kell keverni a liszteket, akár rá kell segíteni kézi lapáttal is a gépi munkához, valamint nem szabad elfelejteni a citromlevet, mert az segíti a szódabikarbóna működését. Beszámolok az újabb sütésről. BB Márta
Kedves BB,
én is szeretném ezt a kenyeret kipróbálni, de az előző hozzászólás elbizonytalanított. Sikerült újra megsütnöd a kenyeret azóta?
Zabliszt helyett, őrölt zabpehely is jó lehet?
Lenmag lisztet sincs most itthon helyette melyiket ajánlod: kókuszlisztet vagy tökmaglisztet inkább?
A kevéske víz mit takar, fél deci?
Még egy kérdés: miért kell minden kenyérhez ilyen sok tojás? Esetleg mással nem helyettesíthető? (pl: víz +útifűmaghéj páros)
A párom mindig „ránotta” ízre panaszkodik a paleo kenyerek kapcsán.
Köszi, Kata
Kedves Kata, Ma már vannak kevesebb tojással készült kenyereim is. A tojást lehet lenmagpehellyel helyettesíteni. A zabliszt helyett természetesen az őrölt zabpehely is tökéletes. Ha nincs otthon lenmag liszted, akkor a tökmag jobb, bár zöld lesz a kenyér. A kókuszliszt morzsálódni fog. A víz + útifűmag megoldás – nagyon jó. Remélem, hogy segítettem. Még nézz körül a receptek között, nem baj, ha nem zabos mintát veszel alapul. BB Márta