Hozzávalók:
- 15 dkg őrölt lenmag – 7-8 evőkanál (lenmaglisztként is árusítják, de ez nem zsírtalanított!
- 10 dkg – 5 evőkanál szezámliszt vagy amaránt liszt (más világos liszt is lehet!)
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 evőkanál só (2 dkg)
- 1 kávéskanál őrölt köménymag
- 2 dkg útifűmag héj (lapos evőkanál)
- Késhegynyi szódabikarbóna
- Fél citrom leve
- Víz – kb. 1,5 dl -, de alapvetően annyi, hogy a tészta ruganyos, és nem folyós legyen
Elkészítés:
- A fenti hozzávalókat keverd alaposan össze, majd hagyd állni a tésztát minimum fél órát
- Melegítsd elő a sütőt
- Formázz kenyeret a tésztából és a tetejét vagdosd be
- A sütőben – közepes lángon – kb. 45 perc alatt fog ropogósra sülni; nyugodtan nézz rá (Én már szagra megyek a konyhába, tutira megérzi az orrom, ha egy kenyér vagy süti elkészült 😀 )
A lenmagról infó: az előre darált nagyon nem ajánlott, mert a lenolajnak olyan a szerkezete (sajnos egyelőre nem találom a forrást, ahonnan ezt tudom, de szakcikk volt), hogy pár nap alatt avasodik. Amit tehát megveszünk, az mindenképpen avas, ezért szerencsés frissen darálni, aprítani.
A recept kiváló amúgy! Köszi! 🙂
Kedves Marcsi, 5 éve paleozom. Ez az általad beírt „avasodás” információ számomra teljesen új. Mint mindenben, ebben is az a lényeg, hogy legyen szó bármiről is, a fogyasztását az étrendünkben mértékkel kell beállítani. Köszönöm az új információt, és csak azt mondom, hogy mindenki alkalmazza egyéni belátása szerint. Köszönöm a dicséretet. BB Márta
A só mennyisége tényleg ennyire sok lenne?
A tésztát végül is a tojás helyett az útifű fogja összetartani, vagy mi biztosítja, hogy ne morzsolódjon, hanem szeletelhető kenyérke legyen? A választ előre is köszönöm!
A kenyeret a lenmag fogja összetartani. A lenmag víz hatására nyálkás lesz, mely mintegy ragasztóként szolgál. Egy lapos evőkanál só nekem nem sok, de természetesen ezt módosíthatod kevesebbre; egy ekkora kenyérben 2 dkg só elmegy. BB
Rendben, köszönöm! Kipróbálom.:)
Ma másodszor próbálkoztam a kenyér elkészítésével. Sajnos mindkétszer ehetetlen, nyálkás, ragacsos lett az egész. Sőt miután kiveszem a sütőből összeesik teljesen.
Mindent a leírás alapján csináltam!
Vagy ilyennek kell lennie valóban?
Kedves Judit! Sajnálom a sikertelen próbálkozásokat. A kenyérről jelen esetben még a kép is az enyém! Nagyon régen nem sütöttem ezt a fajtát. Szerintem a vizességével lesz a probléma. Ha még van kedved ezzel a kenyérrel próbálkozni, akkor nagyon lassan önts hozzá vizet és alaposan vizsgáld meg a duzzadás folyamatában, hogy a tészta nem túl vízes-e, már ekkor látszik a ragacsosszága? Tudom, hogy nem vígasztal, de még 10 év után is van, hogy rontok (éppen tegnap túl sok vízet adtam a kenyérlisztemhez :-() Szerintem most engedd el ezt a receptet és egyszer később térj vissza hozzá! Remélem, hogy teljesen nem ábrándultál ki a receptjeimből! Elnézésedet kérem a gondért, de sajnos hosszú idő alatt alakul ki valamiféle rutin. Üdv. Márta