Tehéntánc

A receptet küldte Giz 2010.08.16-án

A képek a Google images-ről valók

Így képzeld el az eredetit, melyhez képest a paleo változatban kelkáposzta levelekben sütjük ki a húsokat.

Hozzávalók:

  • Karaj vagy szűzpecsenye étvágy és létszám szerinti mennyiségben
  • Füstölt sajt
  • Füstölt szalonna
  • Kelkáposzta levelek
  • Tepsi
  • Valamilyen mártás (elhagyható)

Elkészítés:

Kivételesen az eredeti levelet teszem fel az „Elkészítés” címszó alá, mert Giz annyira ízesen írta le a műveletet, hogy mindjárt kedvet is kaptam hozzá!

  • A TEHÉNTÁNC Borsod megyében viszonylag nagy gyakorisággal előforduló étel, és nagyon finom. Én akkor tanultam, amikor sokat kellett vidékre járnom, és a 3-as út mentén mindenhol ezt ettem.
  • Karajból, vagy szűzpecsenyéből szoktam csinálni. Egy nagyon egyszerű kaja, csak a neve olyan érdekes (tényleg így hívják, de nem tudom miért), és a vejem, amikor szűzpecsenyéből csináltam azt mondta, hogy engem kellett volna elvennie feleségül. (Hah!)
  • Szóval viszonylag vastagra kell szelni a húst, majd úgy félbevágni, hogy a húst ne vágd egészen végig.
  • Én ekkor szoktam kiveregetni (a szüzet csak szétsimogatom a kés lapjával), megsózom, majd füstölt sajtot, és nagyon jó minőségű nagyon ízletes füstölt szalonnát nagyon vékonyra vágva a sajt mellé teszek, és beletöltöm a kettészelt húsba.
  • Ezután eredetileg panírozni kell, és kisütni, de én erre találtam ki, hogy kelkáposzta levélbe kell göngyölni, és nem zsírban, hanem tepsiben meg kell sütni. Biztosan nem az eredeti ízeket hozza, de változatosságnak szerintem nagyon jó.
  • A kel-levelet a sütés után el lehet dobni, és esetleg valami finom mártást lehet hozzá kreálni, hogy ne legyen olyan pucér a hús. A paníros, zsírban kisütött és szűzpecsenyéből előállított tehéntánc váltotta ki a vejemből a fenti idióta gondolatot:)
  • Természetesen a megtöltött hús felső részét vissza kell hajtani, és így egy kis batyuban lesz benne a sajt és a szalonna. A panír eredetileg arra kell, hogy ezek a sülés közben benn is maradjanak. Erre tűnik jó megoldásnak a kel-levél, persze panír is lehet helyette, csak abban több az ( általunk egyébként nem számolt) kalória. Aki viszont hízni akar, annak hajrá!
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Tehéntánc”

  1. Az emődi szőlőhegyen van egy Tehéntánc nevű dűlő. Úgy tartja a mondás, onnan kapta a nevét, hogy egyszer a szőlőpréselés után kihordták az erjedő présanyagot, a tehenek ettek belőle és bizony majdnem táncra perdültek. Mindenesetre az emődi tehéntánc a nevéhez méltón tartalmas étel, úgyhogy bor kell hozzá, a szőlőhegyről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.