2010. szeptember 15.
2016. március 5-én újragondolva
Mondhatni, hogy remek lett
mindennemű könnyed feltét nélkül is, DE …
... még finomabb lett a süti, amikor megkentem vegyes diétás erdei gyümölcsös lekvárral - Nyami :-D
Hozzávalók:
- 10 dkg dió
- 4 db tojás
- 1 tk. útifűmaghéj liszt
- 3 ek. gesztenye liszt
- 3 ek. banán liszt
- Paleolit édesítő (xilitol, stevia) vagy eritrit
- Mézeskalács fűszerkeverék – ízlés szerint
- 1 ek. ízes szesz – pl. nekem volt maradék, senki által nem igen szeretett Úzóm, melyből sütéskor a szesz elpárolog, de a mentás íz jót tesz a süteménynek – elhagyható!
- 1 ek. szárított maradék narancshéj – elhagyható!
A liszt lehet még: mandula liszt, kevesebb kókuszliszt, akár ribizli vagy szőlőmag liszt is! -, a lényeg, hogy a lisztek keverve legyenek!
Elkészítés:
- A 4 egész tojást verjük fel – 2-3′-ig, hogy jó habos legyen.
- Keverjünk a tojásba liszteket, hagyjuk állni.
- A diót nehéz tárggyal vagy kalapáccsal törjük darabosra, majd keverjük a tésztába.
- Öntsünk az előzőekhez 1-2 dl kókusztejet vagy vizet.
- Tegyünk a masszába édesítést és fűszereket.
- A hozzávalókat jól keverjük el, majd a tésztát egy kizsírozott és kilisztezett, vagy zsírpapírral kibélelt sütőformába öntsük. Miután én hosszúkás kuglóf formát használtam, így a zsírozást-lisztezést választottam.
- Előmelegített sütőben – visszavéve 160 fokon – süssük addig, míg a tészta megsül. A sütési idő kb. 25 perc.
- A tésztát borítsuk egy tálcára, vágjuk fel, és szórjuk meg a tetejét porított eritrittel.
A szódabikarbónát nem felejtettem el, mert anélkül sült a sütemény!