Kunné Bea oldala „Paleo, Büntetlen örömök”
Tészta (A tészta leírása némi Bea által javasolt módosítással egyezik a Gesztenyés kalács tésztáéval!):
- 7 dkg kókuszliszt
- 2,5 dkg gesztenyeliszt és 2,5 dkg makadámliszt /a makadám helyett jó a mandulaliszt, de akár a szezám is/
- 3 evőkanál útifű maghéj + 2 evőkanál útifű maghéj liszt (őrölt maghéj)
- A fentieket keverd el!
- 5 egész tojást keverj el habverővel, nem kell habosítani és 1 nagyobb, pürésített banánt adj hozzá, továbbá egy csipet sót, valamint 2 evőkanál langyos libazsírt
- Másfél dl kókusztejbe tegyél 7 gr élesztőt és 1 teáskanál mézet (ezzel nem futott fel!); 7 dkg élesztőt nyugodtan keverj el kókuszvirág cukorral, vagy répacukorral, mert az élesztőgombák a cukrot felfalják! Ha valaki nem szeretne élesztőt használni, nyugodtan tegyen a tésztába szódabikarbónát
- A liszteket, zsírt, kókusztejet keverd hozzá a tojásos masszához, és pihentesd, amíg olyan állagú nem lesz a tészta, hogy a kézbe véve gombócot tudunk belőle formázni
A máktöltelék a következő:
- 15 dkg frissen darált mákhoz 30 gramm mandula lisztet, 8 dkg langyos kókuszzsírt, 1 kezeletlen narancs reszelt héját és levét, 1 mokkáskanál fahéjat, 40 gramm porrá tört eritritet, 1 csapott mokkáskanálnyi szódabikarbónát kevertem
- A tésztából 15 gombócot készítettem, ellapítottam szilikon formán az ujjaimmal egyenletesre
- A töltelékből arányosan elosztva golyókat formáztam, a tészta közepébe tettem, majd „becsomagoltam” :)))
- Mint látható a tepsin szilikon sütőlap van, de szerintem a zsírpapíron jobb sütni
- Egy kapcsos tortaformát, 25 cm-est ráraktam, a forma szélére zsírpapír csíkot vágtam és az elkészült gombócokat szépen beletettem
- 190 fokon légkeverésen 25 percig sütöttem, ekkor kivettem, lekentem egész tojással, visszatoltam.
- Újabb 15 perc sütés, majd megint kivettem, lekentem újból tojással, megszórtam egész mákkal, a formát is levettem a tésztáról, mivel stabil körformát kapott már, majd 10 percig felső sütésen színt adtam neki.
- Ha nagyon pirulna, akkor zsírpapírt kell tenni rá.