Hozzávalók 4-5 főre:
- 0,5 kg savanyított gyalult káposzta
- 0,5 kg darált hús (a klasszikus a sertéshús); én darált csirkemellet használtam
- 2 db tojás
- Só, őrölt vagy szemes bors, babérlevél, köménymag, fokhagyma, esetleg egészben vörös hagyma
- 2 evőkanál napraforgóbél liszt; ketogén szerint elhagyható!
- 1 evőkanál sertészsír
- Kesudió tejföl (más magtej is lehet!)
- Az LCHF diéta elveit szem előtt tartva tálalhatod joghurttal, de teljesen el is hagyhatod!
Elkészítés:
- A káposztát alaposan mosd ki, hogy éppen hogy némi savanyúságot megőrizzen
- Tedd fel a kiöblített káposztát főni úgy, hogy a víz egy tenyérnyire ellepje
- A darált húst fűszerezd – a babérlevél kivételével – a fent felsorolt fűszerekkel ízlés szerint
- Üss a húsmasszába 2 db tojást, jól gyúrd át, majd a már forró leveslébe – kisebb gombócokat formázva adagold bele
- Forrósítsd fel a zsírt, pirítsd meg benne a napraforgóbél lisztet, majd felöntve kb. 1 dl vízzel – keverd bele a leves levébe; ezt ketogén leves esetében hagyd el!
- A leves további fűszerezése is szükséges – tegyél bele 2-3 levél babért, őrölt vagy szemes borsot, fokhagymát, akár egészben vörös hagymát (amit később kiveszel!)
- A levest addig főzd lassú tűzön, amíg a gombócok meg nem főnek
- A tetejét meglocsolhatod kesudió tejföllel vagy joghurttal