Úgy alakult, hogy 12 db tojás fehérje összegyűlt. Már van többféle opció a felhasználásra – pl. „paleo túró” vagy „fehér kenyér tojásfehérjéből” vagy Eckler torta paleosan, de most egy újabb variációt sütöttem meg, és pont olyan omlós és selymes lett, mint amilyen érzés a képről árad 😀
Ketogén diéta esetén maga a „tészta” ehető a napi fehérjefogyasztásba beszámítva!, a gyümölcs sajnos nem!
…, úgy egyébként a tojásfehérje mélyhűtőben akármeddig eláll!
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- Az összegyűjtött tojások fehérjét egy kisebb citrom fele levének hozzáadásával verd kemény habbá; a habverés végső fázisában adj hozzá legalább 3-4 evőkanál eritritet, és verd tovább a habot
- Egy sütőedényt (én egy hosszúkás gyümölcskenyeres formát választottam!) zsírozz ki és szórd meg lehetőleg kókuszliszttel (más világos pellet is lehet), vagy valamilyen őrölt maggal
- Könnyű mozdulatokkal, hogy a habban lévő levegő megmaradjon – keverj a habhoz 3 evőkanállal nyílgyökérlisztet is (szórva!); amennyiben ketogénezel, akkor használj NoCarb daramixet a hab sűrítésére!
- A habot kanalazd a formába és egyengesd el
- Kb. 150 fokon, régi sütőben közel a legkisebb fokozathoz – szárítva süsd meg a tésztát – kb. 20 perc
- Közben ránézhetsz, és végezhetsz tűpróbát is
- Az Eckler tortára emlékeztető süteményt borítsd ki (esetleg késsel rá kell segíteni!) a formából egy xukrozott tálcára
- Porxukorral hintsd meg a süti tetejét, és kínálj mellé gyümölcsöt
Ti hogyan tudtok folyton eritritet fogyasztani? Nekem már attól a három kanálnyitól is hasmenésem lesz, amit a reggeli kávémba teszek.
A nyírfacukorra – xilitre hallottam már különös érzékenységet, pl. nekem is gondot okoz. Az eritrittel kapcsolatban még nem hallottam eddig ezt a gondot, de lehet, hogy te különösen érzékeny vagy erre az édesítőre. Azt javaslom, hogy használj steviát, de annak meg pl. a tojásfehérjés sütinél tutira mellékíze lesz. Ha semmilyen cukorpótlót nem bírsz, mert panaszokat okoz, akkor szerezz be tiszta szacharint, mert az még elfogadható a paleoban, de feltétlenül szacharin és nem más mű édesítő legyen! BB Márta