Mákos kalács

Kunné Bea oldala „Paleo, Büntetlen örömök”

Tészta (A tészta leírása némi Bea által javasolt módosítással egyezik a Gesztenyés kalács tésztáéval!):

  • 7 dkg kókuszliszt
  • 2,5 dkg gesztenyeliszt és 2,5 dkg makadámliszt /a makadám helyett jó a mandulaliszt, de akár a szezám is/
  • 3 evőkanál útifű maghéj + 2 evőkanál útifű maghéj liszt (őrölt maghéj)
  • A fentieket keverd el!
  • 5 egész tojást keverj el habverővel, nem kell habosítani és 1 nagyobb, pürésített banánt adj hozzá, továbbá egy csipet sót, valamint 2 evőkanál langyos libazsírt
  • Másfél dl kókusztejbe tegyél  7 gr élesztőt és 1 teáskanál mézet (ezzel nem futott fel!); 7 dkg élesztőt nyugodtan keverj el kókuszvirág cukorral, vagy répacukorral, mert az élesztőgombák a cukrot felfalják! Ha valaki nem szeretne élesztőt használni, nyugodtan tegyen a tésztába szódabikarbónát
  • A liszteket, zsírt, kókusztejet keverd hozzá a tojásos masszához, és pihentesd, amíg olyan állagú nem lesz a tészta, hogy a kézbe véve gombócot tudunk belőle formázni

A máktöltelék a következő:

  • 15 dkg frissen darált mákhoz 30 gramm mandula lisztet, 8 dkg langyos kókuszzsírt, 1 kezeletlen narancs reszelt héját és levét, 1 mokkáskanál fahéjat, 40 gramm porrá tört eritritet, 1 csapott mokkáskanálnyi szódabikarbónát kevertem
  • A tésztából 15 gombócot készítettem, ellapítottam szilikon formán az ujjaimmal egyenletesre
  • A töltelékből arányosan elosztva golyókat formáztam, a tészta közepébe tettem, majd „becsomagoltam” :)))
  • Mint látható a tepsin szilikon sütőlap van, de szerintem a zsírpapíron jobb sütni
  • Egy kapcsos tortaformát, 25 cm-est ráraktam, a forma szélére zsírpapír csíkot vágtam és az elkészült gombócokat szépen beletettem
  • 190 fokon légkeverésen 25 percig sütöttem, ekkor kivettem, lekentem egész tojással, visszatoltam.
  • Újabb 15 perc sütés, majd megint kivettem, lekentem újból tojással, megszórtam egész mákkal, a formát is levettem a tésztáról, mivel stabil körformát kapott már, majd 10 percig felső sütésen színt adtam neki.
  • Ha nagyon pirulna, akkor zsírpapírt kell tenni rá.
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.