Kompromisszumos élesztős kenyér és zsömle -, és néhány „eretnek” gondolat


Ruganyos, nem vizes, könnyű tésztájú kenyér, továbbá zsömle is készült hasonló, de nyilván kézi módszerrel!

Mielőtt bárki megszólna -, mondhatni állok elébe. Miután 3 és fél éves paleozás után ismerem a környezetemmel vívott összes harcot és buktatót, ezért folyamatosan, mint egyik sarkalatos kérdés – a jó kenyér megalkotásán agyalok. A magam részéről azt vallom, hogy inkább mértékkel kössön valaki kompromisszumot, kivétel – amennyiben a szigorban valamilyen autoimmun vagy speciális betegség korlátozza, minthogy ne térjen át a nyugati táplálkozásról – a jóval egészségesebb laktóz-, lektin-, glükoz- és gluténmentes étkezésre.

A paleo kenyér készítésénél alap probléma a kenyér – sütés utáni „vizességének” megoldása. Nekem ezt kizárólag kenyérlapoknál és pogácsáknál sikerült elérnem. Családom férfi tagjai folyamatosan vágynak a könnyű, nem vizes kenyérre is, ezért nem vagyok rest kísérletezni. Maga az élesztő gluténmentes, tehát csak a cukor pótlását kell megoldani, hogy az ne répacukor legyen, és elérhessek valamilyen szintű erjedést. Ne tévesszen meg senkit a porított formában kapható élesztők egy része, melyekbe – eléggé el nem ítélhető módon – eleve tesznek az élesztőporhoz búzalisztet. Így fordulhat elő, hogy szárított gluténmentes jelzésű élesztővel találkozhatsz! Amennyiben élesztőt veszel, úgy az élesztő egyszerűen gomba, mely cukor hatására elvégzi a maga kelesztő hatását.

„Eretnekség” számba menő ötletekkel többféle alapanyagot kipróbáltam már, a mostani sütésnél a kenyér a következőképpen készült.

Hozzávalók és elkészítés egyben – sütőgéppel készítettem ugyan, de egy az egyben elkészíthető sütőben is:

  • 25 dkg őrölt lenmag (Készen is kapható – nem olajtalanított lenmagliszt formájában!), melyet önts bele a sütőgép edényébe
  • 2 evőkanál tápióka lisztet szórj hozzá (Keményítő tartalma miatt használtam; éppen emiatt a keményítő tartalom miatt jelent kompromisszumot.)
  • 2 evőkanál nyílgyökér liszt a következő hozzávaló (Ez a liszt paleo, de keményítős segédanyag; elsősorban egyébként én puding vagy hab sűrítésére használom.)
  • 1 zacskó (2 dkg) gluténmentes zacskós élesztő, vagy 2 dkg hagyományos élesztő kerül ezután az edénybe
  • 2 evőkanál útifűmag héj (Beigazolódott, hogy nagyon intenzíven reagálok a psyliumra, mert 1 szelet kenyér elfogyasztása után meghajtott!!!) – nyugodtan elhagyható
  • Ezt szórd meg 1 evőkanál kókuszvirágcukorral, továbbá 2 kávéskanál sót is tegyél a tésztához
  • Annyi vizet – kb. 2.5 dl önts a tésztához -, hogy akár géppel, akár kézzel ruganyos masszát kapjál (Gépi sütésnél én a hagyományos sütés gyors programját választottam – 2 óra 14 perces)
  • Üthetsz hozzá 2 db tojást is, de el is hagyható
  • Egy maréknyi rizsliszt már gyúrt állapotban való hozzáadásával tedd egyértelművé a tészta gombóc kialakulását – akár géppel, akár kézzel dolgozol (A rizsliszt nem paleo, éppen a magas szénhidrát, tovább a keményítő tartalma miatt; bár ahogy az utóbbi időben olvasok paleos elmélkedéseket – a rizs és az édes burgonya rehabilitációja is bekövetkezett, holott korábban nagy mértékű berzenkedés volt mindkettő ellen!)
  • Ezután hagyni kell a gépet, hogy dagasszon és süssön, illetve sütőben való elkészítésnél először kelesztő tálban hagyjuk a tésztát megkelni, majd rakjuk be az előmelegített sütőbe, és közepes lángon tűpróbáig süssük.
Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Kompromisszumos élesztős kenyér és zsömle -, és néhány „eretnek” gondolat”

  1. Kedves Szilvi, Számomra a legfőbb információs forrás a http://tenyek-tevhitek.hu blogozóinak oldala, ahol immár 3 és fél éve én is beszélgetek a többiekkel és szengabbal. A rizsnek nem teljes rehabilitációjáról van szó, de sokan, főleg sportolók, akik ledolgozzák a rizsben lévő keményítőt és szénhidrátot – azok esznek rizst. Kezdetben az édesburgonyával kapcsolatban is hasonló vélemények voltak – elvetjük, irgum meg burgum:-) -, most meg hasonló indokkal a batátát is beveszik az étrendbe. Egyszóval – ennyi a rizs rehabilitációjának története:-) BB

  2. Mártáska! Ha már éleszteni akarsz, nyugodtan használj répacukrot. Azt csak az élesztőgombák fogják elfogyasztani, aminek a mellékterméke lesz a széndioxid, ami megemeli (megkeleszti) a masszát. Hasonló okból kerül cukor a szalámiba, a fermentálódáshoz kell, nem marad benne, mert érlelődés során elfogy.
    Ezek a piszok gombák nem hagynak nekünk benne egy pirinyót sem! 🙂

    1. Köszi a tanácsot. Nincs sok értelme az élesztésnek – közben rájöttem. De most azért felpiszkált a lehetőség -, csakis a fiúknak akarok kedvezni. Én már régen nem eszem kenyeret:-) BB

    2. willson! szóval élesztő és pici cukor a felfuttatáshoz? Működne lenmagliszttel is?
      Jó lenne, ha ez lehetne a mindennapi kenyerünk ízben, formában 🙁

    1. A két liszt nem ugyanaz. Ha elmész egy ázsiai boltba vásárolni, akkor meglátod, hogy két különböző termék. A tápióka lisztnek jóval magasabb a Ch-ja, mint a nyílgyökérnek. Paleos boltban nem kapsz nyílgyökér lisztet, mert igen magas beszerzési áron tudnák csak feltölteni a boltot, és nagyon drágán tudnák csak árúsítani. (infom a Margit krt. 60-ból) Ázsiai boltban minden további nélkül beszerezhető, pl. én a Nagycsarnok melletti üzletben vásárolom. A Culinarisban is kapható – iszonyatos áron. BB

      1. Bocsi, hogy hozzászólok, de nyílgyökérlisztet lehet kapni paleo boltban, mégpedig a kökin található paleo farmban 🙂

        1. Köszönöm az információt. Nagyon sokáig nem lehetett kapni csak ázsiai boltokban. Egyébként én mindenképpen a nyílgyökeret preferálom, ha már keményítő és nem a tápiókát. BB Márta

  3. itt paleonak mondod a nyílgyökérlisztet. a blogon kérdeztem, ott azt mondták nem paleo, mert túl magas a GI-je. most akkor az vagy nem az?
    érdekességnek mondom, hogy itt angliában nyílgyökérlisztet ugyanolyan kis zacskós dr oetkeres kiszerelésben lehet kapni, mint sütőport, meg szódabikarbónát.

    1. Kedves ii, Attól függ, hogy ki mondja (Nem olvastam még a blogot!) 😀 Nem akarom elhumorizálni a dolgokat természetesen. Szendi oldalán ugyebár olvashatjuk, hogy márpedig jó keményítő nincs, ugyanakkor az elmúlt kb. egy évben fellazult bizonyos keményítők kizárása. A nyílgyökér pl. alacsonyabb Ch-értékű, mint a tápióka liszt, mégis újabban paleosok – főleg fizikai munkát végzők, vagy sportolók már paleos kiegészítőként használják. Mezei Elmíra (szengab mellett dolgozó etalon!) – nemrégen az egyik hírlevélben éppen csökkentett keményítő tartalmú tápiókát használt a receptjében. Gondolom, hogy emlékszel, hogy a batáta is a magyarországi paleos irányzat szerint kitagadott volt a paleos ételek közül. Újabban a batáta rehabilitálva lett. A rizsről is olvashatunk eleget Szendi blogján, hogy jó néhányan visszavették az étrendjükbe. Nyilván ismered azt is, hogy a Jaminet házaspár, Corden, Kresser paleoja több ponton eltér a magyar irányzattól. Összegezve – azt gondolom, hogy mértékkel lehet keményítőt is használni, pl. ha ezen múlik egy paleo tejszínhab, vagy egy Pavlova torta állaga. Ez éppen olyan, mint az, hogy ne egyen az ember korlátlan mennyiségben kezeletlen magokat se a fitátok miatt, vagy süteményt süteménnyel, melyekben mégiscsak van bőségesen szénhidrát. Mindenben a végletek tagadója vagyok. A középút a helyes. Remélem, hogy az érveim meggyőztek. BB Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.