A tetejét locsold meg kókusztejjel!
Hozzávalók:
- Tölteni való nagyméretű savanyú káposzta levelek
- A választott töltelék hozzávalói
- 10-15 dkg apróra vágott savanyú káposzta
- Fokhagyma (1 fej), só, bors, bio szárított zöldségpor, pici paprika por
- Erős paprika (ízlés szerint)
- Babérlevél
- 2-3 dl kókusztej
- 1-2 tojás sárgája; AIP-ban a tojás helyett mennyiségtől függően 1-2 ek. zselatin por (1 tojás = 1 ek. zselatin+1 dl víz)
- Víz
- AIP-os színezéshez használj céklaport vagy pürésített céklát, bio céklalét!
Elkészítés:
- Készíts elő egy tálban az elképzelt létszámnak megfelelő nagyméretű káposzta leveleket, és az apróra vágott savanyú káposztát – bő vízzel, többszöri öblítéssel, és csavarással mosd ki belőle az intenzív savanyú ízt
- Készítsd el a paleolit tölteléket, és töltsd meg a káposzta leveleket úgy, hogy a végeit gondosan hajtogasd vissza és nyomkodd meg
- Helyezd el egy nagyméretű lábasban az apró káposztát, a tetejére rakd szép sorjában a töltött káposzta-gombócokat, majd öntsd föl vízzel úgy, hogy a töltelékeket a víz legalább 1 ujjnyira a káposzták fölött ellepje
- Ízesítéshez dobj a lébe legalább 1 fej fokhagyma gerezdjeit, sót, borsot, szárított zöldséget, pici paprika port, babérlevelet; ha szereted, akkor erős paprikát is – ízlés szerint; AIP-ban a fűszer legyen: fokhagyma, metélő hagyma, kurkuma, babérlevél, borsikafű!
- Lassú tűzön főzd meg a töltött káposztát, amíg meg nem puhul – kb. 35-40 perc
- Keverj ki a töltött káposzta mennyiségétől függően 2 vagy 3 dl kókusztejet 1 vagy 2 db tojás sárgájával, és óvatosan, lassan keverd bele az alaplépbe
- Főzd át még egyszer az ételt a beleöntött sűrítéssel, és elkészültél
Töltelék készítése:
1. töltelék – vegáknak is; nem AIP!
- 30 dkg magliszt (mindenből, ami otthon van), pl.: 10 dkg szezámpehelyliszt, 5 dkg lenmagliszt, 15 dkg kókuszliszt
- 4 tojás
- 1 óriás csokor petrezselyem
- Só, bors, fokhagyma, csilipor, bio szárított zöldségpor
2. töltelék – vegáknak is; nem AIP!
- 50 dkg szezámliszt
- 4 db kemény tojás apróra vágva
- 4 db tojás a masszához
- Só, bors, bőven kurkuma, pici paprika por, bio szárított zöldségpor
3. töltelék – húsos – ketogén és AIPmindkettő
- 50 dkg darált hús (sertés, pulyka, csirke)
- 2 egész tojás vagy AIP-ban annyi NoCarb liszt, annyi hogy a hús összeálljon
- Só, bors, kevés piros paprika por, őrölt köménymag, fokhagyma (pépesített gerezdek vagy por), egészen apróra vágott vagy darált hagyma (elhagyható); avagy AIP-ban fokhagyma, metélőhagyma, só, kurkuma, borsikafű, babérlevél
Ketogén étrendbe illő gombóc és töltelék – 2016-ban már kapható alapanyaggal kiegészítve:
- A húshoz fűszerezésként keverjünk sót, őrölt borsot, fokhagyma port -, ha van apróra vágott snidlinget, foghagyma szárat; Alaposan keverjük össze a darált húst, majd keverjük tovább hozzáadott tojással.
- Végül 1-2 ek. rost-mix liszttel vagy NoCarb liszttel vagy útifűmaghéj liszttel tegyük kicsit szárazabbá a gombócokat.
A hozzávalókat keverd össze, és töltsd meg káposztaleveleket!
Tetszenek az ötletek a töltelék elkészítéséhez.
Ajánlok még egy kipróbáltan finom lehetőséget:
A darálthúshoz keverünk reszelt sárgarépát, zöldséget és zellert, valamint egy kevés apróra vágott savanyúkáposztát a fokhagyma és a kedvenc fűszerek mellett.
Én készítek egy pörkölt alapot, teszek bele apróra szeletelt húst, majd a káposztát, összekeverem, két részre osztom. E két rész közé teszem a töltelékeket, nem túl sok vízzel felöntve fedő alatt készre főzöm. Jó étvágyat hozzá 🙂
a székelykáposzta és töltött- keveréke. 🙂 jól hangzik. mind a kettőt imádom. 🙂