Káposztaleves húsgombóccal

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 0,5 kg savanyított gyalult káposzta
  • 0,5 kg darált hús (a klasszikus a sertéshús); én darált csirkemellet használtam
  • 2 db tojás
  • Só, őrölt vagy szemes bors, babérlevél, köménymag, fokhagyma, esetleg egészben vörös hagyma
  • 2 evőkanál napraforgóbél liszt; ketogén szerint elhagyható!
  • 1 evőkanál sertészsír
  • Kesudió tejföl (más magtej is lehet!)
  • Az LCHF diéta elveit szem előtt tartva tálalhatod joghurttal, de teljesen el is hagyhatod!

Elkészítés:

  • A káposztát alaposan mosd ki, hogy éppen hogy némi savanyúságot megőrizzen
  • Tedd fel a kiöblített káposztát főni úgy, hogy a víz egy tenyérnyire ellepje
  • A darált húst fűszerezd – a babérlevél kivételével – a fent felsorolt fűszerekkel ízlés szerint
  • Üss a húsmasszába 2 db tojást, jól gyúrd át, majd a már forró leveslébe – kisebb gombócokat formázva adagold bele
  • Forrósítsd fel a zsírt, pirítsd meg benne a napraforgóbél lisztet, majd felöntve kb. 1 dl vízzel – keverd bele a leves levébe; ezt ketogén leves esetében hagyd el!
  • A leves további fűszerezése is szükséges – tegyél bele 2-3 levél babért, őrölt vagy szemes borsot, fokhagymát, akár egészben vörös hagymát (amit később kiveszel!)
  • A levest addig főzd lassú tűzön, amíg a gombócok meg nem főnek
  • A tetejét meglocsolhatod kesudió tejföllel vagy joghurttal
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.