Gondolatok a betegséggel küzdő változó korúak diétájáról


változókor

A blogom facebook-os oldalán 2014. május 10-14-e között lehetett kérdéseket feltenni nekem. Néhányan éltek ezzel a lehetőséggel. Az alábbiakban megpróbálok Csiák Ilona kérdésére válaszolni:

Ilona Csiák Nagyon sok jó dolog van amit már megfőztem, továbbadtam. Amit minden paleos blogról hiányolok: az a változó korral összefüggő pajzsmirigy alulműködés megspékelve inzulin rezisztenciával és egy kis autoimmun betegséggel na erre kitalálni a megfelelő diétát. Ebben az esetben nagyon kitartónak kell lenni és szinte alig van sikertörténet. Ami nekem nagyon hiányzik az a keltészta  de már lemondtam róla. Olyan recepteket szeretnék aminek alacsony a szénhidrátja /ezt a maglisztekről nem lehet elmondani/ és könnyű ebéd utáni nasi.”

Kedves Ilona!

unokávalnagyi„A nőideál kissé eltávolodott a Rubens korában divatostól, ami miatt még inkább foglalkoztatja a hölgyeket a testsúlyuk. Kevesen gondolnak más szempontokra, amit egy ötéves kisfiú úgy fogalmazott meg: „azért is szeretem az anyut, mert jó hozzábújni, olyan puha”. A kérdés tehát: miért változik az alkat, meddig egészséges a teltség, és hogyan lehet megakadályozni az egészséges határ fölötti további fölös kilók felrakódását?”

Kérésedben

  • a változó kori hízás problémája,
  • a pajzsmirigy alulműködés (ez önmagában is autoimmun betegség),
  • az inzulinrezisztencia kérdéskörével kapcsolatos diéta merül fel, ebben szeretnéd a tanácsomat kérni.

Beidézek részleteket különböző oldalakról a kérdésedben felmerült állapotok magyarázataként, és ajánlom a cikkeket továbbolvasásra.

„Körülbelül a változó korú nők fele panaszkodik elhízásról, … Egy azonban biztos: az alapanyagcsere szintje mérhetően csökken, ami azt jelenti, hogy csökken a szervezet táplálékigénye. … Ha valaki korábban normál testsúllyal rendelkezett, akkor öt olyan kiló, amivel nem lépi túl az egészséges határt, jól jöhet és még hasznos is. A zsírszövet ugyanis ösztrogént termel, ami a nemiszervek hormontermelés-kiesését valamelyest ellensúlyozza, a hormonháztartást normalizálja.”

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/menopauza/cikkek/testsuly_es_valtozokor/20030227182709

Pajzsmirigy alulműködésben (hypothyreosis) a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigy hormont termel, vagy egyáltalán nem működik. Ez a hormon azonban fontos a szervezet számára, mert hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és csökkenti a teljesítőképességet.”

http://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/12075/pajzsmirigy-alulmukodes-es-tunetei

Ajánlom a következő blogot követésre, ahol nagyon sok hasznos információval lehetsz pajzsmirigy kérdésben gazdagabb (bloggere Székány Bettina):

http://rt3mellekvese.blog.hazipatika.com/2013/10/10/a-mellekvese-szerepe/

„MI AZ INZULINREZISZTENCIA? Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy az inzulinérzékeny szövetek (máj, perifériás szövetek: agy, izomszövet, zsírszövet) inzulin jelenlétében a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni, ami azt eredményezi, hogy a normális biológiai válasz létrejöttéhez jóval magasabb (kóros mennyiségű) inzulin mennyiségre van szükség.”

http://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/4021/a-szenhidrat-haztartas-zavarai—inzulinrezisztencia

Kedves Ilona,

Miután mindhárom általad érintett kérdéskör a súllyal való küzdést indukálja – az alapos orvosi kivizsgálás és kontroll, valamint a betegségeidet kutató folyamatos önképzés, bevállalt egyéni utak jelenthetik a probléma megoldását.

Amennyiben csak néhány kg súlyfelesleged van, akkor a néhány kilót – bár nem könnyen -, de visszafogott étkezéssel és minél több mozgással – a betegségeid ellenére – el fogod érni. Sok-sok kilótól való szabadulás viszont már több éves projektnek számít.

Személy szerint én nagyon utálom, amikor azt mondják nekem, hogy „amit 40-50 év alatt felszedtél, azt ne akard 3 hónap alatt leadni”. Azért utálom ezt a szöveget, mert aki nekem ilyent mond, az nem ismeri az alulműködő pajzsmirigyes állapotot, és különösen nem a már lezajlott Hashimotot. …, nekem a pajzsmirigyem teljes elsorvadásakor sikerült az utolsó négy hónapban a betegség tüneteként plusz 30 kilót híznom!!! 🙁 Nem tévedés: 4 hónap alatt!!!

5 éve paleozom, és sok problémámra megoldást jelentett a paleo, de nem oldott meg mindent …, pl. nem nőtt vissza a pajzsmirigyem 🙂 (Ez csak vicc – természetesen!)

Ha elolvasod a „Történetem” cimű „eposzt”, akkor ott a betegségemmel kapcsolatos tapasztalataimat részletesen leírom.

Az öt év alatt már több irányát kipróbáltam a paleonak – szalon paleonak nevezem azt a paleot, amit a blogom képvisel :-D, de jómagam lényegesen visszafogottabban étkezem, mint amilyen recepteket látsz az oldalamon. A blogom ételeit elsősorban a családom fogyasztja – egy sovány idős korú, és egy hízásra hajlamos fiatal, mindketten férfiak.

Az én diétám, aki túl vagyok a változó koron, és Hashimotos vagyok, a cukorbetegségemet nem kell gyógyszeresen kezelni paleo óta:

  • húsok – előnyben részesítem a soványabb csirkehúst (szabad tartásút), a halakat
  • a zöldségeket nyersen és leves, illetve főzelék formájában – Az alulműködő pajzsmirigyeseknek oda kell figyelniük a keresztesvirágúak nyers fogyasztásának kerülésére! Erről írtam korábban bővebben! Kattints a linkre!
  • az autoimmun betegek tartózkodjanak a sajtok (kemény is), a paprika, a paradicsom, a padlizsán fogyasztásától
  • gyümölcsöt alig eszem, illetve citrusféléket és alacsony cukortartalmúakat igen: graepfruit, pomelo, kiwi, ananász – de ezeket is mértékkel, mondhatni igen kis mennyiségben!!! A hazai gyümölcsök nálam csak a kóstolás szintjén szerepelhetnek az étrendben
  • naponta 2-3x eszem, és lehetőleg 6 után nem, de nem megyek a falnak, ha mégis később megéhezem

Mozgás (kattints a linkekre, mert ezekről a témákról már korábban írtam!):

  • Ami ingyenes: az a gyaloglás; napi  10.000 lépést kell teljesíteni, de minimum 2×20 percre mozdulj meg! A megtett lépéseket lépésszámlálóval mérem; a „lelkiismeretem” a nyakamban lóg – megéri egy jó lépésszámlálóba való befektetés; a lépéseim hossza nem egy húszévesé, tehát nálam a 10.000 lépés 7.5 km megtételét jelenti
  • Más sportok: nálam fitness intenzitású zumba, de vannak gold zumba programok, melyeket kifejezetten idősebbeknek szerveznek alacsonyabb „pörgés” fokon – A zumba nekem a közösségi hovatartozást is jelenti, tehát érzelmi feltöltődés is! Olyan tanár a jó zumba tanár, akinek táncos előélete is van, na az enyém ilyen 😀
  • A változó korúak ideális sportja az úszás. Az uszodában azonban meg lehet figyelni, hogy vannak a szinte egy helyben „tocsogók”, az átlagosan jó tempóban és maguk számára előírt mennyiséget teljesítők, és a „beugrom a medencébe, és csak én vagyok” típusúak 😀 A helyben tocsogásnak, lebegésnek a világon semmi értelme nincs. Jómagam alkalmanként 1.000 métert, némelykor 2.000 métert úszom. Gyerekkoromban a 2.000 méteres napi kétszeri edzést 1 óra alatt teljesítettem, manapság 1.000 métert 45 perc alatt úszom le.

A lelki állapot kérdése: Nehéz ügy 🙂

Nagyon meg tudom érteni azokat, akik néha nagyon elkeserednek, …, mert én is szoktam, még manapság is. A pajzsmirigy alulműködés, a változó kor, az inzulinrezisztencia – mind-mind nehézséget okoznak az ideális súly tartásában, vagy a hízás elkerülésében. Ismerek személyesen olyan pajzsmiriggyel nem rendelkező (műtéti úton eltávolított) egyéneket, akik a műtét előtt nem híztak el, hanem egyéb ok volt az eltávolítás oka, ezeknél a személyeknél a hízás veszélye fennáll ugyan, de a súly nagy odafigyeléssel megtartható.

Azt kell megpróbálni elérni, hogy időben lépni a pajzsmirigy állapotának javítása, az inzulinrezisztencia kezelése érdekében. Miután mindkét betegség mögött és az autoimmun betegségek mögött is gyulladásos háttér van, ezért ezeket a betegségeket jól lehet karbantartani vagy gyógyítani paleoval.

Lelkileg a „szél ellen pisilés” állapota miatt – hiába minden, de nem fogyok tovább – némelykor gödörben vagyok. A diétát és a mozgást is időszakonként érdemes váltani, mert a monotónia is megölheti az elhatározást! …, arról már nem is beszélek, hogy maga a pajzsmirigy elsorvadása az idegrendszer összeomlását is jelenti, az idegeket karbantartani igen nehéz.

Végül, de nem utolsósorban kérted, hogy említsek meg könnyű ételeket, melyeket fogyaszthatsz:

  • Tojásos ételek közül: rántotta, tükörtojás, ham and eggs …
  • Húsételek: elsősorban a csirke és a nyúl, ritkábban vörös húsok
  • Halak – panír és magtejföl nélküli megoldások
  • Valamennyi paleo főzelék és leves, ahol a zöldség szénhidrát és kalória tartalma inkább alacsony
  • Az édességek közül a nyers és főzött habok, a fagyik közül a sorbetek és vizes, tojásfehérjés megoldások
  • Minimális mennyiségű gyümölcs, elsősorban citrusfélék
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.