Tartósítás – zöldségekhez, gyümölcsökhöz (ez utóbbi erős kompromisszum!)


Csendes Dia gondolatai

A kép a Google images-ről való az ezermester.hu oldalról

befőttek

TARTÓSÍTÁS

Tartósításra évek óta a hőt használom. Nem teszek semmiféle tartósítószert semmibe. Mikor kész a savanyúság-lé, hidegen ráöntöm a zöldségre (paprika, uborka vagy karfiol), aztán az üvegeket nagy lábosba bele egy konyharuha, berakosgatom az üvegeket, kb. félig töltöm meg a lábast vízzel, és elkezdem forralni. Aztán kiveszem, bebugyolálom az üvegeket és 2 napig hagyom. A lekvárt (igaz eddig cukorral) pedig forrón öntöm az üvegbe, bebugyolálom, és hagyom míg teljesen kihűl.

A gyümölcsökre szánt lét (forró víz+édesítő, eddig édesítővel csináltuk, de jövőre megpróbálom szteviával) beleöntöd az üvegekbe. Aztán a tető belsejére raksz egy pár csepp tiszta szeszt (kb. fél kávéskanálnyit), azt meggyújtod és ráborítod az üvegre. Vigyázni kell vele, mert meleg is lesz hamar a tető, illetve amikor fordítod, akkor nehogy megégesd a kezed. Ezzel az eljárással szép tiszta marad a gyümölcs, még sosem barnult meg, és nem is romlik. Az ízét sem befolyásolja.

Mézeskalács konyha blogról egy ideálisnak tűnő savanyúság lé:

Savanyúság felöntőlé

Hozzávalók:

  • 1 l víz
  • 1 tk szemes fekete bors
  • 1 tk mustármag
  • 1/2 tk koriandermag
  • 1 tk köménymag
  • 1 db babérlevél
  • 3 dkg só
  • 15 dkg cukor helyett stevia
  • 1,3 dl 20%-os vagy 2,6 dl 10 %-os ecet
  • Üvegenként egy 10 cm-es kaporszár(elhagyható)

A kapor kivételével egy lábasban minden hozzávalót összeforralunk és hagyjuk kihűlni.
A steril üvegek aljára lerakjuk a kaporszárakat és belerámoljuk a tetszés szerinti uborkát/karfiolt/hagymát/zöld paradicsomot/tököt/cukkinit.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Tartósítás – zöldségekhez, gyümölcsökhöz (ez utóbbi erős kompromisszum!)”

  1. ez nagyon szuper 🙂 én pár hónapja kezdtem el paleozni és imádom az oldaladat 🙂 köszönöm. az lenne a kérdésem , hogy a savanyúságnál tudnál adni receptet a lé elkészitésére is? amikor felöntöm a savynu lével az üvegeket lezárom a tetővel és ugy rakom fazékba forrani vagy tető nélkül?? meddig forraljam??? bocsánat ha túl sok kérdésem van, de még sose tettem el semmit és most nagyon szeretnék minden félét 🙂 köszönöm szépen 🙂

    1. Örülök, hogy tetszik az oldalam 😀 A befőzésnél a csírátlanítás miatt szokás a lezárt üvegeket átforralni. Amikor látod, hogy a lé bugyog az üvegben, akkor kész. Vigyázz, hagyd a vízben langyosra hűlni és csak utána vedd ki, nehogy a hőmérséklet különbség miatt az üveg elrepedjen. Szokás még párnák közé rakni a meleg üvegeket és úgy tartani legalább 24 órát és így hűteni. A másik módszer az, hogy amikor kiveszed a vízből az üvegeket, akkor fejre állítva hagyod teljesen kihűlni. Mindkét módszer jó. Jó befőzést, Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.