Kókusztekercs (Mélyhűtős!)

MW TT-blog bejegyzése 2010.08.15.

A kép a Google images-ről való

Hozzávalók egy kisebb rúdhoz:

  • 10 dkg jászvaj (ghee) vagy vaj; AIP-ban kókuszzsír
  • 25 dkg kókuszreszelék
  • Kb. 1 dl feketekávé; AIP-ban katáng kávé
  • 10 dkg fekete csoki; AIP-ban ehelyett karob por annyi, hogy erőteljes színt kapjon a tészta
  • Paleolit édesítő (stevia, xukor, xilit …) – ízlés szerint, vagy rizsszirup, tápióka szirup, agave szirup (TED); AIP-ban méz
  • Kókusztej – annyi, hogy összeálljon a „tészta” – kb. 1-1,5 dl
  • A mennyiséget arányosan a kínálandó személyek száma határozza meg

Elkészítés:

  • A fenti hozzávalókból – zsiradék, kókuszreszelék, édesítő – keverd össze, és magtejet csak annyit tegyél bele, hogy a tészta összeálljon.
  • A masszát felezd el, és az egyik felébe tegyél bele feketekávéban olvasztott fekete csokit; AIP-ban karob port.
  • A barna és a fehér tésztákat 2 sütőpapír között nyújtsd ki, majd húzd le mindkét tésztáról a felső sütőpapírt, és fektesd őket egymásra.
  • Az alsó papír segítségével csavard fel „kígyó” formára.
  • A kókusztekercset tedd be rövid időre mélyhűtőbe (ha kibírod, lehet hosszabb időre is).
  • Amikor a tekercs jól lehűl, akkor lehet szeletekre vágni.

A férjem mondta, mennyire imádja a kókusztekercset, tudjátok, amit a búcsúkban lehet kapni, fele fehér, fele kakaós tekercs, szeletekre vágva. Na, abban van bőven cukor és transzzsír! Erre most meglepiként megpróbáltam elkövetni egy adagot!” Mineralwasser

 

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Kókusztekercs (Mélyhűtős!)”

  1. Megcsináltam, nagyon finom, mutatós, és egyszerű 🙂 Egyértelműen fincsibb a hagyományos változatnál 😀 Kis változtatásaim: a kókuszreszeléket megőröltem kávédarálóban, és kókusztejet nem használtam, (mert nem volt itthon) csak vajat és kókuszzsírt, (a barna felébe meg kávét és csokit) – de így is szuperül összeállt.
    szakesz

  2. Kedves BB!

    Tudnátok egy kb mennyiséget adni ehhez a recepthez? Én most próbálkoztam vele, de nem sikerül. Sajnos még kezdő paleós vagyok és nem tudom mit kell csinálni, ha valami nem stimmel. 🙁 A fehér rész nekem nem áll össze.

    Köszönöm: Gizi

    1. Kedves Gizi, Nagyon jó, hogy szóltál, mert ez egy ősrégi recept, és anno még nem voltam elég körültekintő. Igyekszem rövidesen elkészíteni, hogy képet is lássatok hozzá. Nem az én receptem, hanem MW-jé, de a konyhai rutinom szerint írtam hozzá mennyiségeket. Máskor is szólj. BB

  3. Sziasztok,
    Megcsináltam karácsonyra egyből 2 adagot. A fehér részhez én is kevés folyadékot tettem, a csokishoz, a csoki olvasztáshoz meg túl sokat. A túl folyós barna állagot korrigáltam 15 dkg Aldis darált mogyoróval, de a fehér részről azt gondoltam, hogy idővel kicsit nedvesebb, összeállósabb lesz, de 3 nap múlva is kicsit morzsálódott. Tetszett mindenkinek, csak az étcsoki így is dominált ízileg. Lehet abból kevesebbet teszek legközelebb.
    Márti

  4. Szia BB,

    A jászvaj mivel váltható ki? Külföldön élek és nem nagyon van itt ilyen vagy ehhez hasonló! (legalábbis eddig nem találtam)
    Köszi 🙂
    A.

    1. Szerintem, ha nem vagy „ortodox”, akkor néha sima vaj is belefér. Érdekes módon a sertészsír is jól használható édességekbe. A kókusztekercsbe a kókuszzsír sem rossz, bár ha megfagy, akkor sziklaszilárd lesz. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.