Töltött káposzta húsos és hús nélküli töltelékkel

A tetejét locsold meg kókusztejjel!

Hozzávalók:

  • Tölteni való nagyméretű savanyú káposzta levelek
  • A választott töltelék hozzávalói
  • 10-15 dkg apróra vágott savanyú káposzta
  • Fokhagyma (1 fej), só, bors, bio szárított zöldségpor, pici paprika por
  • Erős paprika (ízlés szerint)
  • Babérlevél
  • 2-3 dl kókusztej
  • 1-2 tojás sárgája; AIP-ban a tojás helyett mennyiségtől függően 1-2 ek. zselatin por (1 tojás = 1 ek. zselatin+1 dl víz)
  • Víz
  • AIP-os színezéshez használj céklaport vagy pürésített céklát, bio céklalét!

Elkészítés:

  • Készíts elő egy tálban az elképzelt létszámnak megfelelő nagyméretű káposzta leveleket, és az apróra vágott savanyú káposztát – bő vízzel, többszöri öblítéssel, és csavarással mosd ki belőle az intenzív savanyú ízt
  • Készítsd el a paleolit tölteléket, és töltsd meg a káposzta leveleket úgy, hogy a végeit gondosan hajtogasd vissza és nyomkodd meg
  • Helyezd el egy nagyméretű lábasban az apró káposztát, a tetejére rakd szép sorjában a töltött káposzta-gombócokat, majd öntsd föl vízzel úgy, hogy a töltelékeket a víz  legalább 1 ujjnyira a káposzták fölött ellepje
  • Ízesítéshez dobj a lébe legalább 1 fej fokhagyma gerezdjeit, sót, borsot, szárított zöldséget, pici paprika port, babérlevelet; ha szereted, akkor erős paprikát is – ízlés szerint; AIP-ban a fűszer legyen: fokhagyma, metélő hagyma, kurkuma, babérlevél, borsikafű!
  • Lassú tűzön főzd meg a töltött káposztát, amíg meg nem puhul – kb. 35-40 perc
  • Keverj ki a töltött káposzta mennyiségétől függően 2 vagy 3 dl kókusztejet 1 vagy 2 db tojás sárgájával, és óvatosan, lassan keverd bele az alaplépbe
  • Főzd át még  egyszer az ételt a beleöntött sűrítéssel, és elkészültél

Töltelék készítése:

 1. töltelék – vegáknak is; nem AIP!

  • 30 dkg magliszt (mindenből, ami otthon van), pl.: 10 dkg szezámpehelyliszt, 5 dkg lenmagliszt, 15 dkg kókuszliszt
  • 4 tojás
  • 1 óriás csokor petrezselyem
  • Só, bors, fokhagyma, csilipor, bio szárított zöldségpor

2. töltelék – vegáknak is; nem AIP!

  • 50 dkg szezámliszt
  • 4 db kemény tojás apróra vágva
  • 4 db tojás a masszához
  • Só, bors, bőven kurkuma, pici paprika por, bio szárított zöldségpor

3. töltelék – húsos – ketogén és AIPmindkettő

  • 50 dkg darált hús (sertés, pulyka, csirke)
  • 2 egész tojás vagy AIP-ban annyi NoCarb liszt, annyi hogy a hús összeálljon
  • Só, bors, kevés piros paprika por, őrölt köménymag, fokhagyma (pépesített gerezdek vagy por), egészen apróra vágott vagy darált hagyma (elhagyható); avagy AIP-ban fokhagyma, metélőhagyma, só, kurkuma, borsikafű, babérlevél

Ketogén étrendbe illő gombóc és töltelék – 2016-ban már kapható alapanyaggal kiegészítve:

  • A húshoz fűszerezésként keverjünk sót, őrölt borsot, fokhagyma port -, ha van apróra vágott snidlinget, foghagyma szárat; Alaposan keverjük össze a darált húst, majd keverjük tovább hozzáadott tojással. 
  • Végül 1-2 ek. rost-mix liszttel vagy NoCarb liszttel vagy útifűmaghéj liszttel tegyük kicsit szárazabbá a gombócokat.

A hozzávalókat keverd össze, és töltsd meg káposztaleveleket!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Töltött káposzta húsos és hús nélküli töltelékkel”

  1. Tetszenek az ötletek a töltelék elkészítéséhez.
    Ajánlok még egy kipróbáltan finom lehetőséget:
    A darálthúshoz keverünk reszelt sárgarépát, zöldséget és zellert, valamint egy kevés apróra vágott savanyúkáposztát a fokhagyma és a kedvenc fűszerek mellett.
    Én készítek egy pörkölt alapot, teszek bele apróra szeletelt húst, majd a káposztát, összekeverem, két részre osztom. E két rész közé teszem a töltelékeket, nem túl sok vízzel felöntve fedő alatt készre főzöm. Jó étvágyat hozzá 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.