Lehet olcsóbban paleozni? – nyílt levél

A Paleo Központ és Szendi Gábor könyvborítójának képeit raktam fel!

vásárlásidillemaÉppen most írtam egy kedves érdeklődőnek egy levelet elsősorban az olcsóbb paleozás témakörében. Teljesen kezdő, és nagyon rossz anyagi körülmények között élő beteg közeli hozzátartozójának is szeretne segíteni. Tanácsként a következőket írtam neki:

„… A következőket javaslom, hogy tedd meg:

Mindenekelőtt olvasd el Szendi Gábor „Paleolit táplálkozás kezdőknek” c. könyvét (Egy csirke van a borítóján). Ebben a könyvben Szendi közérthető könnyed formában írja le a táplálkozás lényegét – ezt annak alapján is javaslom, hogy nem igazán szoktatok netezni.

csirkés könyv

A blogomról a két legfontosabb poszt, amit olvass el Főzési alapötletek http://paleovital.hu/?page_id=1564 és a Paleo alapanyagok http://paleovital.hu/?page_id=3900 linkek. – Kattints a linkekre, és máris olvashatod.

A paleot kisebb pénztárcával is lehet követni, ehhez nagy segítség az előbb említett Főzési alapötletek poszt, és természetesen a te saját szárnyaló fantáziád 🙂 – pl. kisebb pénztárcával a zöldséges, aki jó minőségű tojást és akár magokat is árul (a piacon áruló őstermelő a legeslegjobb választás!), az ismerős hentes, aki az olcsóbb húsból is a minőségit adja és szárnyasokat is tart, a halas. Ezek a te legfontosabb boltjaid 🙂

Magokat, süteményeket csak ünnepi alkalmakkor, vagy egyszer egy héten ajánlom, amennyiben a pénztárcádat kímélni szeretnéd, …, meg úgy egyébként is.

Zsírnak használj sertés-, kacsa- és libazsírt, melyek közül a sertészsír a legolcsóbb.

Kókusz zsírt (felolvadva olaj!) csak akkor használj, ha anyagilag megengedheted magadnak, ez a legjobb paleos zsír – a blogomon olvashatsz róla.

Az édesítés drága dolog, amennyiben a legnépszerűbb paleos édesítőket használnád – stevia, eritrit, xilit. Ezekből neked a kis mellékízzel bíró steviát ajánlom, mert az a leggazdaságosabb. A tiszta sacharin, de csakis a tiszta – elfogadott a paleoban. Pécsi forgalmazású német sacharint lehet kapni, ezt keresd, mert ez a legjobb.

Kérdezted, hogy mit jelent a „megengedő paleo” -, hát csak azt, hogy a paleozó a szénhidrátok és keményítők irányába engedményeket tesz. A paleora alapvetően az alacsony szénhidrátfogyasztás és minimális keményítő jellemző. Sportolók, nehéz fizikai munkát végzők engedményeket tehetnek – pl. édeskrumpli, basmati rizs, tápióka vonatkozásában. Ezen utóbbi élelmiszerek drágák, tehát eleve kiiktathatod az étrendedből.

A fogyástól ne félj, mert te több szénhidrátot engedhetsz meg magadnak, tehát nyugodtan fogyaszd őket nagyobb mennyiségben – pl. cékla, sütőtök, dió (mely talán könnyebben elérhető neked olcsóbban!)

Amennyiben keveset netezel, vagy a húgod sem internetezik, akkor a PaleoVital receptsorozatot – http://paleovital.hu/?p=5910 linken is!, egyébként egyes bioboltokban (pl. Budapest, Margit krt. 60.) – kötetenként pusztán 1.300 Ft-ért veheted meg, melyek könyvenként 60 db körüli receptet tartalmaznak. Mappát jelenleg nem lehet kapni, de te otthon akár fel is fűzheted, mert a könyvek fűzésre alkalmasak. A rendeléssel márciusig nagyon időben vagy – jelöld meg a rendelésnél a neked megfelelő időpontot.

Az én partnerem a http://biobolt-e-tar-hu, mely online áruház, és jelenleg Magyarországon az egyike azoknak, akik nagyon kedvező áron dolgoznak. Jó terméket és pontosan szállítanak, akár házhoz, vagy az újságárusoknál kialakított pik-pak pontokhoz.

Remélem, hogy tudtam segíteni. Ha bármi kérdésed van, akkor nyugodtan írj.

A neked megfogalmazott levelet – természetesen név nélkül – felteszem az oldalamra, mert sokan kérdeznek hasonlókat tőlem, így annak tartalma tanulságos lesz mások számára is.

Új életmódra fel, a húgodnak gyógyulást, szia, Márta”

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.