Tökfőzelék pörköltösen

Hozzávalók 3-4 személyre:

  •  1 kg gyalult tök
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma vagy fokhagyma por
  • Kevés olíva olaj vagy disznózsír
  • Só, bors, paprika por
  • Kapor
  • 1 dl kókusztej (elhagyható)

Elkészítés:

  • A frissen gyalult tököt be kell sózni, hogy megpuhuljon
  • Ha megpuhult, akkor mosd ki, és tedd félre
  • Egy nagyobb lábasban a zsiradékon pirítsd, és kevés víz hozzáadásával dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát
  • A már puha hagymára tedd rá a tököt, és az egészet szórd meg ízlés szerint sóval, őrölt borssal és paprika porral
  • A hagymás tököt öntsd fel kb. 3-4 dl vízzel (amilyen hosszú lével szereted)
  • A főzelékbe tegyél kaprot vagy csomagban összekötve, amit aztán kiveszel, vagy kaporleveleket, melyeket összefőzöl a főzelékkel
  • Ráadásként tejföl helyett tehetsz a főzelékbe 1 dl kókusztejet
  • Sűrítés: Az egyik lehetséges módja, hogy a tök egy részét turmixoljuk, a másik pedig az, hogy naprafogóbél lisztből rántást készítünk, melynek az ízvilága azonos lesz a hagyományoséval!

ÍZLETES, FINOM FŐZELÉK LESZ A VÉGEREDMÉNY!

A pörköltös tökfőzeléknek egy másik változata

Korinna ötletelte, VegAdri megfőzte:

  • Paleo-olajon finomra vágott vöröshagymát pirítunk.
  • A tűzről lehúzva kevés pirospaprikát keverünk hozzá, majd rátesszük a gyalult tököt.
  • Sózzuk, natúr vega-mixszel ízesítjük, kevés vízzel felöntjük, és fedő alatt puhára pároljuk.
  • A teljes mennyiség kb. 1/4-ét kevés kókuszkrémmel és/vagy zabtejszínnel simára turmixoljuk, ezzel sűrítjük a főzeléket.
  • Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, borsozzuk, utánízesítjük, és készre forraljuk.

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Tökfőzelék pörköltösen”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.