Pajzsmirigy túlműködés és hízás?!

pmtúlműködésIlyen még nem volt, de most a hozzászólások részből közzé teszem Szilumilu történetét – együtt gondolkodásra:

„Sziasztok,

Én a pajzsmirigy túlműködésesek hízásáról szeretnék beszélni, és minden ebben a cipőben járó beteg nevében is információkat, tanácsokat kapni valakitől vagy fellelni valahol, de eddig még sikertelenül. Igen, nem írtam el. Túlműködés. Mindenki azt gondolja, nekünk milyen jó mert mi fogyunk. Igen, valóban, számos súlyos tüneteink egyike ez is, ami kezdetben tart addig, amíg a beteget nem diagnosztizálják, és el nem kezdjük szedni a gyógyszereket. Hosszú évek többnyire sikertelen kísérletezéseit, gyógyszerállítgatásait követően többségünket megszabadítják végül a nem jól működő pajzsmirigyünktől, műtét vagy radiojód kezelések formájában. Nekem utóbbiból kettőt sikerült begyűjtenem 6 hónap alatt. Az elmúlt 4 év alatt 15 kg-t sikerült felszednem magamra, ami rettentően idegesít, és képtelen vagyok leadni belőle, annak ellenére hogy egészen nyárig túlműködéses vérképet produkáltam. Két endokrinost fogyasztottam el, mindketten dietetikusok is, de egyiktől sem kaptam még érdemleges tájékoztatást arról, hogy mit is tehetnék, azon kívül hogy egyek kevesebbet. Egyébként sem vagyok zabálós és mindig odafigyeltem arra, mit és mennyit eszem, ill. nem is tudok egyszerre sokat enni semmiből. Az étrendem változatos és kiegyensúlyozott, nem vagyok válogatós, nekem jöhet mindenféle zöldség, gyümölcs, főzelék és levesek, stb. Rendszeresen sportolok, hastánccal foglalkozom és oktatok, ami nem éppen a lötyögésről híres. Naponta 1-1,5 óra ált. a mozgás, aminek 70%-a kardio mozgásnak felel meg. Az elégetett kalória 1 óra alatt 400 kalória. Sokan mondják, hogy lehet már a mozgás egyoldalú, stb. és hogy ki kellene próbálni más mozgásformát is, de sajnos senki nincs tisztában azzal hogy a hastánc mit is jelent. A többség félmeztelen lányokat lát maga előtt hullámzani, aki pedig már táncolt, az tudja, hogy ez kemény izom munka, és kardio edzés. Az órák részét képezi a bemelegítés, az intenzív mozgás, és levezetés, nyújtás, valamint bellyfit, ami csak erősítés, hogy a mozdulatok kivitelezéséhez megfelelő fizikummal is rendelkezzünk. Szóval én nem gondolnám hogy mást kellene csinálnom emellett, főleg hogy az elégett kalória mennyiség számít, ami jelen esetben 350-400 kalória/óra. Emellett 1100-1200 kalóriás étrendet tartok, amit kalóriaszámláló programmal is ellenőrzök. Ennek ellenére mégis semmi nem történik. Sőt, inkább hízok.

Egy közösségi oldal pajzsmirigy csoportján belül is többen küzdünk hasonló problémával, és nem tudjuk egymást sem tanáccsal ellátni, mert mindenki tanácstalan, és az orvosaink is csak annyit mondanak, együnk kevesebbet. Na már most ha ennél kevesebbet ennék, sztem fényevővé válnék, másrészt pedig egyfolytában raktározna a szervezetem, ami megint nem jó. Valaki szakértő segítségét szeretném kérni. Elsőssorban szeretném tudni, mi ennek a jelenségnek az oka, miért van, Másodsorban pedig hogy lehet rajta változtatni. Nem szeretnék ismét 52-53 kg lenni, de 68-69 sem. Én eleve nagyon vékony alkat vagyok (lennék), vékony csontozattal, így ez számomra soknak számít. 60-62 kg lenne az ideális, és nem tudok egy dekát sem leadni. (Naponta 1-3 alkalommal járok illemhelyre, ha ez számít valamit. ) Februárban kaptam az első radiojód kezelést, majd júniusban a másodikat. Az első után a túlműködtem fokozódott. A gyógyszerre nem reagáltam. Kellett egy második. Ezt megkaptam júniusban, kaptam a gátlót (Propicyl), hogy nehogy kipörögjön a pm. Ez után sokat javultam, a T3 és T4 hosszú évek után végre normál tartományba került, a TSH-m a 4 évig tartó mérhetetlen 0,01 állapotból elindulgatott, és 0,04-et mutatott 🙂 Jelenleg várom a dec. 5-i következő vizsgálatot, és eredményt, nem tudom most mit produkálok. Az emésztésem egyébként szörnyű, állandóan fel vagyok fújódva, akkor is ha eszem, akkor is ha nem. A mozgás segít, de bármit eszem, olyan leszek pár óra múlva mint egy 3-4 hónapos terhes nő (bár az lennék már). 🙂 Tisztában vagyok vele, hogy minden pm. betegség egy anyagcsere betegség is egyúttal, de nem hiszem el hogy nincs megoldás leadni 5-6 kg-t legalább.”

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Pajzsmirigy túlműködés és hízás?!”

  1. kedves Szilumilu!

    Mióta paleozol?Nem tapasztaltál mellette semmi javulást?Nekem ugyan más jellegű a problémám,de azért leírom,hátha másnak segít!
    Az én történetem annyi,hogy idén tavasszal elkezdett hullani a hajam,ami nyár végére már drasztikussá vált,nagyon kétségbe estem,sírógörcs hajmosáskor,de az orvosok nem vettek komolyan!A háziorvosom az 5,3 TSH ra azt mondta,ne foglalkozzak vele,de engem nem hagyott nyugodni,mert elolvastam az alulműködés tüneteit és kiderült egy csomó közülük már 4 éve megvan:izomgyengeség,fáradékonyság,memória zavar,feledékenység,vérszegénység,vashiány,emelkedett koleszterin stb. Hízni viszont nem híztam! Elmentem magánúton alaposabb vérvételre és kiderült az autoimmun jellegű alulműködés,az aTPO 196 (9 a maximum)Alaposan utánaolvastam a dolgoknak és azonnal léptem.Mivel nagyon sok jót hallottam a paleo étrendről,rögtön elkezdtem,gondolván, egy próbát megér,nem vesztek semmit,ha megvonom a káros tápanyagokat a szervezetemtől.Főleg a glutént,aminek a szerkezete azonos a pajzsmirigy egy fehérjéjének szerkezetével és úgy gondoltam,ha nem kap a szervezetem,akkor a fehérvérsejtek nem termelnek ellenanyagot ellene,ezáltal nem tudják tovább pusztítani a pajzsmirigyemet sem.Mivel előtte sem ettem sok kenyérfélét,abból is inkább a teljes kiőrlésűt,nem okozott az elhagyása nagy problémát.Ennek 5 hete,mellette szedem a Varga féle gyógygomba kapszulát,meg jó pár vitamint.Az eredmény számomra szuper,már nem hullik olyan nagyon a hajam,jobb a közérzetem és szinte megszűntek az alvás problémáim.Még orvosnál,endokrinológusnál nem voltam,mert azt olvastam,a gyógyszerek az értékeket ugyan helyre teszik,de a tüneteket nem szűntetik meg.Persze tervezem,hogy elmegyek,mert szeretném tudni,milyen állapotban van a pajzsmirigyem,de csak egy ultra hangra,semmiképp nem izotópos vizsgálatra.
    Az elején fogytam 3 kilót,pedig nem volt rá szükség,de most lánykori súlyomnál vagyok és jól érzem magam!2 hétig állandóan éhes voltam,pedig folyamatosan ettem(este 10-kor is,pedig előtte soha)persze csak magokat,zöldséget,gyümölcsöt.Állítólag ez a szervezet szénhidrát éhségétől volt.Mára teljesen megszoktam,csak azt eszem,amit a paleo enged,mert úgy gondoltam,mindent vagy semmit!!
    Azt nem tudom,meddig fogom csinálni,de lehet végleg ennél maradok.
    Azt azért hozzá tenném,hogy nem olcsó mulatság,de megéri,innen pedig sok jó receptet használok és még többet szeretnék kipróbálni,mert bár sokat kiírtam,de csak párat csináltam meg belőlük,persze ez a lustaságom miatt van!
    üdvözlettel!

    1. Kedves Noémi!
      Nekem is hasonló problémáim vannak (fokozott hajhullás, pattanás, hízás/fogyás) magas TSH értékek, majd túlságosan alacsony. E mellett kiderült a petefészekciszta, inzulinrezisztencia is (PCO). Sajnos én kaptam rá hormongyógyszert (fogamzásgátlót), de a pajzsmirigyem értékei helyreálltak még a gyógyszer szedése előtt. Elkezdtem a paleót szeptembertől, amelytől javulást várok, de msot tervezem a gyógyszer abbahagyását is, mert úgy gondolom anélkül kéne helyreállnia mindennek és ez nem segít, csak hátráltat. Kissé félek, hogy visszatérnek a külsődleges problémáim is, de bízom a paleóban és a mozgásban. Megkérdezheteem, hogy milyen vitaminokat szedsz? Ill a Varga féle kapszula mire is jó pontosan?

      1. Kedves Judit!

        Amit én javasolni tudok neked,mivel sztem a női hormonháztartásod is fel lehet borulva,ill. lehet a pattanásokból ítélve a tesztoszteron szinted magasabb a normálisnál,egy hormon vizsgálatot. Nekem volt,vérvételből is és nyálmintából is,ez utóbbi sokkal pontosabb.Ehhez bővebb infokat a Naturwell életmód központ (www.naturwell.hu) oldalán tudhatsz meg,nekem nagyon pozitívak a tapasztalataim,Dr Csiszár Miklós egy korrekt,természetes módszerekkel dolgozó orvos,aki nem pénzorientált(manapság kevés az ilyen!!)A konzultációs díja 14ezer ft,ami rögtön 2 alkalomra szól.Egy ismerősöm ajánlotta ,szerencsére időben,még mielőtt elkezdtem volna az orvosoktól-orvosokig járkálást. A paleot nem ő javasolta,azt magamtól kezdtem el,meg a Varga gombát is,azzal,hogy ártani nem árthat,de ha használ,már megérte. A gombák jó tulajdonságairól egyébként én is a neten böngésztem ill. elmentem a Max-immun központba és ott bő tájékoztatást kaptam.A vitaminokat viszont Csiszár doktorral egyeztettem,Dvitamin 4000-es mennyiségben,omega 3, olyan c vitamin,amiben minél több csipkebogyó van,B-komplex, antioxidánsként iszom a gránátalma koncentrátumot,amiben szelén is van(Specchiasol féle) a bioszállító oldalon csak 2490ft,egyébként 4990-be kerül),a gyerekeimnek is veszem.Barátcserje kivonat és a norvég yam-gyökér krém ( Women’s cream)ezek a progeszteron szintem természetes helyreállításához kellenek,mert ugyan az értékeim határon belül vannak,de mégis ösztrogén dominanciám van,ami sok nőnek,csak nem derül ki,amíg komolyabb probléma nem adódik!!
        Remélem tudsz hasznosítani vmit az infokból! üdv

  2. A pajzsmirigy alulmüködéshez szeretném elmondani a férjem alulműködő pajzsmiriggyel lett diagnosztizálva a cukor betegség mellett.
    Csak röviden:Paleolit módon táplálkozunk (lassan 3 éve)
    nem eszik semmilyen tejterméket (amíg erről le nem mondott nem fogyott egy dekát sem)
    Február óta nem használ inzulint nem eszik semmilyen szintetikus gyógyszert a pajzsmirigyre sem és fogyott majdnem 10 kilót
    Természetesen nem minden szervezet egyforma de neki ez jött be.
    Az inzulin elhagyását orvos javasolta (aki elfogadja a paleolit táplálkozást)
    Minden este sétálunk! Remélem segíthetünk a véleményünkkel.

  3. Nekem pont azon a határon működik a pajzsmirigyem, ahol ugyan még normális….de inkább fogynom kéne tőle.
    Fittyet hányva erre, sajnos nagyon hízásra hajlamos vagyok.1200 kcal-os diétával le tudtam adni 47 kilót egy év alatt.Négy évig tartottam, majd úgy éreztem, ha nem ehetek „normálisan”, belehalok .
    Kicsi engedményekkel is villámgyorsan híztam vissza majd mindent.
    A paleot január óta annyiban tartom, hogy nem eszem finomított szénhidrátokat, cukrokat, rizst, krumplit. Elhagytam a tejtermékeket, gabonákat, hüvelyeseket.
    Csak disznózsírral főzök, de eszem gyümölcsöt és 70 % feletti kakaó tartalmú étcsokit.
    Ipari mennyiségű szalonnát, kolbászt faltam fel.
    Mikor átállram, nem mértem magam, de február elejétől máig öt kiló ment le úgy, hogy sosem voltam éhes.:)
    Sok húst, zöldséget eszem.
    A menstruációm már négy hónapja nem jött meg.
    Most az is rendeződni látszik.
    Remélem leadom, amit szeretnék.:)

    1. Kedves Nyuszitappancs, Átérzem a helyzetedet. Én is egész életen át küzdöttem a súlyommal. Figyelj oda folyamatosan a pajzsmirigyed értékeire. Kitartást a paleohoz. Szívből kívánom, hogy fogyjál – elképzelésed szerint. BB Márta

  4. Kedves Noémi!

    Egyetlen kérdésem lenne, milyen fajta Varga gombát szedsz, és mennyi dózisban, mivel pajzsmirigy túlműködésem van, de már alternatív módon lehet gyógyítani (bár eddig is csak így kezeltük, és tettük „rendbe”) , most még a TSH értéken kell dolgoznom, ezért került képbe a Varga gomba.
    Köszönöm, üdv. Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.