Hozzávalók a töltött gombához:
- nagy, barna csiperkék
- paradicsomos darált hús (minden gombafejre kb. 2-3 ek-nyi, nagyságtól függően)
- 1-2 tojás
- kesudió tejföl
- darált parmezán sajt
Elkészítés:
- Készítsd el a húst, az alábbiak szerint:
- Megfuttatjuk az apróra vágott hagymát a felhevített olajon. Beletesszük a darált húst és a fokhagymát majd kifehéredésig gyorsan kavarjuk
- Beletesszük a paradicsomlevet, babérlevelet, ízesítőket és körülbelül 45 percig lassú tűzön rotyogtatjuk. Ha időközben elfőné a levét kicsi forró vízzel pótoljuk.
- Minden gombafejre számíts 2 evőkanálnyi húst, ha nagyon nagyok, akár 3-t is
- Ezt a mennyiséget vedd ki a darált húsból és keverj hozzá 1-2 nyers tojást, mennyiségtől függően (5 gombához 1 tojást, 10 gombához 2 tojást, stb..)
- A gombákat tisztítsd meg (én soha nem mosom őket, mert a vizet is magukba szívják és akkor sütéskor csak köpködnek), húzd le a gombafejekről a bőrt, úgy, hogy a fejek szélén csípd meg egy késsel őket
- Kiveszem a kalap másik oldalából a szárcsonkot és egy kis ecsettel seperd is le őket mindkét oldalukon
- Olívaolajat önts egy megfelelő tepsibe, majd helyezd el benne a gombafejeket, a száras, belső részükkel természetesen felfele
- Sózd, borsozd őket, majd kanalazd beléjük a darált húst; Erre kanalazd rá a kesu-tejfölt, és szórd meg reszelt parmezánnal
- 200 fokos sütőben süsd pirosra őket
Kesudió tejföl készítése:
- A kesudiót egy éjszakára vízbe áztatjuk, majd csipet sóval és kevés olívaolajjal (1 cs. dióhoz kb 1 ek olaj) krémesre mixeljük. Teljesen fehér, krémes masszát kapunk.