A paleoról Szendi Gábor szellemében (2014)

törjkiaburkodból

„Beszélgessünk a paleoról” előadásom vázlata – a blogomon az érintett témák szinte mindegyikéről részletesen is olvashatsz; a betegségekkel foglalkozó ismereteket pedig Szendi Gábor oldalán – https://tenyek-tevhitek.hu tanulmányozhatod, illetve Szendi Gábor paleo témakörben írt könyveiben.
2014-ben a Táncsics Mihály Művelődési Központban előadást tartottam a paleoról. Az alábbiakban olvashatjátok a paleos előadásom vázlatát.

  1. A paleo megközelítése

a)     Történeti szempontból

b)     A ma élő természeti népek szempontjából

c)      A tápanyagok összetétele szempontjából

d)     A betegségek szempontjából

e)     Irányzatok

f)      Főzési alapötletek

g)    Paleo alapanyagok

h)    Paleo és mozgás

i)     A legfontosabb vitaminok – D, K2, C, O3

a) A paleo történeti szempontból való megközelítése

  • A Föld 4,5 millió éves
  • 1,5 millió éve jelent meg az előember, aki gyűjtögetéssel és vadászattal élelmezte magát
  • 15 ezer éve kezdődött meg az ember letelepedése

A diéta feltalálója Valter L. Voegtlin, gasztroenterológus, aki azt vallja, hogy az emberi szervezet még mindig a paleolit (kőkorszak) korhoz alkalmazkodna, és az időközben eltelt mintegy 12 ezer év kevés volt ahhoz, hogy hozzászokjon a számára idegen táplálékokhoz, úgy mint a gabonafélékhez, a tejtermékekhez, és a különféle feldolgozási eljárásokon átesett élelmiszerekhez.

  • Loren Cordain amerikai orvos – paleo, 26 méteres leporellón ábrázolta az elmúlt évmilliókat; ebből ezer év = 1 mm – A 15 ezer év = 1 méter, a letelepedés óta eltelt 15 ezer évhez képest az elmúlt két század, mely jelentősen megváltoztatta a táplálkozásunkat még egy millimétert sem tesz ki.

b) A paleo és a ma élő természeti népek

  • Okinawa – Japán – étrendjük kiegyensúlyozott, tartózkodnak a konzervektől, fehérjékben és szénhidrátokban is gazdag, de tartják a 80%-os szabályt. 1945 előtt egyszerre 20-25 száz éves is élt itt, aztán a II. vh. után rosszabb lett a táplálkozás és az egészségügyi helyzet, mert az étkezés nyugatiasodott
  • Hunzák – Himalája, elzárva a világtól, fő ételük a frissen termett zöldségek, gyümölcsök, a sárgabarack. Kiváló klíma.
  • Indiánok – az amerikai telepesek megjelenése óta, és főleg manapság elhíztak, cukor- és szívbetegek
  • Serpák – Himalája – remek klíma, nyers növényi étrend

c) A paleo vizsgálata a tápanyagok összetétele szempontjából

  • Mit nem ehetünk és milyen táplálék fogyasztására törekedjünk  a paleoban? Az alap feladat a gyulladásos folyamatok megelőzése.
    • Gabonafélék – búza, árpa, rozs kenyér és tészta – glutén
    • Tejtermékek – kivéve a fermentált kemény sajtok, mint pl. Parmezán, Cheddar, Cheshire, Gruyére – laktóz és kazein – nem minden ember képes felnőtt korban a tej lebontására amilázt termelni
    • Burgonya – kivéve a batáta (édes krumpli) – saponinok
    • Kukorica, babfélék – nagyon magas Ch, lektin (paradicsom, paprika, padlizsán – az autoimmun betegeknek nyersen tilos!; pm. alulműködésnél is)
    • Magok – fitátok miatt áztatva és elsősorban mértékkel
    • Rizs – magas a Ch tartalma, ezért csak nagyon ritkán és nagyon keveset szabad enni belőle, tulajdonképpen nem paleo
    • Szója – glutén, csak a fermentált
    • Tartózkodjunk a sok adaléktól – E-számok
    • Igyekezzünk szabad tartású állatok húsát, mélyalmos tojást enni

d) Paleo a betegségek szempontjából

  • Magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, szívbetegség
  • Koleszterin – Homocisztein

Téveszmék: a tojásfogyasztás magas koleszterin szintet okoz, az állati zsiradék ugyancsak, a magas koleszterin szint szívhalált okoz.

Az igazság az, hogy mintegy védőfaktorként működik idősebb korban. Pl. a franciáknak közismerten magas a koleszterinszintjük, és egészségüket a mérsékelt vörös bor fogyasztásával, a fokhagyma fogyasztásával, a mérsékelt dohányzással magyarázzák. A metabolikus szindróma – elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, továbbá az ösztrogénhiány, a homocisztein szint, a fokozott vérrögképződés, valamint esetleg a gyulladásos faktorok magas szintje, a bakteriális fertőzés (C-reaktív fehérje CRP és a Chlamydia pneumoniae). A CRP magas szintje előrevetítheti az esetleges szívinfarktust vagy hirtelen szívhalál esélyét. Ugyanakkor pl. nálam az viszcelerális zsírban (a szerveket körül ölelő zsírban) felhalmozódott gyulladás faktorok vannak jelen.

A koleszterincsökkentők – un. sztatinok mind az LDL-koleszterin, mind pedig a Q10-koenzim szintézist blokkolják. A szívbetegségben szenvedők esetében bizonyított, hogy a Q10 szint eleve alacsony, tehát a sztatinokkal tovább fog csökkenni a szintjük. A koleszterincsökkentők a gyógyszeriparnak jelentenek nagy üzletet.

A homocisztein okozza az érelmeszesedést. A homocisztein a metionin nevű eszenciális aminosav, azaz fehérje bomlásakor keletkezik. Metionin mindenben van – növényi és állati fehérjékben is. Lebontásukhoz fontos a B6, a folsav és a B12 vitaminok. Ennek hiánya okozza a problémát. A homocisztein szint előrejelzője az infarktusnak, s B-vitaminokkal könnyen kezelhető. (Bajcsy kórház laborja) A homocisztein szint minél alacsonyabb, annál jobb.

Zsóka megjegyzése: A koleszterint lehet csökkenteni. Fehérje és zöldség, csirkemell, pulykamell, hal és hozzá nyers és párolt káposztafélék, saláták, gomba, cukkini. Lehetőleg kerülni az édes gyümölcsöket, mert a magas fruktóz is emeli a koleszterint. Alma és citrusfélék jók. Ne egyél tojást sem. Tegyél a vizedbe aszkorbinsavat. Literenkén egy csapott kávés kanállal. Szedjed a D vitamint, E vitamint és napi egy evőkanál O3-at, valamint 2×2 K2 vitamint ez nagyon fontos, mert segít leoldani az érfaláról a meglévő lerakódást. Ha elegendő O3-at szedsz akkor nem kell E vitamin.

A szív- és érrendszer jó állapotához elengedhetetlenül fontos a táplálkozásban az O3 és O6 helyes arányának megtalálása. Vannak jó zsírok és rossz zsírok. Az állati zsírokban lévő O3 jobban hasznosul – pl. a halakban lévő. A zsírokban minél kevesebb transzzsírok legyenek, mint pl. a margarinban és a napraforgó olajban. Visszatérhetünk a sertés-, a kacsa- és a libazsírhoz, mert egészségesebbek az olajoknál. Az egyik legegészségesebb a kókuszzsír, mert az égési pontja nagyon magasan van, tehát hő hatására a legkevésbé roncsolódik. Az extra szűz olíva olaj igazán nyersen fogyasztandó, meghal, ha hőkezelik.

A sófogyasztás csak a lakosság egy töredékénél oka a magas vérnyomásnak.

Rheumatoid artritis

Ez a betegség gyulladásos bélbetegségben szenvedőknél (cöliákia, colitis), vagy gluténérzékenyeknél 20%-os gyakorisággal fordul elő.

A lektinek (fehérjék) – babfélékben, tejben – mérgezőek és a bélfalon átjutva gyulladást okoznak, még főtt állapotban is. Tejmentes diétára a reumások jelentős javulást mutattak. A gluténmentes diéta is jelentős javulást eredményez (gabonafélék, gabona lisztek)

A saját példám is e tény valódiságát igazolja! – a gabonafélék, a tej teljes elhagyása.

  • Cukorbetegség

A gluténérzékenység hajlamként már gyerekkorban is megjelenhet. Az I. típusú cukorbetegség gyerekkortól követett paleo táplálkozással megelőzhető. Kialakulhat e betegség – hajlam esetén -, akár egy vírusos influenza szövődményeként is. Ez azt jelzi, hogy a beteg szervezete nem tud megküzdeni a táplálékokkal elfogyasztott mérgező anyagokkal, és hajlam esetén inzulinrezisztencia alakulhat ki.

A II. típusú cukorbetegség szerzett betegség. A szervezet inzulinválasza hibás. Komoly szövődményei vannak: fekélyesedés, vakság, végtagvesztés. A betegség kialakulásának okozói lehetnek: elhízás, irreálisan magas cukor és egyéb szénhidrátok fogyasztása, mozgásszegény életmód. Pszichés traumák is kiválthatják.

A saját példám is ennek paleoval való leküzdhetőségét bizonyítja! – a cukor, a szénhidrátok mérséklése, sok mozgás.

  • Rák

Az O3 fogyasztása a mellrák, a petefészek-, a prosztata-, az emésztőrendszeri rák, a vizeletkiválasztó rendszert érintő rákok, a pajzsmirigy rák kockázatát csökkentik.

A D3 vitaminnak is szignifikáns szerepe van a rák visszaszorításában. (1000-4000 NE; max. 10e NE) A D-vitamin szedéssel elejét lehet venni rákos állapot kialakulásának.

A közelmúlt egyik híre, hogy az európai lakosságnak mintegy 80%-ának alacsony a D-vitamin szintje. Ennek oka az éghajlati tényezőkön túl a városi élet, kevés természetes környezet.

A rák jól kezelhető un. ketogén diétával, pontosabban ketogénbe hajló paleo diétával. Az orvosi ketogén – kizárólag zsír és fehérje fogyasztása szigorú orvosi felügyeletet igényel. A ketoacetiozis hatására a szénhidrátokkal nem támogatott zsírok fogyasztása nem táplálja a ráksejteket. A paleos ketogénben a zsír és fehérje mellett némi zöldség fogyasztása is szükséges. Sokan ezzel a diétával jó ütemben tudnak fogyni is. (hasonló – Atkins)

  • Pajzsmirigy alulműködés és pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigy hibás működése mögött sokféle ok rejtőzik. Amennyiben táplálkozási szempontból vizsgáljuk a kérdést, akkor a gluténérzékenység áll a betegség mindkét formája mögött. A pajzsmirigybetegségek hátterében a jódhiányos ivóvíz is állhat, mely pl. közép-magyarországi viszonylatban tipikus.

A pajzsmirigy működésének befolyásolása táplálkozással

Az alulműködő pm.-esekre a paradicsomon kívül a keresztesvirágúak, benne a káposztafélék, továbbá a paprika fogyasztása sem ajánlott.

–         Sajnos a torma és a mustár is keresztes virágú!

–         Főzve, sütve mindegyik keresztes (káposztaféle, retek stb.) fogyasztható!

Szója fehérje (pl., genisztein, daidzein) – káros, a japánok fermentált, hosszan érlelt szóját esznek; nálunk különösen a húsárúkat turbózzák fel vele, mely rendkívül káros az egészségre

 A borsó, bab, hüvelyesek, zöldségeknél és gyümölcsöknél a quercetin, catekin, és a rutin, valamint a glutén (gliadinok) hatása: kapcsoltba hozható az autoimmun pajzsmirigy betegséggel, a Hashimotoval Forrása: búza, rozs, árpa, tönköly, és nem glutén-mentes zab. Félkész és kész ételekben nagyon gyakran bújtatottan megtalálható! …”

Az autoimmun betegségekben szenvedőknél nem ajánlott a paradicsom és a zöld paprika fogyasztása. Egyébként egészségesek jól érett vagy érett pűrésített-főzött paradicsomot nyugodtan ehetnek.

  • SMS

Az immunrendszer megtámadja az idegrendszer mielinhüvelyét – mozgászavar, bénulás, vakság, halál.

Kezelésében a D-vitaminnak van óriási szerepe. Délről Északra haladva a betegek száma növekszik. Paleo diéta

  • PCOS

Petefészek ciszta. Paleo táplálkozással gyógyul.

  • Endometrozis

Az endometriózisos betegeknél a méh nyálkahártyájának, más néven endometriumnak a kis darabjai valami ok miatt nem ürülnek ki a szervezetből, hanem más szövetekbe – leggyakrabban a petefészkekbe, a méhszalagokba és a bélfalba – ágyazódnak be. Menstruációkor – a méhnyálkahártyához hasonlóan – ezek is kilökődnének, de nincs hová. A bevérzett szövetekből egészségre káros ciszták és hegek képződhetnek, valamint a különböző szervek között rostos összenövések keletkeznek. Paleo táplálkozással jól kezelhető. Az orvos fogamzásgátlóval kikapcsolja a petefészek működését. Autoimmun betegség.

Irritábilis bélszindróma és Chron-betegség – tünetei pl. krónikus hasmenés, beszékelési fóbia, állandó hasfájás – gluténmentes diétával kezelhető

  • Fejfájás, skizofrénia, migrén, epilepszia – valamennyi betegség összefüggésbe hozható a gluténérzékenységgel
  • Lupus

A lupus tünetei

Bár az SLE gyakorlatilag minden szervet érinthet, mégis leggyakoribb célpontjai a bőr, a vesék, és a szív.

A betegségnek vannak olyan általános tünetei, mint a láz, gyengeség, rossz közérzet, fáradékonyság, testsúlyvesztés.

Leglátványosabbak a bőrtünetek az orrháton (ez a pillangó teste), és két oldalt az orr melletti arcterületeken (ezek a szárnyak). Az elváltozás napsugárzás vagy szoláriumozás hatására felerősödik vagy kiújul.

A másik legjellegzetesebb bőrtünet az ún. discoid lupus – hámló, kerek, élénkpiros színű bőrkiemelkedés -, mely a test bármely részén előfordulhat.

Felléphet még lupusban foltos hajhullás, a körmök körüli bőr vörös elszíneződése, kialakulhatnak orr- és szájnyálkahártya-fekélyek, illetve nemcsak az arcra, hanem az egész bőrfelületre jellemző a fényérzékenység.

e) Paleos irányzatok (Szendi blogjáról)

  •  A diéta feltalálója Valter L. Voegtlin, gasztroenterológus, Lorain Cordain, Jaminet-házaspár, Rob Wolf – ismert paleos kutatók
  • Magyarországon – Szendi Gábor
    • Ketogén – ezt az irányzatot különlegessége miatt érdemes kiemelni

A ketogén étrendet a paleolit szigorúbb formájaként is értelmezhetjük, még kevesebb szénhidráttal. Ilyenkor ketózis jön létre, amikor is a szervezet szénhidrát helyett zsírból kezd előállítani energiát. Ez akkor jön létre, mikor a máj glikogén raktárai kiürülnek. (Ez nem a ketoacidózis, nem tévesztendő össze!) Ha terápiás eszközként alkalmazzák,kalória- és folyadékcsökkentés is szerepel benne… A zsír-fehérje arány = 4:1 vagy 3:1 A napi megengedett szénhidrátmennyiség 20 g, de mindenféleképp kevesebb, mint 50g. Az ideális étrend kb. 88% zsírt, 10% fehérjét és 2% szénhidrátot tartalmaz.(ez kb. 100 éve ismert, epilepszia ellenes étrend) A ketogén étrend egyenletesen alacsony vércukorszintet biztosít. A megfelelő energiaszint biztosításához azonban nagyon fontos betartani azt a szabályt, hogy a szénhidrátmegvonásból következő kalóriacsökkenést pótolni kell több zsír fogyasztásával! Mivel a ketogén étrend nagyon kevés vitamint tartalmaz, különösen fontos mindenféle vitaminok pótlása.

Ajánlott táplálékok:

Korlátlanul fogyasztható:

Mindenfajta tőkehús: tehát marha, sertés, bárány, nyúl, vadhús stb.

  • kolbászfélék 1g/adag szénhidrát alatt
  • zsír
  • mindenfajta baromfi, csirke, pulyka, kacsa, liba stb.
  • mindenfajta tengeri és édesvízi hal, és egyéb: rákok, kagylók stb.
  • tojás

Mindennap ajánlott fogyasztani:

  •  Fél liternyi friss salátafélét, nyersen
  • 2,5 dl (nyersen mérve) egyéb zöldséget főve, sütve
  • Napi 2,5 – 5 dl erőlevest.

Korlátozottan fogyasztható:

  • max. 10 dkg kemény, érett sajt
  • max. 6 db olajbogyó
  • egy fél avokádó
  • 4 ek. citromlé
  • Max 5 dkg (pár szem) héjas mag (dió, mandula stb)

Étrend-kiegészítők: Kattints a linkre, és olvass tovább részleteket!

  • Vitaminok
  • C vitamin – kiemelten
  • D vitamin – kiemelten
  • Omega 3 zsírsav – halolaj – kiemelten
  • K2 – kiemelten
  • Mg citrát por – a jobb felszívódás érdekében

Altzheimer kór esetén a kurkuma (4-8 g/nap)

Ketogén diétára gyógyul

  • a köszvény,
  • a cukorbetegség,
  • az altzheimer kór,
  • az epilepszia,
  • a reumatoid artritisz és ízületi gyulladás,
    a pajzsmirigy betegségek, és az erősen cukorfüggő rák.

g) Paleo alapanyagok (PaleoVital)

Számunkra jó zsírok:

  • Sertészsír
  • Libazsír
  • Kacsazsír
  • Olajessimo – magyar gyártó új olaja, melyben kitűnő arányban van az O3 és az O6 aránya
  • Kókuszzsír (elsősorban sütéshez, egyes édes krémekhez)
  • Hidegen sajtolt szűz olívaolaj – sütésnél tönkremegy, de főzelékek és saláták tetejére kiváló; régi receptjeim között találsz még olyant, ahol olívaolajat használtam, időközben azonban én is “okosodtam”
  • Tökmagolaj és egyéb magolajak – ízesítéshez hidegen
  • Nagyon kevés vaj, inkább ghee, melyet otthon előre nagyobb mennyiségben el lehet készíteni (lásd külön receptben)
  • Mogyoróvaj, dióvaj, mandulavaj – kiváló édességek lehetnek – a mag nagy sebességen és zsírosodásig történő őrlésekor keletkezik a magból “vaj”

 Lisztek:

A kezdő paleosok örökzöld kérdése: Mit nevezünk a paleoban lisztnek? – Válasz: A hidegen sajtolt magok őrleményeit- az őrölt pelleteket – nevezzük liszteknek, egyéb magőrleményeket nem.

A pellet előnyei:

Alig tartalmaznak szénhidrátot és azt is főleg emészthetetlen rostok formájában

  1. Alig tartalmaznak Omega6 zsírsavat
  2. Az olaj hiányában sütéskor nem szabadulnak föl karcinogén anyagok, a magőrleményekből 110 fok felett karcinogének (rákkeltő anyagok) szabadulnak fel
  3. A z őrölt magok zsírtartalma 40-60%, míg a hidegen sajtolt magok őrleménye csak 15-20% zsírt tartalmaz. A normál lisztek (zab/búza/kukorica…) csak kb 5% zsírt tartalmaznak. A hidegen préselt maglisztek így jobban hasonlítanak a hagyományos lisztekhez.
  4. Hogyan használd a pelletet? – Sütéskor vedd figyelembe az alacsony zsírtartalmat, ezért kiegészítésként használj a paleoban hasznos zsírokat – pl. jászvajat (gheet), kókuszzsírt, kacsa-, liba- és sertészsírt

Mit tegyél, ha nem jutsz hozzá pellethez?

  • Kevés magok őrleményéből készült ételt fogyasszál!
  • Ha mégis a magok őrleményét használod, akkor feltétlenül egészítsd ki az étrendedet 0mega3-mal, elsősorban halolaj formájában

Zabpehely, zabliszt – zabpehelyből lehet otthon őrölni, de lehet készen is kapni – a zab csak kompromisszum! a paleoban, megtűrt amiatt, mert lassan felszívódó szénhidrát”

A paleo pelletek és az őrölt magok jellegzetességei

Diópellet és Dió őrleménye – kiváló alapanyag, süteményekben és kenyerekben visszahozza a teljes kiőrlésű hagyományos kenyér ízvilágát

Kókuszliszt és Kókusz, kókuszreszelék – remek alapanyag, a kókuszliszt nedvszívó képessége igen magas, átütő íze miatt nem mindenki szereti

Mandulapellet és Mandula őrleménye – a legjobb tulajdonsággal bíró alapanyag, közömbös és jól fűszerezhető alap íze van

Mákpellet és Mák őrleménye – karakteres íze van

Mogyoró (bokron és fán termő) – speciális íz, süteményekhez kiváló

 Sárgabarack pellet – most kaptam, még nem próbáltam

Tökmagpellet és Tökmag őrleménye – lisztek harmadolására, negyedelésére – karakteres íze miatt csak ízesítésre alkalmas

Szezámpellet, Szezámpehely  és Szezámmagliszt – süteménybe jó alapanyag, paleocsintába a -pellet nem használható alapanyag; ha túl sokat teszünk az ételbe, akkor kesernyés lehet az íze; jó fűszerezéssel  közömbösíthető

Gesztenyeliszt – talán a legsokoldalúbb alapanyag. Az egyetlen, ami visszatarthat, hogy mindenhez használd, az az édes íze (no meg az ára  ) Olaszország magas hegységeiben ősidők óta gesztenyelisztet használtak, mert búzát nem tudtak termeszteni. Hajszálvékony palacsinta is készíthető belőle!

Amaránt pellet – maga az amaránt, mint keserű fűféle nem paleo, de a belőle kivont olaj után fennmaradó szárazanyag már az. Kesernyés az íze, melyet sütéskor őrölt köménnyel érdemes elfedni.

Makadámdió liszt – íze és felhasználása hasonló az amaránt lisztéhez.

 Őrölt alapanyagok – őrlemények:

  • Kókusz, ha másként nem, de kókuszreszelék őrlésével mindig hozzá lehet jutni, és a legolcsóbbak egyike; a gond vele csak annyi, hogy némelykor telítődünk a kókusz ízével
  • Szezámmag – szezámmag őrleménye
  • Szezámpehely – készen lehet kapni; én nagyon szeretem, viszont ha túl sokat teszünk az ételbe kesernyés lehet az íze; a kesernyés ízt sós ételekben őrölt köménnyel lehet közömbösíteni
  • Lenmag – tojás nélküli sütéshez is, vagy tészták változatosabbá tételéhez, kiváló ragasztó hatása van; vízzel felöntve megduzzad
  • Mandula – hántolt vagy hántolatlan mandula őrleménye, vagy malomipari termékként forgalmazott; semleges ízű, ezért kiválóan alkalmas mindenféle paleo kenyér, illetve paleos sütemény alapanyagának – szezonális termék ugyan, de gyakorlatilag egész télen kapható
  • Dió – a dió őrleménye; előnyben vannak azok, akiknek saját fáik vannak, mert egyébként igen drága
  • Mák – a mák őrleménye vagy malomipari termék
  • Tökmag – hántolt tökmag őrleménye vagy malomipari termék; speciális karakteres íze miatt kevesen szeretik; a lisztek harmadolására vagy negyedelésére – ízesítésre kiválóan alkalmas
  • Mogyoró – őrölt (bokron termő) házi mogyoró, mely elsősorban süteménykészítésre alkalmas (A  fán termő – török mogyoró is elfogadott a paleoban, de Magyarországon nem termesztik.)
  • Az amerikai mogyoró, más néven földi mogyoró a paleoban tilos!
  • Zabpehely, zabliszt – zabpehelyből lehet otthon őrölni, de lehet készen is kapni – a zab csak kompromisszum a paleoban, megtűrt amiatt, hogy lassan felszívódó szénhidrát
  • Utifűmaghéj – Sokan használják a kenyerek vizes állagának megszüntetésére. Csak olyanoknak ajánlom, akik nem érzékenyek a hashajtó hatására.
  • Chia-mag – A kenyerek vizes állagának megszüntetésére is lehet használni. Egyébként pudingok is készíthetők a segítségével.

Tojás:

  • Folyamatosan nagyon sok tojásra van szükség – önmagában való fogyasztáshoz, ételek sűrítéséhez, sütemények és kenyerek sütéséhez

 Húsfélék:

  • Érdemes a mélyhűtőben lehetőleg előre darabolva, darálva, kiadagolva többféle húst tartani

 Zöldségek:

  • Friss zöldségek a hűtőben
  • Gyorsfagyasztott zöldségek a mélyhűtőben – előre darabolva, kiadagolva
  • Vöröshagymát, fokhagymát érdemes előre nagyobb mennyiséget megpucolni, darabolni, és a mélyhűtőben tárolni -, amennyiben az életmódunk olyan, hogy általában gyorsan kell összeütnünk valamit
  • A paradicsom és a padlizsán, ha jól érett – használható, de tudni kell, hogy autoimmun betegségben szenvedőknek, alul működő pajzsmirigyeseknek nem ajánlott (főve kompromisszum!)
  • Pritamin paprikából érdemes ízesítésre előre krémeket készíteni
  • A szója nem paleo, mert hüvelyes növény – kivétel lehet kompromisszumként az a fajta szója, melyet a japánok esznek. A japánok a szóját évekig érlelik – fermentálják, és így már fogyasztásra alkalmas lesz. Sajnos nagyon sok termék, különösen a húsfélék tartalmaznak sok hozzáadott feldolgozatlan szóját – pl. a virsli, az olcsó kötözött sonkák stb.

 Gyümölcsök:

  • Idénynek megfelelően friss gyümölcsök
  • Gyorsfagyasztott vagy idényben mélyhűtőbe eltett gyümölcsök
  • A cukor nélkül készített lekvárok és kompótok a főzés miatt csak kompromisszumnak számítanak a paleoban

 “Tejtermékek”:

  • Kókusztej – sokféle konzerv és por alakú kiszerelésben kapható, készíthető házilag is
  • Létezik kókusztejszín – Cocomas (a legjobb áron kapható)
  • Mandulatej – lehet házilag készíteni (én még soha nem csináltam)
  • Kesudiótej – kiváló minőségű tej, a tehéntejre leginkább hasonlít az íze
  • Rizstej, szójatej – nem paleo tejek
  • Vaj – csak nagyon kis mennyiségben, inkább ghee, mely 100% paleo (lásd a zsíroknál is!)
  • Kemény sajt – Parmezán, Cheddar, Cheshire, Gruyére; félkemény ugyan, de erősen kompromisszumként – használjuk a Trappistát, az Ementálit stb.

 Fűszerek:

  • Korlátlanul használhatóak és érdemes elszakadni a hagyományos magyar fűszerezéstől – a só, bors, paprika alkalmazásától, ezért tartsunk otthon sokféle fűszert; ilyen nagy felfedezésem pl a gyömbér vagy a kurkuma. Bátran kísérletezz!

 Édesítőszerek:

  • Stevia – magyar nevén jázminpakóca (cserjeféle) – lehet kapni szárított levél, folyadék, por és tabletta formában; a leveles formát régen használtam pl. paradicsommártás ízesítésére, tehát olyan ételbe, ahol mindegy, hogy megszínezi-e; folyékony formájának sajnos egy speciális mellékíze van, ezért sokan nem szeretjük, de van olyan, akit ez nem zavar; a stevia por nekem nagyon bevált, mert már nincs intenzív mellékíze – kivonták belőle, és szerintem süteményekben sokkal jobb használni, mint a nyírfacukrot, mert a xukortól a sütemény tésztája inkább folyós lesz; a stevia tabletta kiváló kávéba, teába, ha valaki igényli az édes ízt
  • Nyírfacukor – többféle néven forgalmazzák, mint pl. xukor, xylitol stb.; lehet belőle akár porxukrot őrölni; legszívesebben sütemények dizájnosítására használom; vigyázni kell, mert különösen kezdetben hashajtó hatása van; a szervezet lassan megszokja; háziállatoknak – kutyáknak pl. kimondottan ártalmas, mert nem tudják megemészteni; a Xukor0 (xukor zéro)-nak nincs hashajtó hatása
  • A tiszta sacharin paleo, csak jól nézd meg a dobozt, hogy valóban kizárólag sacharin legyen az édesítőben
  • Méz – kis mennyiségben használható kompromisszum
  • Az eritrit vagy eritritol egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul. Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül. Teljesen kalóriamentes (0 kcal/100g)
  • Kókuszvirág cukor – paleo voltát vitatják; én használom karamellizálásra

 Torták vagy sós készítmények bevonására, sűrítésére:

  • Zselatin lap vagy por
  • Agar-agar – remekül használható zselírozásra (meglehetősen drága!)
  • Nyílgyökér – kompromisszum – kenyér lazítására lehet használni

h) Paleo és mozgás – kornak, erőnlétnek megfelelően, az állóképesség növelhető, paleo és sport

i) A legfontosabb vitaminok – D (1000-3000 … 10e) , K2, C (1000-3000/nap), O3 korlátlan, kerüld a multivitaminokat

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.