Szilvás gombóc paleosan – Töltve, vagy gyümölcsvelővel

Hozzávalók:

  • 3 púpozott evőkanál szezámliszt – kb. 9-10 dkg
  • 3 púpozott evőkanál gesztenyeliszt – kb. 9-10 dkg
  • A LISZTEK FAJTÁJA MIATT – ELSŐSORBAN GESZTENYELISZT! – A RECEPT A TED-BE SOROLHATÓ!
  • 1 púpozott evőkanál zsír
  • 3 db tojás
  • Csipet só
  • Víz
  • 1 evőkanál chia mag (állagjavító, de elhagyható!)
  • Szilvaszemek magozva és felezve – télen mélyhűtött!
  • 15-20 dkg őrölt dió, vagy más őrölt mag
  • 2-3 evőkanál porxukor – eritritből

Elkészítés:

  • A tésztához keverd össze: a kétféle lisztet, a zsírt, a tojásokat, a sót – adj hozzá annyi vizet, hogy se kemény, se folyós ne legyen a masszád, végül keverd hozzá a chia magot
  • A tésztát tedd a hűtőbe legalább fél órára pihenni
  • Egy nagy lábasban kb. 3 liter vizet forralj fel

A főzött gyümölcsös megoldás:

  • A legegyszerűbb fagyi mérő kanállal dolgoznod, de lehet természetesen evőkanállal is lehet -, miszerint ezzel az eszközzel gombócnyi tésztát szedjél ki, szúrd a tésztába a szilvaszemet, majd a gombócot egyengesd el, és dobd egyenként a lobogó vízbe

A nyers gyümölcsös megoldás:

  • Az előző pontban leírtak szerint főzd meg a meg nem töltött gombócokat, végül tálaláskor a szilvából gyümölcsvelőt készíts, és azzal tálald
  • A gombócok akkor főttek meg, ha feljönnek a víz felszínére
  • Merítő kanállal nyers darált és xukrozott dióra kanalazd ki a gombócokat, forgasd meg őket a xukros magban
  • Tálaláshoz turmixgépben darálhatsz a töltött gombócok esetében is még szilvalekvárt – a díszítéshez

Print Friendly, PDF & Email

16 thoughts on “Szilvás gombóc paleosan – Töltve, vagy gyümölcsvelővel”

  1. Szióka!
    A chia mag elhagyható? Még nem is hallottam róla, nemhogy otthon legyen. 🙂
    Lehet valamivel helyettesíteni? Minden más van hozzá.
    Nagyon jól néz ki, a család örülni fog!!
    Köszönöm…

    1. A chia mag elhagyható természetesen. A chia mag nedvszívó hatású és a gombóc állagát javítja. Írd be a keresőbe a chia mag szót azért, hogy több információd legyen róla. BB Márta

    1. A PaleoVitalon is van egy chia magos poszt, én arra utaltam. Majd mindjárt beleteszem a receptbe a hivatkozást. Egyben tettem bele, hiszen nem írtam arról, hogy darálom. Ha gondolod, akkor meg is darálhatod 🙂 BB Márta

  2. Emberek!
    Bármi,ami tartást ad a tésztának: tápiókaliszt,nyílgyökérliszt,és még a lenmagliszt is használható.Attól függ épp mi van éléskamrában.

  3. Hű, ez nagyon jól hangzik, a szombat pont alkalmas lesz arra, hogy kipróbáljam, valamilyen jó kis levessel fenséges lesz.. Köszi!!!! A chia magot én is használom, szintén valamilyen receptben volt, akkor vettem.

  4. Sziasztok,

    Ez egy szuper jó recept. Nagyon gyorsan elkészült, laktató és mindemellett NAGYON FINOM. A családnak jobban is ízlett, mint az eredeti gombóc

    1. Ha belegondolsz a kérdésbe, akkor rá fogsz jönni, hogy miért mosolyodtam el?! Mennyi gombóc – attól függ, hogy mekkorákat formázol? Megsaccoltam a tálról készült képről utólag – kb. 12-14 db nagyobb gombóc készülhetett. …, és hogy mennyi a szilva? – gombóconként egy db magozott, ha pedig gyümölcsvelővel eszed, akkor annyi, amennyi jól esik 😀 BB Márta

    1. Kedves Xena, a kiváltásra a legjobb a lenmag, mert jó kötőanyag, de nem rossz ötlet a chia mag sem, vagy a NoCarb konjac liszt. Üdv., Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.