Fehér gluténmentes kenyér – élesztős

Fehér rizslisztes élesztős kompromisszumos kenyér

Beidézem ehhez az alkotásomhoz Willson Kompromisszumos élesztős kenyér receptemhez írt hozzászólását:

„Ha már éleszteni akarsz, nyugodtan használj répacukrot. Azt csak az élesztőgombák fogják elfogyasztani, aminek a mellékterméke lesz a széndioxid, ami megemeli (megkeleszti) a masszát. Hasonló okból kerül cukor a szalámiba, a fermentálódáshoz kell, nem marad benne, mert érlelődés során elfogy.
Ezek a piszok gombák nem hagynak nekünk benne egy pirinyót sem! :-)

 

Jelentem, kipróbáltam!

Hozzávalók:

  • 20 dkg rizsliszt
  • 10 dkg nyílgyökérliszt
  • 1 db tojás
  • 1 zacskó gluténmentes szárított élesztő
  • 2 dkg (1 lapos evőkanál) répacukor!!! Jamineték a rizsszirupot is ajánlják.
  • Annyi víz – 3-4 dl (a tojás mérete is számít!), hogy a tészta ruganyos legyen
  • 2 dkg só

Elkészítés:

  • Kenyérsütő gépben és sütőben is elkészíthető úgy, hogy a fenti hozzávalókat összekeverjük, majd
  • Kizsírozott kenyérsütő formába öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben a kenyeret tűpróbáig sütjük
  • Kenyérsütő gépben sütve a második – 2.17 perces programot válaszd -, és itt is csak a hozzávalók összeöntésére van szükség

 

Print Friendly, PDF & Email

16 thoughts on “Fehér gluténmentes kenyér – élesztős”

  1. Ez jó kenyérnek látszik, nem törős, olyan igazi ugye?
    6 féle lisztet vettem, rizslisztet még véletlenül sem, és nyílgyökér izém sincs….
    Mivel lehetne ezeket helyettesíteni? esetleg lenliszt, kókuszliszt, tökmag, szezámliszt?
    A következő alkalommal megrendeléshez ezt is, de most nincs 🙁
    apropó…a rizs az nem paleo, a liszt az igen?
    A baj az, hogy csak én paleózom, így ha minden alapanyagból rendelnék, mehetnék az adósok börtönébe…. talán mire elfogy le is jár a szavatossági idejük, vagy állandóan süthetnék…. akkor hogy fogyok le?
    Bocs, hangosan gondolkodom.

    1. Ez a kenyér abszolut kompromisszum. A rizsnek nagy a szénhidrát tartalma, DE miután gluténmentes, ezért a családom tagjai ehetik, mert ők nem 100% paleosok. Én már 3 és fél éve nem eszem kenyeret. Nálunk a különféle kenyérlapok váltak be a legjobban. A blogomon közel 40 db kenyérreceptet találsz. BB

  2. Kedves BB!

    Tegnap sütöttem egy mandula kenyeret gerincformában, sütőbe. Volt benne vegyesen napraforgó mag, amarant liszt és mandula. Nagyon fincsi és guszta lett. Mivel bőséges adag kb 3/4-e megmaradt, a kihűlt kenyeret letakartam szalvétával, de az eleje-vége szellőzött, kapott levegőt.
    Másnapra a kenyér felső része sötét zöldre színeződött. Nem gondolnám penésznek, de az bizti, hogy mikor elsőnek ettem nem volt ott. Harmadnapra már az alsó része is elszíneződött, zöld lett. Vágom a szeleteket és mindenhol pontosan ott van.
    A kérdésem, hogy szerinted mitől lehet ez?
    Segítségedet előre is köszönöm!

    1. Kedves Kerion! A zöldülés egyértelmű oka, hogy a napraforgó mag liszt oxidálódik. A napraforgó mag lisztet csak valamilyen sötétebb színű liszttel együtt lehet sütésre használni. Egyébként hagyományos rántás készítésére kiváló. BB

  3. Ha nem szódabikarbónát teszel a sütibe, hanem borkősavat vagy semmit, akkor nem lesz zöld a napraforgóliszt. Nekem másnapra és harmadnapra is ugyanolyan maradt.

  4. Sziasztok!

    Mitől lehet, hogy nem sikerül a kenyerem? Mindent úgy csináltam, ahogy itt le van írva, de a belseje nem sült meg, vizes és elég lapos is. Kenyérsütő gépben csináltam.
    Köszönöm előre is a tippeket!

    Bea

    1. Másra nem tudok gondolni, minthogy a tojások mérete és a víz mennyisége a szárazanyaghoz képest sok lehet?! Minden esetben be kell számítani, hogy M-es, L-és, vagy XL-es-e a tojás?! Kipróbálnám az útifűmaghéj liszttel, mely egy teljesen új termék, és segíti a nedvesség felszívását! Sok sikert! BB Márta

  5. Kedves Márta!
    Próbáltad már esetleg a tojást kiváltani utifűhéjmagliszttel? Ha igen, azt az aljába teszed a vizzel együtt? Az én gépemen az aljába kell tenni a folyékonyat és a tetejére a lsztet és élesztőt.
    Köszi a választ előre is

    1. Kedves Kati, Kenyérsütésnél még nem próbáltam a tojást utifűmaghéjjal kiváltani, a karfiolos tócsniban pl. igen. Az AIP a zselatin vízben oldva verziót ajánlja a tojás helyett, ezt már próbáltam süteményben és működött. Márta

Hozzászólás a(z) Bea bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.