Hozzávalók 3-4 személyre:
- 1 kg gyalult tök
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma vagy fokhagyma por
- Kevés olíva olaj vagy disznózsír
- Só, bors, paprika por
- Kapor
- 1 dl kókusztej (elhagyható)
Elkészítés:
- A frissen gyalult tököt be kell sózni, hogy megpuhuljon
- Ha megpuhult, akkor mosd ki, és tedd félre
- Egy nagyobb lábasban a zsiradékon pirítsd, és kevés víz hozzáadásával dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát
- A már puha hagymára tedd rá a tököt, és az egészet szórd meg ízlés szerint sóval, őrölt borssal és paprika porral
- A hagymás tököt öntsd fel kb. 3-4 dl vízzel (amilyen hosszú lével szereted)
- A főzelékbe tegyél kaprot vagy csomagban összekötve, amit aztán kiveszel, vagy kaporleveleket, melyeket összefőzöl a főzelékkel
- Ráadásként tejföl helyett tehetsz a főzelékbe 1 dl kókusztejet
- Sűrítés: Az egyik lehetséges módja, hogy a tök egy részét turmixoljuk, a másik pedig az, hogy naprafogóbél lisztből rántást készítünk, melynek az ízvilága azonos lesz a hagyományoséval!
ÍZLETES, FINOM FŐZELÉK LESZ A VÉGEREDMÉNY!
A pörköltös tökfőzeléknek egy másik változata
Korinna ötletelte, VegAdri megfőzte:
- Paleo-olajon finomra vágott vöröshagymát pirítunk.
- A tűzről lehúzva kevés pirospaprikát keverünk hozzá, majd rátesszük a gyalult tököt.
- Sózzuk, natúr vega-mixszel ízesítjük, kevés vízzel felöntjük, és fedő alatt puhára pároljuk.
- A teljes mennyiség kb. 1/4-ét kevés kókuszkrémmel és/vagy zabtejszínnel simára turmixoljuk, ezzel sűrítjük a főzeléket.
- Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, borsozzuk, utánízesítjük, és készre forraljuk.
Ti milyen kókusztejet használtok?
Vagy nagy Tesco-ban vehető konzervet, vagy Cocomast a biobolt-e-tar.hu-tól. BB